Witam! Chciałbym wam przedstawić nowy wystrój jednego z moich dwóch zbiorników. No to jedziemy
Od strony technicznej:
Wymiary akwarium: 80x40x25 [cm]
Oświetlenie: 2x15W T8 (Phillips Aquarelle i GLO Sun-Glo) Filtracja: filtr zewnętrzny kaskadowy AquaEl FZN-1 (gąbka + ceramika) oraz FZN-2 (ceramika)
Temperatura: 24 stopnie C
Wystrój:
Podłoże: piach kwarcowy, żwir rzeczny
Dekoracje: korzenie, liście dębu, szyszki olchy
Tło: tło zewnętrzne z brązowego brystolu
Fauna:
2 x Kirysek Spiżowy (albinos) (Corydoras aeneus)
2 x Pielęgniczka Ramireza (Mikrogeophagus ramirezi) - para
3 x Zbrojnik Niebieski (Ancistrus dolichopterus) - 1 samiec 2 samice
Flora:
Epipremnum Złociste (Epipremnum aureum)
Mech Jawajski (Vesicularia dubyana)
Cóż mogę powiedzieć o tym akwarium
... Wystrój wyszedł mi taki jak planowałem - czarne wody ale bez mnóstwa pływających roślin, gałęzi... Coś co rozjaśni mój pokój, a jednocześnie wpasuje się w ciemności jakie u mnie zwykle mają miejsce
Na razie nie planuję dodawać więcej roślin, ilość korzeni również nie ulegnie zmianie w najbliższym czasie. Planuję zwiększyć lekko obsadę, by w akwarium było więcej ruchu. Jeszcze nie wiem jakie ryby dokupić - jakieś pomysły? Zapewne ktoś z chęcią by wspomniał, że za dużo Zbrojników mam... To tylko na jakiś czas, bo przeprowadzka dla nich obowiązkowa, a przynajmniej dla jednego - dwóch z nich. Chciałem ostatnio dokupić kilka kirysków, lecz w zoologicznym wszystkie były wyjątkowo młode, a do tego w akwarium zauważyłem kilka zdechłych ryb, więc sobie odpuściłem. Co do moich pielęgniczek - jestem na 99% pewien, że to parka i mam nadzieję, że tak jest
Pływają razem ale zachowują się nadzwyczaj spokojnie, jak ostatnim razem miałem dwie pary Ramirez to były lekko żywsze, ale może dlatego, że były dwie pary a nie jedna
Ok i czas na zdjęcia:
Duże zdjęcie:
http://akwa-jr.pl/data/akwaria/akwarium80l/duze.jpgProszę o ocenę
oraz zapraszam na moją skromną stronkę o moich akwariach, link w opisie.
Pozdrawiam!!