Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podmiana wody - pompa?  (Przeczytany 3127 razy)
Cerb
Nowy
*

« : Marzec 18, 2012, 13:40:35 »

Mam pytanie jak radzicie sobie z podmiana wody w akwarium? Majac w tej chwili baniak 31 litrow robie to bańkami 5l, podmieniam maksymalnie 10 l wiec roboty nie ma za duzo ale w planach mam baniak 112l i tu bedzie juz gorzej bo wlanie tych 30l jednorazowo zajmie mi sporo czasu. Myslalem nad taka pompa :

http://allegro.pl/pompa-wielofunkcyjna-300-l-h-tylko-5w-2latagwar-i2214961712.html

Tylko nie wiem czy zda egzamin? Mam wiadro 12 l wiec podmiana ograniczala by sie do zlania wody (to akurat jest proste) a nastepnie wrzucenia tej pompy do wiadra ze swieza woda zeby pompa zaciagala wode sama i skierowanie weza z woda na szybe. A moze macie jakies inne pomysly? Z pokoju gdzie mam akwarium do lazienki/kuchni mam jakies 6 metrow wiec moze jakas przejsciowka na kran i lanie bezposrednio? Od razu mowie ze nie mam mozliwosci wlania odstanej wody, ewentualnie 15 litrow to max jakie moze stac.
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 18, 2012, 14:21:02 »

za slaba taka pompa    najlepiej kup  o przepustowosci ponad 1000 l/ h
i  kup wąż gumowy   zeby woda odrazu leciala do   umywali lub wc

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 18, 2012, 14:43:10 »

Ja tak robie, że pompę wsadzam do wiadra 20L i czekam, aż się samo przeleje, ale moja pompa 900L przepustowości i jak wiadro stoi na podłodze to już leci tak sobie, chwilę to trwa, więc ta pompa co pokazałeś raczej nie wydyma, tymbardziej, że słup wody podniesie na max 0,6 metra, więc wiadro musiało by stać na wysokości akwarium lub wyżej jak możliwe.

Co do podmian to nie lałbym wody prosto z kranu. Więc jeżeli możesz odstawić jednorazowo 15L co jest około 12% wody w przyszłej "setce", a powinno się wymieniać conjmniej 20% robiłbym podmiany 2x w tygodniu po te 15L.

Pomyśl nad mocniejszą pompą - zwróć uwagę na siłę podnoszenia słupa wody, żebyś nie był później rozczarowany.

Cerb
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 18, 2012, 22:33:14 »

Dzieki za odpowiedzi, nie zauwazylem w opisie pompy o tym podnoszeniu wody, w moich warunkach wiadro musialo by stac na podlodze wiec ta pompa na pewno nie wydoli. Pomysle nad czyms mocniejszym lub podmiana 2 razy w tygodniu, chociaz lanie z baniaka nie jest najwygodniejszym sposobem.
waisss
Zainteresowany
**

Rybka lubi pływać :)

« Odpowiedz #4 : Marzec 19, 2012, 07:19:50 »

Szkoda kasy dla 3 wiaderek wody.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: