Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: CyFer [80l]  (Przeczytany 3417 razy)
CyFer
Stały użytkownik

« : Marzec 06, 2012, 22:51:51 »

Witam! Chciałbym wam przedstawić nowy wystrój jednego z moich dwóch zbiorników. No to jedziemy Wink

Od strony technicznej:

Wymiary akwarium: 80x40x25 [cm]
Oświetlenie: 2x15W T8 (Phillips Aquarelle i GLO Sun-Glo) Filtracja: filtr zewnętrzny kaskadowy AquaEl FZN-1 (gąbka + ceramika) oraz FZN-2 (ceramika)
Temperatura: 24 stopnie C

Wystrój:

Podłoże: piach kwarcowy, żwir rzeczny
Dekoracje: korzenie, liście dębu, szyszki olchy
Tło: tło zewnętrzne z brązowego brystolu

Fauna:

2 x Kirysek Spiżowy (albinos) (Corydoras aeneus)
2 x Pielęgniczka Ramireza (Mikrogeophagus ramirezi) - para
3 x Zbrojnik Niebieski (Ancistrus dolichopterus) - 1 samiec 2 samice

Flora:

Epipremnum Złociste (Epipremnum aureum)
Mech Jawajski (Vesicularia dubyana)

Cóż mogę powiedzieć o tym akwarium Wink ... Wystrój wyszedł mi taki jak planowałem - czarne wody ale bez mnóstwa pływających roślin, gałęzi... Coś co rozjaśni mój pokój, a jednocześnie wpasuje się w ciemności jakie u mnie zwykle mają miejsce Smiley Na razie nie planuję dodawać więcej roślin, ilość korzeni również nie ulegnie zmianie w najbliższym czasie. Planuję zwiększyć lekko obsadę, by w akwarium było więcej ruchu. Jeszcze nie wiem jakie ryby dokupić - jakieś pomysły? Zapewne ktoś z chęcią by wspomniał, że za dużo Zbrojników mam... To tylko na jakiś czas, bo przeprowadzka dla nich obowiązkowa, a przynajmniej dla jednego - dwóch z nich. Chciałem ostatnio dokupić kilka kirysków, lecz w zoologicznym wszystkie były wyjątkowo młode, a do tego w akwarium zauważyłem kilka zdechłych ryb, więc sobie odpuściłem. Co do moich pielęgniczek - jestem na 99% pewien, że to parka i mam nadzieję, że tak jest Cheesy Pływają razem ale zachowują się nadzwyczaj spokojnie, jak ostatnim razem miałem dwie pary Ramirez to były lekko żywsze, ale może dlatego, że były dwie pary a nie jedna Wink

Ok i czas na zdjęcia:

Duże zdjęcie: http://akwa-jr.pl/data/akwaria/akwarium80l/duze.jpg

Proszę o ocenę Wink oraz zapraszam na moją skromną stronkę o moich akwariach, link w opisie.

Pozdrawiam!!

Jason Bourne
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2012, 08:39:01 »

Akwarium bardzo fajne, jednak nie wiem, czy nie wyglądałoby efektowniej gdyby to żwir był dodatkiem do podłoża z piachu. U Ciebie niewiele widzę tego piachu (przynajmniej na załączonych zdjęciach).
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2012, 09:50:46 »

Planowo miało być go więcej. Piasek to prawie 1/3 podłoża (większość i tak jest przykryta liśćmi), ale przed zakupem żwirku nie sprawdziłem ile mam piachu, myślałem, że zostało mi go dużo, a wyszło może nie całe 2 kilo. Zawsze kupuje 25kg opakowania w Leroy Merlin i zawartość opakowania niespodziewanie dobiegła końca, a kupować nowego nie będę dla odrobiny piachu.

marucchi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 08, 2012, 20:05:04 »

Bardzo mi się podoba Twoje akwarium. Kupiłeś taki fajny korzeń, czy gdzieś znalazłeś i sam preparowałeś?

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 08, 2012, 23:26:26 »

To są trzy korzenie, jeden z nich z allegro i dwa z giełdy zoologicznej we Wrocku. Niestety nie mam czasu na samodzielne poszukiwania Wink

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 21, 2012, 09:24:26 »

Witam, mała aktualizacja tematu  Smiley

Duży rozmiar po kliknięciu.

Patrząc na zdjęcie z pierwszego postu stwierdziłem, że trochę się zmieniło i wypadałoby dać nowe zdjęcie. Woda już nie jest herbaciana, zrezygnowałem z liści dębu, które coraz to szybciej znikają. Kilka rybek przybyło, mech tak bardzo się rozrastał, że musiałem usunąć go w 90%, zasadziłem nurzańca i dorzuciłem korzeń z dziuplą specjalnie dla moich zbrojników niebieskich  Cheesy

Obecnie w akwarium pływa 17 Kirysów spiżowych (z czego dwa albinosy), 3 Zbrojniki niebieskie, Samiec Pielęgniczki ramireza (nie mam czasu na dokupienie samicy, a do poprzednich partnerek samiec nie wyrażał większego zainteresowania. Ale możliwe, że niedługo doczeka się towarzystwa Wink ), 9 Zwinników jarzeńców oraz krewetka Atyopsis moluccensis.

Osobom, które lubią kirysy bardzo polecam trzymanie ich w większej ilości, naprawdę świetny widok Smiley Pozdrawiam!

Tomcajs
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 24, 2012, 02:23:05 »

Co oznacza, że liście znikają, kto w nich gustuje - zbrojniki Huh
Właśnie o takie akwarium mi chodziło, herbaciana woda i nie za mocne oświetlenie, nie mam tylko doświadczenia z krewetkami, czy będzie im odpowiadało takie środowisko...

112l  Neonarium
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #7 : Październik 24, 2012, 11:07:38 »

Właśnie o takie akwarium mi chodziło, herbaciana woda i nie za mocne oświetlenie, nie mam tylko doświadczenia z krewetkami, czy będzie im odpowiadało takie środowisko...

Krewetki z serii Red Cherry są jak szarańcza wystarczy by woda była czysta ( NO2, NO3 itp w normie) A będą żyć aż miło jedyne co im może przeszkadzać to czasem zbyt dużo garbników.
A co do roślin to niestety nie przepadają one jak i glony za garbnikami w dużym stężeniu (no chyba że żabienicowate z górnych dopływów amazonki)

Ps Cyfer powiedz mi jak wygląda sprawa wilgotności w pomieszczeniu przy tak dużym lustrze wody w akwariach odkrytych?
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2012, 11:11:57 wysłane przez szakallo » Zapisane

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 24, 2012, 13:38:08 »

jak wygląda sprawa wilgotności w pomieszczeniu przy tak dużym lustrze wody w akwariach odkrytych?
To nie jest wcale duża powierzchnia. Przy sporo większej powierzchni parowania wilgotność powinna być niezauważalna przy normalnej, sprawnej wentylacji w mieszkaniu. Może jedynie być problem u osób z nadwrażliwością na wszelakie świeże powietrze, ale wtedy mają problem niezależnie od faktu posiadania akwarium Wink

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 24, 2012, 18:05:01 »

Co oznacza, że liście znikają, kto w nich gustuje - zbrojniki Huh

Nie mam pojęcia. Akwarium widuję tylko góra 2-3 dni na weekend. W niedzielę dorzucam liście, wracam w piątek wieczorem do domu i nic z nich nie zostaje, czasem znajdę jakiś ogonek i tyle.

Co do krewetki nie zauważyłem nic niepokojącego przez te wszystkie miesiące, podczas których przebywa w tym zbiorniku. Zachowuje się tak samo jak inne krewetki filtrujące z tego gatunku, które miałem okazję mieć. Siedzi przy wylocie filtra... i tyle  Cheesy Kilka razy ją widziałem na dnie jak przechodziła z jednej kaskady na drugą Smiley

A jeżeli chodzi o wilgotność w pomieszczeniu, moje drugie akwarium również jest odkryte. Do jednego i drugiego dziennie dolewam ja (lub rodzina podczas moich nieobecności) jeden litrowy dzbanek wody. W mieszkaniu mamy dobrą wentylację, lato czy zimna zawsze jest uchylony balkon i okna, mieszkanie dobrze ogrzewane, brak grzałek w akwariach, w niedzielę w obu było 25 stopni.

Jakiś czas temu razem z rodziną kupiliśmy dziadkowi na imieniny elektroniczny termometr z pomiarem wilgotności powietrza. Oczywiście musieliśmy sprawdzić czy działa, w całym mieszkaniu wilgotność powietrza była dość duża, wahała się przy 50%, w pokoju z akwariami było około 55% (dla porównania, moi dziadkowie w mieszkaniu mieli nie całe 30%, bez akwariów, z rzadko otwartymi oknami - jak to starsi ludzie, narzekają na przeciągi). Ja w moim pokoju czuję się bardzo dobrze, świeżo i rześko Smiley Nie mieliśmy nigdy na ścianach grzybów czy pleśni Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: