Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7
  Drukuj  
Autor Wątek: pawel81 - NATURE ZONE 240  (Przeczytany 22672 razy)
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #60 : Marzec 30, 2012, 12:58:47 »

No tak, masz racje jak zawsze  Tongue, zapomniałem, ze są ludzie którzy po prostu mają ryby w akwariach, by wiedzieć że tam są Cheesy.

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #61 : Marzec 30, 2012, 13:01:48 »

na serio nie odkryliście jeszcze, mimo sporego stażu na forum, przycisku => ?
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #62 : Marzec 30, 2012, 13:03:36 »

niestety grupowego sie nie da.

EDIT: Oja da sie  Good !

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #63 : Marzec 30, 2012, 13:04:35 »

Tak Gosiek, wiem, wiem, tylko szkoda mi było patrzeć jak chłopaka sprowadzają na złe tory (w stronę błota) a inni, młodzi, niedoświadczeni akwaryści to czytają później ;>

Pozdrawiam Smiley

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #64 : Marzec 30, 2012, 15:09:44 »

tylko szkoda mi było patrzeć jak chłopaka sprowadzają na złe tory (w stronę błota) a inni, młodzi, niedoświadczeni akwaryści to czytają później ;>
No dobrze Hans Christian Andersen, już dobrze...
A teraz, doświadczony akwarysto, poprzyj swoje wypowiedzi konkretami.
Wskaż proszę poprzez wklejenie wypowiedzi któregoś z forumowiczów zdanie które, jak to ładnie ująłeś, sprowadza Pawła na złe tory.
Proszę tylko o jedno zdanie które w założeniu ma odwieść Pawła od zbiornika roślinnego w kierunku bagna z jednym nurzańcem i ledami.
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2012, 15:12:52 wysłane przez mrs » Zapisane

kikusia2kasia
Zainteresowany
**

Bo nikt nie ma z nas tego, co mamy razem :)

« Odpowiedz #65 : Marzec 30, 2012, 15:14:39 »

Anubis- RE, po co się tak gorączkujesz Wink ? Przecież nikt nie napisał Pawłowi nic złego, to tylko rady, do których może, lecz nie musi się dostosowywać... Smiley Po to jest forum, żeby dyskutować, a nie obrażać się na innych Wink Pozdrawiam Smiley A co do autora wątku- akwarium wizualnie ładne Smiley

Uśmiech mową jest duszy, gdy słowa nie pomogą, uśmiech serce poruszy... Smiley
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #66 : Marzec 30, 2012, 15:17:57 »

Anubis- RE, po co się tak gorączkujesz Wink ?
Kompleksy...

A co do autora wątku- akwarium wizualnie ładne Smiley
Pewnie, że ładne. Tylko obsada źle dobrana.

kikusia2kasia
Zainteresowany
**

Bo nikt nie ma z nas tego, co mamy razem :)

« Odpowiedz #67 : Marzec 30, 2012, 15:23:35 »

Dlatego obsady nie komentuję, ponieważ na tym forum są inni w tym temacie doświadczeni, którzy znają się na tym o wiele lepiej, i już wspomnieli wcześniej co i jak Wink

Uśmiech mową jest duszy, gdy słowa nie pomogą, uśmiech serce poruszy... Smiley
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #68 : Marzec 30, 2012, 15:45:52 »

Dlatego obsady nie komentuję, ponieważ na tym forum są inni w tym temacie doświadczeni, którzy znają się na tym o wiele lepiej, i już wspomnieli wcześniej co i jak Wink
Nie martw się. Nie ma chyba na świecie osoby która ogarnęła by wszystkie aspekty akwarystyki.
Im dłużej pasjonuje Cie to hobby tym bardziej zdajesz sobie sprawe z tego, jak mało wiesz Smiley

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #69 : Marzec 30, 2012, 16:08:18 »

tylko szkoda mi było patrzeć jak chłopaka sprowadzają na złe tory (w stronę błota) a inni, młodzi, niedoświadczeni akwaryści to czytają później ;>
No dobrze Hans Christian Andersen, już dobrze...
A teraz, doświadczony akwarysto, poprzyj swoje wypowiedzi konkretami.
Wskaż proszę poprzez wklejenie wypowiedzi któregoś z forumowiczów zdanie które, jak to ładnie ująłeś, sprowadza Pawła na złe tory.
Proszę tylko o jedno zdanie które w założeniu ma odwieść Pawła od zbiornika roślinnego w kierunku bagna z jednym nurzańcem i ledami.

Mówisz, masz. Nie dość, że akwarium nie powinno być ładne, to jeszcze namawia do akwarium bez ryb (co za bełkot). wystarczy zmienić obsadę i spokojnie małe ryby będą mogły tam pływać. Z resztą w innym temacie mamy innego forumowicza, który w takim litrażu trzyma żagle, sam w tamtym temacie pisałeś i nikt nie robił takiej awantury jak tutaj.

Co do kompleksów, to moje w porównaniu z twoimi są, jak ziarnko maku na tle nieba  Cool.

Akwarium to pomieszczenie gdzie trzyma się organizmy wodne, przede wszystkim ryby bo akwarystyka nie zaczęła się od krzaków czy krewetek tylko od ryb. W którym powinno sie stworzyć warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych, a nie żeby było ładne, bo żeby było ładne to nie jest akwarystyka jeżeli chodzi o ryby.
Moim zdaniem jeżeli ma być akwarium typowo roślinne to bez ryb.

kikusia2kasia rady są ok ale nie od osoby, która nie uznaje roślin, a już na pewno w połączeniu z rybami i tak doradza (za takie rady dzięki)
Ciekawy jestem, czy ty też tak jak Drago radzi trzymasz same rośliny, albo same ryby  Roll Eyes

Nie martw się. Nie ma chyba na świecie osoby która ogarnęła by wszystkie aspekty akwarystyki.
Im dłużej pasjonuje Cie to hobby tym bardziej zdajesz sobie sprawe z tego, jak mało wiesz Smiley
W tym jednym się zgadzam z tobą.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #70 : Marzec 30, 2012, 18:15:25 »

Mówisz, masz. Nie dość, że akwarium nie powinno być ładne, to jeszcze namawia do akwarium bez ryb (co za bełkot). wystarczy zmienić obsadę i spokojnie małe ryby będą mogły tam pływać. Z resztą w innym temacie mamy innego forumowicza, który w takim litrażu trzyma żagle, sam w tamtym temacie pisałeś i nikt nie robił takiej awantury jak tutaj.
Drago wypowiedział się w ostry sposób, ale sporo racji miał, przynajmniej wg mnie.
Drago nie namawiał też na zbiornik bez ryb – jeśli już cytujesz wypowiedź, to zwróć uwagę na „MOIM ZDANIEM”.  Celowo nadinterpretujesz czyjeś słowa żeby móc się przyczepić.
To, że obsada jest nieodpowiednia, zostało już powiedziane.
A co do zwrotu „ładne” to zastanów się, bo troszeczkę teraz sam sobie przeczysz.
Skoro twierdzisz, że wystarczy zmienić obsadę to znaczy, że coś tam – nawet wg Ciebie – jest nie tak. Sam więc widzisz, że spora masa roślinna to jednak pewne wyrzeczenia względem ryb i jeśli ktoś „idzie” na wygląd zbiornika (oświetlenie, nawożenie itp.), to jednak ryby siłą rzeczy schodzą na dalszy plan. Dlatego wg mnie Drago napisał, że jeśli ma być ładnie to bez ryb – ja sam się z tym nie zgadzam, bo akurat Vento pokazuje dobre połączenie zarówno roślin jak i ryb. Problem leży w tym by dobrać obsadę do takiego szkła.
Powielę swoje pytanie. Tylko napisz szczerze. Czy wg Ciebie 300l zbiornik ze sporą masą roślinną, sporym oświetleniem, sporym nawożeniem (w tym CO2) to baniak odpowiedni dla żagli czy palet? Proszę o szczerą odpowiedź. Moje zdanie na ten temat zapewne wszyscy znają.

Jeśli pisząc o innym temacie masz na myśli Dobrafa, to tam też nie odbyło się bez uszczypliwości. Problem polega na tym, że ani Dobraf w stosunku do mnie, ani ja w stosunku do niego nie byłem złośliwy i niemiły. Gościa po prostu lubie (myślę, że z wzajemnością) - podobnie jak kilku innych użytkowników. Wzajemna sympatia czy szacunek nie wyklucza ostrzejszej wymiany zdań, czego ty i Tobie podobni najzwyczajniej nie rozumiecie (lub nie chcecie zrozumieć).

Co do kompleksów, to moje w porównaniu z twoimi są, jak ziarnko maku na tle nieba  Cool.
Popracuj nad ripostą.

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #71 : Marzec 30, 2012, 18:34:15 »

Zamykam do czasu ochłonięcia.

pozdrawiam
asmi
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #72 : Kwiecień 02, 2012, 20:50:18 »

Zamykam do czasu ochłonięcia.

hahahah za wcześnie otworzyłeś  Good !
pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #73 : Kwiecień 03, 2012, 06:53:29 »

Witam,

Widzę, że dyskusja osiągnęła apogeum  Embarrassed

Wracając jednak do mojego akwarium nastąpiły zmiany w obsadzie. Zamiast skalarów pływa stadko neona innessa (30szt.). W planach dokupienie otosków. Reszta załogi narazie zostanie jak jest.

Może jakieś ramirezki, co sądzicie?

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2012, 07:39:15 wysłane przez pawel81 » Zapisane

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(240)-nature-zone-pawel
http://www.youtube.com/watch?v=LX1-waIyNbo
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #74 : Kwiecień 03, 2012, 08:17:39 »

ramirezki są świetne, ale jak trafisz na żarłoczną parkę, nie zobaczysz już krewetek. Oczywiście wszystkich nie zjedzą, ale wystraszą na tyle, że te już nie będą wyłaziły w ciągu dnia z ukrycia.
A jak zbiornik zarasta?

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7
  Drukuj  

Skocz do: