Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 7
  Drukuj  
Autor Wątek: pawel81 - NATURE ZONE 240  (Przeczytany 22745 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #15 : Marzec 21, 2012, 21:20:55 »

Jasne, są różne akwaria i upodobania. Mój wątek dotyczy akwarium roślinnego z rybami akceptującymi rośliny. Więc nie widzę sensu pisać tu o rybach które roślin nie akceptują. Pisanie, że roślinne jest ble, fajniejsze jest bez nich również mija się z celem.
Kolego, wyjmij ten kij z tyłka bo strasznie sztywny jesteś.
Nikt nie pisał, że rośliny są be, nikt w tym wątku nie krytykował roślinnych baniaków.
Więcej luzu i dystansu...

pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #16 : Marzec 21, 2012, 21:26:02 »

Fajne akwa:) zdradzisz mi tajemnice jakie sole dajesz albo najlepiej link z allegro Cheesy był bym wdzieczny
Jasne:

Makro:
Azotan Potasu (KNO3)
Fosforan Potasu (KH2PO4)
Siarczan Magnezu (MgSO4x7H2O)

Mikro:
Mieszanka CSM+B

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(240)-nature-zone-pawel
http://www.youtube.com/watch?v=LX1-waIyNbo
pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #17 : Marzec 21, 2012, 21:49:57 »

Jasne, są różne akwaria i upodobania. Mój wątek dotyczy akwarium roślinnego z rybami akceptującymi rośliny. Więc nie widzę sensu pisać tu o rybach które roślin nie akceptują. Pisanie, że roślinne jest ble, fajniejsze jest bez nich również mija się z celem.
Kolego, wyjmij ten kij z tyłka bo strasznie sztywny jesteś.
Nikt nie pisał, że rośliny są be, nikt w tym wątku nie krytykował roślinnych baniaków.
Więcej luzu i dystansu...
Generalnie nie pisałem do Ciebie. Tylko do wypowiedzi "Emperor", który w wątku z akwarium roślinnym daje "radę" koledze "Ducze", że nie ma sensu inwestować w zieleniak. Dla mnie oznacza to, że akwarium z większą ilością roślin i z tym co się z tym wiąże dla "Emperora" nie jest fajne. Ma do tego prawo w 100%. Więc odpowiedziałem, że nie ma sensu pisać o tym, że coś się komuś mniej podoba. to nic nie wnosi do wątku. A co do Twojego komentarza to nie będę go nawet komentował.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 21, 2012, 22:06:53 »

Tylko do wypowiedzi "Emperor", który w wątku z akwarium roślinnym daje "radę" koledze "Ducze", że nie ma sensu inwestować w zieleniak. Dla mnie oznacza to, że akwarium z większą ilością roślin i z tym co się z tym wiąże dla "Emperora" nie jest fajne. Ma do tego prawo w 100%. Więc odpowiedziałem, że nie ma sensu pisać o tym, że coś się komuś mniej podoba. to nic nie wnosi do wątku.
Wskaż gdzie użyłem określenia ' nie jest fajne' w stosunku do zbiornika roślinnego.
Każdy może sobie interpretować czyjeś wypowiedzi jak chce, jest jednak małe ale. Zarzucając coś innej osobie trzeba mieć jakieś rzeczowe argument, a nie własne domysły. Poza tym gdybyś miał większy staż na forum to wiedziałbyś, iż moja jak to ładnie ująłeś 'rada' Ducze'mu to żart.
Czytanie ze zrozumieniem to podstawa.
Jak dla mnie to koniec tematu.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #19 : Marzec 21, 2012, 22:37:50 »

Tylko do wypowiedzi "Emperor", który w wątku z akwarium roślinnym daje "radę" koledze "Ducze", że nie ma sensu inwestować w zieleniak. Dla mnie oznacza to, że akwarium z większą ilością roślin i z tym co się z tym wiąże dla "Emperora" nie jest fajne. Ma do tego prawo w 100%. Więc odpowiedziałem, że nie ma sensu pisać o tym, że coś się komuś mniej podoba. to nic nie wnosi do wątku.
Wskaż gdzie użyłem określenia ' nie jest fajne' w stosunku do zbiornika roślinnego.
Każdy może sobie interpretować czyjeś wypowiedzi jak chce, jest jednak małe ale. Zarzucając coś innej osobie trzeba mieć jakieś rzeczowe argument, a nie własne domysły. Poza tym gdybyś miał większy staż na forum to wiedziałbyś, iż moja jak to ładnie ująłeś 'rada' Ducze'mu to żart.
Czytanie ze zrozumieniem to podstawa.
Jak dla mnie to koniec tematu.
Cytat: "Zamiast zbiornika roślinnego lepiej zainwestuj parę PLN-ów w jakieś ciekawe ryby. Szkoda takiego szkła na chwasty."
Sorki, ale dla mnie była to rada, nie żart. Ale piszesz, że był to żart, oki. Może trzba było dodac uśmiech na końcu. Fakt nie jestem na tym forum stałym bywalcem.
Piszesz, czytaj ze zrozumieniem: "Zamiast zbiornika roślinnego lepiej zainwestuj parę PLN-ów w jakieś ciekawe ryby. Szkoda takiego szkła na chwasty." - chyba ta wypowiedź nie zachwala roślinnych akwariów.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Marzec 22, 2012, 00:00:13 »

dobra Panowie nie ma się co bić o dobieranie słów... Emperor, może Ty byś wreszcie postawił zileniaka Tongue I to byloby dopiero zaskoczenie!!! Po zioło wiesz gdzie się zgłosić Smiley

omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Marzec 22, 2012, 14:57:46 »

Pawel, no widać z czytania ze zrozumieniem to ty dobry nie byłeś Smiley
pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #22 : Marzec 22, 2012, 15:55:37 »

Pawel, no widać z czytania ze zrozumieniem to ty dobry nie byłeś Smiley
Proszę nie zaczynaj od "no". To straszne kaleczenie polszczyzny Smiley
Dla mnie temat zamknięty.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2012, 15:57:23 wysłane przez pawel81 » Zapisane

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #23 : Marzec 24, 2012, 16:57:25 »

pawel ''Mój wątek dotyczy akwarium roślinnego z rybami akceptującymi rośliny.''
Jak czytam takie bzdety to rozwalam kolejną klawiaturę na łbie.Tak się składa że ani kiryski ani tym bardziej kosiarki a już zwłaszcza w liczbie 2 nie akceptują akwarium roślinnego.
Kiryski to ryby ławicowe przebywające w sporej liczbie osobników, co za tym idzie moim zdaniem 10 sztuk to absolutne minimum, poza tym podłoże dla nich powinien stanowić piach a nie grys.
Dla kosiarek akwarium roślinne to tak samo obce środowisko jak na księżycu, poza wodą nie ma tam nic absolutnie nic co występuje w ich środowisku. Te ryby to reofile, występują w płytkich strumieniach w niewielkich grupach dlatego według mnie też przynajmniej 10 sztuk. Akwarium dla nich powinno wyglądać jak strumyk, gładkie duże kamienie i otoczaki, oraz pompa wywołująca ruch wody. Poza tym zarówno dla kirysków jak i kosiarek liczy się powierzchnia dna, która w standardowych akwariach jest beznadziejna, a nie litraż.
Akwarium to pomieszczenie gdzie trzyma się organizmy wodne, przede wszystkim ryby bo akwarystyka nie zaczęła się od krzaków czy krewetek tylko od ryb. W którym powinno sie stworzyć warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych, a nie żeby było ładne, bo żeby było ładne to nie jest akwarystyka jeżeli chodzi o ryby.
Moim zdaniem jeżeli ma być akwarium typowo roślinne to bez ryb.
Dla innych ryb które masz w akwarium to też nie jest naturalne środowisko, zwłaszcza dla otosków, skalary i zbrojki niebieskie przez tyle lat ewolucji w akwariach przywykły już bardziej do odmiennego stanu środowiska.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #24 : Marzec 27, 2012, 19:31:59 »

pawel ''Mój wątek dotyczy akwarium roślinnego z rybami akceptującymi rośliny.''
Jak czytam takie bzdety to rozwalam kolejną klawiaturę na łbie.Tak się składa że ani kiryski ani tym bardziej kosiarki a już zwłaszcza w liczbie 2 nie akceptują akwarium roślinnego.
Kiryski to ryby ławicowe przebywające w sporej liczbie osobników, co za tym idzie moim zdaniem 10 sztuk to absolutne minimum, poza tym podłoże dla nich powinien stanowić piach a nie grys.
Dla kosiarek akwarium roślinne to tak samo obce środowisko jak na księżycu, poza wodą nie ma tam nic absolutnie nic co występuje w ich środowisku. Te ryby to reofile, występują w płytkich strumieniach w niewielkich grupach dlatego według mnie też przynajmniej 10 sztuk. Akwarium dla nich powinno wyglądać jak strumyk, gładkie duże kamienie i otoczaki, oraz pompa wywołująca ruch wody. Poza tym zarówno dla kirysków jak i kosiarek liczy się powierzchnia dna, która w standardowych akwariach jest beznadziejna, a nie litraż.
Akwarium to pomieszczenie gdzie trzyma się organizmy wodne, przede wszystkim ryby bo akwarystyka nie zaczęła się od krzaków czy krewetek tylko od ryb. W którym powinno sie stworzyć warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych, a nie żeby było ładne, bo żeby było ładne to nie jest akwarystyka jeżeli chodzi o ryby.
Moim zdaniem jeżeli ma być akwarium typowo roślinne to bez ryb.
Dla innych ryb które masz w akwarium to też nie jest naturalne środowisko, zwłaszcza dla otosków, skalary i zbrojki niebieskie przez tyle lat ewolucji w akwariach przywykły już bardziej do odmiennego stanu środowiska.
Witam,

Masz na pewno sporo racji w tym co piszesz. Szczególnie w kwestii kirysków, niestety mam tylko dwa. Na razie muszą u mnie zostać. Może przy zmianie aranżacji je wydam. Otoski i kosiarki natomiast moim zdaniem świetnie się przystosowały i spokojnie dają radę. Po prostu kochają wcinać glonki z roślinek. Nawet w opisie biotopów jest napisane o dużej ilości roślin. Więc nie widzę problemu. Zbrojniki również dają radę. Choć je i kiryski jak już wspomniałem pewnie wydam. Jeśli chodzi o skalary zgodzę się, że to nie ich biotop. Natomiast patrząc jak często składają ikrę chyba jest im nie najgorzej. Reasumując, uważam iż zestawienie tych gatunków w akwarium roślinnym pomijając kiryski i zbrojniki nie jest do końca złe. Zgodzę się, że lubię mieć akwarium ładne. Biotop na chwilę obecną bez roślin w ogólne mnie nie kręci. Zapraszam do zapoznania się choćby ze zbiornikami Takachi Amano i innych akwarystów. Akwarystyka zaczynała się bowiem od samych rybek ale ewoluowała jak każde hobby. Mi się tak podoba Smiley

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Marzec 28, 2012, 08:48:28 »

Zapraszam do zapoznania się choćby ze zbiornikami Takachi Amano i innych akwarystów. Akwarystyka zaczynała się bowiem od samych rybek ale ewoluowała jak każde hobby. Mi się tak podoba Smiley

Alleluja, święta racja.

Bardzo przyjemny baniaczek, moje gratulacje !  Cool

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #26 : Marzec 28, 2012, 09:16:14 »

Alleluja, święta racja.
Jeszcze troche, a zaczniesz dawać Drago lekcje.

Zapraszać Drago do zapoznania się ze zbiornikami Amano (które nawiasem mówiąc, w tej chwili są czystą komercją - co jednak nie umniejsza osiągnięć tego pana w dziedzinie akwarystyki) to tak jakby zapraszać Vento do zapoznania się ze zbiornikami roślinnymi.
Faux pas i nic więcej.

« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2012, 09:19:43 wysłane przez mrs » Zapisane

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Marzec 28, 2012, 10:36:42 »

Nie koniecznie mrs, natomiast są ludzie, którzy mają już swoje lata i stoją w miejscu w akwarystyce, zagłębiają się ściśle w jednym kierunku (w tych dziedzinach wiedza jest zapewne obszerna), co powoduje, że dla tych osób wszystko, co nowe jest Bee. Kolega pokazał na prawdę fajny baniaczek, na który przyjemnie się patrzy, nie jest to ani szkoła Amano (którego mam w pogardzie za komercję), ani puste niemal bańki w stylu pewnych akwarystów.

Natomiast tak jak wielu forumowiczów zachęcam do zapoznania się z akwariami typu aquascape, które na prawdę potrafią przynieść oczom ukojenie Wink

Mrs, może postawisz bańkę w stylu aquascape ? Cheesy myślę, że nawet najmniejszą 27l czy coś, byłbyś w stanie postawić bez wyrzeczeń, a na pewno miałbyś sporą oglądalność, bo niemal każdy z tego forum chciałby coś takiego w twoim wykonaniu zobaczyć  Cool

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #28 : Marzec 28, 2012, 11:25:07 »

Nie koniecznie mrs, natomiast są ludzie, którzy mają już swoje lata i stoją w miejscu w akwarystyce, zagłębiają się ściśle w jednym kierunku (w tych dziedzinach wiedza jest zapewne obszerna), co powoduje, że dla tych osób wszystko, co nowe jest Bee. Kolega pokazał na prawdę fajny baniaczek, na który przyjemnie się patrzy, nie jest to ani szkoła Amano (którego mam w pogardzie za komercję), ani puste niemal bańki w stylu pewnych akwarystów.
Masz racje, Anubis.
Absolutną nowością jest mix złożony z średniej wielkości zbiornika który jest mocno oświetlony, mocno zarośnięty, mocno nawożony + koniecznie duże ryby - tak dla lepszego efektu. To się tak ładnie i niewinnie nazywa - 'akwarium dekoracyjne'. Pół biedy jeśli w takim zbiorniku pływają małe ryby które gdzieś tam, pośród roślin znajdą korytarz do pływania, ale coraz częściej można właśnie w takim baniaku znaleźć spore ryby które po 2 machnięciach płetwą odbijają się od szyby. Ale co tam, akwarium jest przyjemne dla oka, ryby żyją więc jest super. – ja dziękuje za takie „nowości”.
Zgadzam się z tym, że Paweł ma ładny baniak - z resztą nikt w tym wątku nie skrytykował tego zbiornika - sam Drago odniósł się jedynie do tego co zostało przez Pawła napisane.
I jeszcze jedno – przecież nikt nikomu niczego nie narzuca. Zbiornik ma się podobać przede wszystkim jego właścicielowi – co nie znaczy, że ktoś kto ma odmienne zdanie, nie może go wyrazić.

Mrs, może postawisz bańkę w stylu aquascape ? Cheesy myślę, że nawet najmniejszą 27l czy coś, byłbyś w stanie postawić bez wyrzeczeń, a na pewno miałbyś sporą oglądalność, bo niemal każdy z tego forum chciałby coś takiego w twoim wykonaniu zobaczyć  Cool
To nie dla mnie.

karkonosz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Marzec 28, 2012, 11:26:51 »

Nie koniecznie mrs, natomiast są ludzie, którzy mają już swoje lata i stoją w miejscu w akwarystyce, zagłębiają się ściśle w jednym kierunku (w tych dziedzinach wiedza jest zapewne obszerna), co powoduje, że dla tych osób wszystko, co nowe jest Bee.
"Strona ta została powołana z mojej pasji do rybich nowości, rzadkości i osobliwości, z myślą o tym żeby zamazywać białe plamy jakich jest naprawdę mnóstwo, w związku z małą popularnością takich ryb." Autor Drago. Źródło akwadrago.com  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 7
  Drukuj  

Skocz do: