Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Drukuj  
Autor Wątek: pawel81 - NATURE ZONE 240  (Przeczytany 22660 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Marzec 28, 2012, 11:32:54 »

przede wszystkim ryby bo akwarystyka nie zaczęła się od krzaków czy krewetek tylko od ryb.
Współczesna motoryzacja zaczęła się od silnika parowego. To znaczy, że silnik spalinowy jest bee? Wink

Poza tym myślę, że mimo że akwarystyka wzięła się od ryb, to jednak impulsem były jednak względy estetyczne a nie dobro ryb. Ludzie doszli do wniosku, że rybki w szkle fajnie wyglądają i ich dobro mieli gdzieś. Dlatego powoływanie się na historię prowadzi donikąd.

W którym powinno sie stworzyć warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych, a nie żeby było ładne, bo żeby było ładne to nie jest akwarystyka jeżeli chodzi o ryby.
A co jedno drugiemu szkodzi. Kwestia znalezienia odpowiedniej proporcji, może być dobrze dla ryb i ładnie dla oka. A że ładne akwarium to już nie akwarystyka, to nieporozumienie (żeby nie powiedzieć bzdura Wink Twoje akwaria Drago, są np całkiem ładne Smiley

Moim zdaniem jeżeli ma być akwarium typowo roślinne to bez ryb.
Już była o tym dyskusja. Złoty środek jest możliwy. Może być przecież "nietypowo" roślinne Wink

Dla innych ryb które masz w akwarium to też nie jest naturalne środowisko, zwłaszcza dla otosków, skalary i zbrojki niebieskie przez tyle lat ewolucji w akwariach przywykły już bardziej do odmiennego stanu środowiska.
Żeby nie było, o przydatność ryb akurat z tego wątku do typowego roślinnego baniaka, się nie mam zamiaru sprzeczać. Ale dajmy ludziom jakąś możliwość wyboru i brania pod uwagę również względów estetycznych.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #31 : Marzec 28, 2012, 11:39:04 »

Złoty środek jest możliwy. Może być przecież "nietypowo" roślinne Wink
Czekaj, Ducze.
Ile znasz takich zbiorników?
Przez pryzmat tego forum mogę wymienić jeden - Deleden.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Marzec 28, 2012, 12:07:20 »

Cytując pierwsze zdanie, które widzimy odwiedzając to forum:

"Serwis ten poświęcony jest domowej hodowli organizmów żyjących w wodzie (czyli nie tylko rybom), inaczej - hobby o nazwie akwarystyka."

Więc tak naprawdę po co ta dyskusja? Jeśli założyciel wątku ma ryby, które nie nadają się do jego zbiornika, tacy znawcy jak Drago, Mrs czy Emperor powinni Go o tym poinformować i ewentualnie zaproponować inną obsadę. Wszyscy szanujemy tu Ich wiedzę w tej materii!
Jeśli ja znalazłbym tu jakiś mankament dotyczący aranżacji, źle obsadzoną roślinę, też bym o tym napisał. To samo tyczy się uwag Baniakmaniaka dotyczących oświetlenia, Pethro nawożenia, czy Gosieks'a rad odnośnie samopoczucia ewentualnych krewetek w zbiorniku.
Oczywiście każdy z wymienionych i wszyscy pozostali użytkownicy forum mogą i powinni nawet wyrażać swoje zdanie na temat tego akwarium-nawet jeśli ktoś napisze bzdurę, ktoś inny go poprawi-po to właśnie jest forum. Wszyscy tu się czegoś uczymy.
Nie ma sensu wytykać sobie nawzajem jaki typ akwariów jest lepszy, jaki gorszy a jaki właściwy, bo każdy ma na ten temat inne zdanie i najczęściej argumenty zwolenników innego nurtu akwarystyki do niego nie trafiają ("i wice wersja" jak mawiała jedna z moich wykładowczyń).

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Marzec 28, 2012, 12:10:15 »

Moja Afryka była zarośnięta (bez ładu i składu, ale zawsze, można to było jakoś bardziej okiełznać wizualnie) i momentami ładnie na żywo wyglądała. Płytkie zarośnięte bajoro, wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi, było odpowiednim dla zamieszkujących je ryb. Na forum to ja nie wiem, oglądam tylko ze 3 czy 4 wątki w galerii plus kilka zbiorników początkujących sporadycznie.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #34 : Marzec 28, 2012, 13:56:22 »

Moja Afryka była zarośnięta (bez ładu i składu, ale zawsze, można to było jakoś bardziej okiełznać wizualnie) i momentami ładnie na żywo wyglądała. Płytkie zarośnięte bajoro, wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi, było odpowiednim dla zamieszkujących je ryb. Na forum to ja nie wiem, oglądam tylko ze 3 czy 4 wątki w galerii plus kilka zbiorników początkujących sporadycznie.
Ducze, Twój zbiornik to inna bajka.
Nikt nie twierdzi, że nie da się połączyć roślin i ryb - problem polega na tym, że duża część zieleniaków prowadzona jest w taki sposób, że ryby tam wręcz przeszkadzają.

Nie ma sensu wytykać sobie nawzajem jaki typ akwariów jest lepszy, jaki gorszy a jaki właściwy, bo każdy ma na ten temat inne zdanie i najczęściej argumenty zwolenników innego nurtu akwarystyki do niego nie trafiają ("i wice wersja" jak mawiała jedna z moich wykładowczyń).
Vento, to ja zapytam inaczej.
Czy powiedzmy 300l zbiornik obsadzony gęstą roślinnością, mocno nawożony i mocno oświetlony to dobre warunki dla np. żagli lub palet?
Ja nie usiłuje nikomu niczego narzucać - uważam tylko, że jakieś proporcje powinny być zachowane.
Przykładowo, podoba mi się Twój baniak.
Masz ręke do roślin i to widać.
Zbiornik mocno obsadzony roślinnością i korzeniami- mało miejsca do pływania więc nie masz dużych ryb, a i tych mniejszych nie masz zbyt wielu.
Msz roślinny - dekoracyjny zbiornik więc prowadzisz go jak roślinny zbiornik i tyle.
Wg mnie to bardzo proste.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Marzec 28, 2012, 14:20:54 »

dzięki za uznanie Smiley
I o to właśnie chodzi-powiedzcie Pawłowi jakie ryby nie nadają się do jego baniaka i dlaczego, ale dyskusja na temat wyższości, niższości, czy nie akwarystycznej treści zbiorników różnych typów nie ma sensu.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #36 : Marzec 28, 2012, 16:40:29 »

powiedzcie Pawłowi jakie ryby nie nadają się do jego baniaka i dlaczego, ale dyskusja na temat wyższości, niższości, czy nie akwarystycznej treści zbiorników różnych typów nie ma sensu.
Tak bez czepiania się biotopu:
Moim zdaniem nie powinno tam być żagli.
Kirysy - tak jak napisał Drago - 10-15 szt. może spokojnie pływać.
To samo otoski.
Kosiarki też powinny pływać w większej grupie.
Ja po prostu zrezygnowałbym z żagli na rzecz większej grupy w/w ryb, ewentualnie ławice czegoś małego i ładnego.

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #37 : Marzec 29, 2012, 04:42:46 »

Panowie na początek czy przeczytaliście o co mi chodziło ?
Pawel napisał ze ma ryby akceptujące rośliny i do tego się odniosłem, ja nie pisałem ze to akwarium jest brzydkie czy jakieś jeszcze. Pokażcie mi naturalne środowisko kirysków i kosiarek gdzie jest grys i rośliny.
Bo z tego co ja wiem to środowisko kosiarek wygląda tak

http://ibanorum.netfirms.com/ulubetong-fish.htm

http://www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Crossocheilus&species=langei

I gdzie tu są jakieś krzaki natura amano czy aquascape?

pawel kosiarki natomiast moim zdaniem świetnie się przystosowały i spokojnie dają radę.
A na jakiej podstawie to stwierdziłeś?

Ty Anubis jesteś kolosem i masz akwarystyka na drugie imię,  już się popisałeś  swoją wszechstronną wiedzą na temat ryb w innym wątku. Jeżeli chcesz podyskutować o rybach i ich wymaganiach to zapraszam ponownie. Wrzuciłeś mech do akwarium i sporo już wiesz o akwarystyce. Dla mnie bardziej naturalne w akwariach są odchody czyjekolwiek niż naturalne akwaria Takachi Amano ten człowiek dla mnie nie jest jakimkolwiek wyznacznikiem akwarystyki a wręcz przeciwnie.
Dla mnie jest be wszystko co jest dziadostwem do którego wrzuca się ryby żeby pływały, a to jakie mają wymagania akurat tu się nie liczy.
ducze masz całkowitą rację względy estetyczne do dziś biorą górę nad dobrem jakichkolwiek zwierząt trzymanych w domach. Dla mnie osobiście to jest najczystsze dziadostwo.
Vento hodowla to inaczej rozmnażanie zwierząt a tu na tym i innych forach głównie jest chów zwierząt.
Przecież ja napisałem jakie ryby według mnie się tutaj nie nadają głównie chodziło mi o kosiarki i kiryski

Pisałem wyraźnie jeżeli akwarium typowo roślinne to według mnie bez ryb i nie ważne czy to będzie aquascape czy circus maximus. Akwarystyka obecnie stała się bardzo dużym pojęciem, niektóre kolosy jak wrzucą mech do wazonu to też uważają to za akwarystykę, tylko gdzie ta akwarystyka jest w tym wazonie? A jeżeli ktoś by w akwarium zrobił sobie szambo, to też będzie akwarystyka?  Bo może dla tej osoby akurat to było by estetyczne, a żywe organizmy też na pewno tam by się rozwinęły. A skoro były by tam organizmy wodne to też jest akwarystyka, zarówno chów i hodowla. Jeżeli komuś zależy na estetyce to czy ja każe rozbijać akwaria? No chyba nie, niech będzie najbardziej estetyczne, kryształowe, wypolerowane i cudowne, ale jeżeli zwierzęta nie mają tam odpowiednich warunków to niech ich nie będzie, a nie bo mi się podoba.
Decydując się na  ryby mamy obowiązek, jako akwaryści zapewnić im odpowiednie warunki, jeśli nie jesteśmy w stanie tego zrobić, to po co te zwierzaki brać ? Dla aquascape czy dla amano, czy dla estetyki ?
Czy może dla tego że niektórzy są kolosami co mają akwarystyka na drugie imię, a poczytać ich posty to chce się tylko utopić.
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2012, 05:33:39 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Marzec 29, 2012, 05:27:46 »

Decydując się na  ryby mamy obowiązek, jako akwaryści zapewnić im odpowiednie warunki, jeśli nie jesteśmy w stanie tego zrobić, to po co te zwierzaki brać ? Dla aquascape, czy dla amano, czy dla estetyki ?
Czy może dla tego że niektórzy są kolosami co mają akwarystyka na drugie imię, a poczytać ich posty to chce się tylko utopić.
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2012, 05:35:05 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #39 : Marzec 29, 2012, 11:22:35 »

Moim zdaniem każdy ma po trochu racji. Dobrze jest podyskutować. Jedni wolą biotopy z małą obsadą roślin lub bez. Inni zupełne krzaczory. Ja starałem się troszkę wypośrodkować. Tak jak już wcześniej pisałem kiryski i zbrojniki oddam przy najbliższej okazji. Jeśli chodzi o skalary na razie zostaną. Nie mam co z nimi zrobić a oddanie do akwarystycznego może spowodować, że będą miały dopiero złe warunki. Choć chęć oddania ich nie wiąże się do końca z tym, iż uważam że mam za dużo roślin Smiley

Acha jeszcze małe odniesienie.
W opisie "Tank setup" są wymienione kamienie, żwir, korzenie i nawet roślinki Smiley Więc masakry nie ma. Choć pewnie nie tyle co ja mam Smiley ale...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(240)-nature-zone-pawel
http://www.youtube.com/watch?v=LX1-waIyNbo
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Marzec 29, 2012, 17:00:16 »

ducze masz całkowitą rację względy estetyczne do dziś biorą górę nad dobrem jakichkolwiek zwierząt trzymanych w domach. Dla mnie osobiście to jest najczystsze dziadostwo.
Nie ma co tak restrykcyjnie do tych względów estetycznych podchodzić. W końcu jakby chcieć tylko i wyłącznie dobra zwierząt to nikt by nie trzymał żadnego zwierzaka w domu. A już rzadkości z odłowu w ogóle powinny być traktowane jako najgorsze "dziadostwo". Wink

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Marzec 29, 2012, 19:42:34 »

pawel ja nigdzie nie napisałem że masz te ryby z akwarium wywalić, starałem się tylko uświadomić że mają zupełnie inne wymagania i preferencje od tych które uważasz za dobre dla nich.
Zgadza się że w tym dziale na tej stronie są wymienione trzy gatunki roślin, tylko że mech zostanie przez te ryby zjedzony a pozostałe są jako ewentualny akcent zieleni. Ich nie sadzi się na ¾ powierzchni akwarium. Możesz mi wierzyć albo nie że gdybyś to akwarium podzielił na pół z jednej strony tak jak jest a z drugiej aranżacja strumienia. Czyli kamienie i pompa cyrkulacyjna wywołująca prąd wody to kosiarki mogły by co najwyżej nafajdać na te rośliny, nawet nosa by nie wyściubiły poza kamienie.

Ducze jeszcze wracając do Twojego akwarium ze szczupakami
Moja Afryka była zarośnięta (bez ładu i składu, ale zawsze, można to było jakoś bardziej okiełznać wizualnie) i momentami ładnie na żywo wyglądała. Płytkie zarośnięte bajoro, wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi, było odpowiednim dla zamieszkujących je ryb.
Sam napisałeś płytkie zarośnięte bajoro i to już jest odzwierciedlenie naturalnych miejsc w przyrodzie, to akwarium nie ma nic wspólnego z akwariami typowo roślinnymi. Gdzie robione są aranżacje i wszystko podane roślinom na tacy. Takie akwaria robi się jako pewnego rodzaju sztukę, one mają wyglądać według ludzi na piękne. Ja nie jestem przeciwnikiem akwariów roślinnych, niech one zachwycają ludzi którym się to podoba ale bez ryb.
Nie ma co tak restrykcyjnie do tych względów estetycznych podchodzić. W końcu jakby chcieć tylko i wyłącznie dobra zwierząt to nikt by nie trzymał żadnego zwierzaka w domu.
Moim zdaniem jeżeli świadomie nastawia się na utrzymywanie czy to dzieci czy jakichkolwiek innych zwierząt to powinno się im stworzyć jak najlepsze warunki odpowiadające ich gatunkowym wymaganiom. Oczywiście idealnych nie da się stworzyć w domowym zaciszu, ale jak najbardziej odpowiadające, no ja nie widzę przeszkód. Bo chyba dlatego Linnaeus w 1758 opisał nasz gatunek jako Homo sapiens że podobno myślimy i rozumiemy. Ja jednak czytając od jakiegoś czasu fora, oraz komentarze na niektórych stronach akwarystycznych, absolutnie się z tą nazwą gatunkową się nie zgadzam, rodzajowa jest prawidłowa.

pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #42 : Marzec 29, 2012, 20:06:19 »

Czyli kamienie i pompa cyrkulacyjna wywołująca prąd wody to kosiarki mogły by co najwyżej nafajdać na te rośliny, nawet nosa by nie wyściubiły poza kamienie.
Kurcze, no to dobrze, zawsze jakiś darmowy nawozik dla moich krzaczków Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2012, 20:30:44 wysłane przez pawel81 » Zapisane

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(240)-nature-zone-pawel
http://www.youtube.com/watch?v=LX1-waIyNbo
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Marzec 30, 2012, 07:56:43 »

Drago, dla mnie nie jesteś akwarystą, zejdź z tego forum i zajmij się uprawą karpi, bo do tego się nadajesz.

Pokaż chłopakowi swoje akwarium, niech je zobaczy i stwierdzi sobie czy choć w 1% mu o takie akwarium chodzi, jeśli nie, to nie odzywaj się w temacie, którego nie rozumiesz nawet w 1%.

Na temat forumowiczów więcej się nie wypowiadaj bo tylko wszystkich irytujesz swoją osobą!

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Marzec 30, 2012, 08:23:01 »

Anubis-RE, wyluzuj się.

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Drukuj  

Skocz do: