Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: lawa a szkło  (Przeczytany 7791 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 10, 2012, 19:26:15 »

Ducze, widziałem te obliczenia już dawno temu i dzięki nim spałem spokojniej Smiley
Zgodzisz się chyba, że żadne z nich nie uwzględnia kamienia opartego o szybe Smiley

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 10, 2012, 19:42:34 »

Ducze, widziałem te obliczenia już dawno temu i dzięki nim spałem spokojniej Smiley
Zgodzisz się chyba, że żadne z nich nie uwzględnia kamienia opartego o szybe Smiley
Nie przesadzasz troszeczkę ?
Tamten wątek jest sprzed 5-6 lat, a jak wiadomo technologia nie stoi w miejscu i śmiem uważać, że dzisiejszy proces technologiczny produkcji szkła na pewno jest już bardziej zaawansowany.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2012, 19:49:35 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 10, 2012, 19:51:11 »

Interesujący problem, dobrze, że się tak mocno nie zastanawiałam nigdy nad tym bo bym musiała połowy aranżacji nie składać Tongue

Wg mnie jeśli nie ma obawy, ze się taki kamień obsunie, poluzuje, spadnie... to lepiej go oprzeć o tą szybę - szczególnie lekką lawę - niż kombinować jak nim szyby nie dotknąć. Jak zaczniemy robić na siłę te kilka mm luzu między kamieniem a szybą to może się skończyć jego obsunięciem i uderzeniem w szybę  Roll Eyes
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 10, 2012, 21:00:21 »

Nie przesadzasz troszeczkę ?
Tamten wątek jest sprzed 5-6 lat, a jak wiadomo technologia nie stoi w miejscu i śmiem uważać, że dzisiejszy proces technologiczny produkcji szkła na pewno jest już bardziej zaawansowany.
Badras, float to float Smiley
Inna sprawa - z czym ja niby przesadzam?
Przecież napisałem, że dzięki tamtym obliczeniom jakiś czas temu uspokoiłem się troche - gdyby przyjąć Twój tok myślenia, to teraz spoiny i samo szkło powinny być jeszcze wytrzymalsze, a zatem problemu z opieraniem kamienia o szkło być nie powinno. Dlatego nie ustosunkowałem się bezpośrednio do pytania opierać - nie opierać., W zbiorniku który nie jest idealnie wypoziomowany ja nawet najżejszego kamienia nie oparłbym o szybe. Co nie znaczy, że coś się stanie, bo tego tak naprawdę nie wie nikt. Po prostu bałbym się i nie ryzykowałbym i tyle Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 11, 2012, 06:47:05 »

No ale jaką różnicę robi ten kamień oparty o szybę? Woda napiera z jakąś tam siłą zależną od ilości wody. A kilogramowy, czy kilku kg kamień, do tego w wodzie jaki naciska wywiera akurat na boczną szybę? śmiem twierdzić, że pomijalnie mały w stosunku do siły parcia wody. I wypoziomowanie zbiornika nie ma tu jak dla mnie nic do rzeczy.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 11, 2012, 09:00:47 »

No ale jaką różnicę robi ten kamień oparty o szybę? Woda napiera z jakąś tam siłą zależną od ilości wody. A kilogramowy, czy kilku kg kamień, do tego w wodzie jaki naciska wywiera akurat na boczną szybę? śmiem twierdzić, że pomijalnie mały w stosunku do siły parcia wody. I wypoziomowanie zbiornika nie ma tu jak dla mnie nic do rzeczy.
Wiercisz dziure, Ducze Smiley
Niewypoziomowana szafka pod zbiornik też nie powinna być przyczyną np. puszczenia spoiny, ale ludzie szafki poziomują - profilaktycznie.
Podobnie w przypadku kamienia opartego o szybe zbiornika - profilaktycznie nie zrobiłbym tego.
I jeszcze raz pisze, nie twierdze, że coś się stanie - bo pewnie nie stanie się nic. Profilaktycznie zaniechałbym jednak takiej praktyki.
Z jakiegoś powodu mimo wszystko podkłada się styropian pod podłoże w zbiornikach opartych typowo na skałach.
Oczywiście - napiszesz, że np. w takim malawi kamieni jest zdecydowanie więcej i jest to dno, a nie boczna szyba, ale w teorii też nie powinno nic złego się stać.
Ja ani kategorycznie nie odradzam opierania kamienia o szybe, ani nie doradzam bo nie umiem powiedzieć, czy może mieć to jakiś negatywny wpływ na konstrukcje zbiornika.
Autorytatywnie pisze, że sam czegoś podobnego nie zrobiłbym i tyle Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 11, 2012, 10:02:26 »

Z jakiegoś powodu mimo wszystko podkłada się styropian pod podłoże w zbiornikach opartych typowo na skałach.
Ano właśnie, podkłada się. I większość tego nie neguje. Tak samo opiera się kamienne aranżacje o szybę, a Ty wiercisz dziurę w całym, że byś tego nie robił, co sugeruje, że innym też to odradzasz Wink Ale myślę, że pora zamknąć tą kwestię Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 11, 2012, 10:54:26 »

Ano właśnie, podkłada się. I większość tego nie neguje. Tak samo opiera się kamienne aranżacje o szybę, a Ty wiercisz dziurę w całym, że byś tego nie robił, co sugeruje, że innym też to odradzasz Wink Ale myślę, że pora zamknąć tą kwestię Wink
Ducze, jesteś prawie tak samo uparty jak ja Wink
No to będe upierdliwy i teraz Cie dorwę - poka jakiś zbiornik gdzie kamienne aranżacje oparte są o o boczną szybe Smiley
Nie odradzam nikomu opierania kamieni o szybe. Nie pale bo truć się nie chce, ale też nikogo za to nie krytykuje i nikomu tego nie odradzam.
Zgodzisz się chyba, że można mieć własne zdanie Wink

Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 11, 2012, 11:26:43 »

Panowie, lawa jest oparta już o szybę 8mm tylną. Stoi na innej skale i jej siłą nacisku na szybę nie jest tak duża. Poza tym szyby mam 8mm a boczne 1cm na akwa 140L więc myślę że wystarczy spokojnie.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 11, 2012, 14:15:00 »

No to będe upierdliwy i teraz Cie dorwę - poka jakiś zbiornik gdzie kamienne aranżacje oparte są o o boczną szybe Smiley

Zbiornik znany z forum Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 11, 2012, 15:34:32 »

Zbiornik znany z forum Smiley
Spryciarzu Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 12, 2012, 08:32:17 »

Spryciarzu Smiley
Chciałeś to masz :-) Fotki swojego starego nie mam, ale też opierałem kamienie o szybę. I to nie lawę, tylko "manten stone" więc sporo cięższe. Swoją drogą to człowiek był głupi, żeby taką kasę za kamyki do akwarium płacić Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 12, 2012, 08:56:38 »

Spryciarzu Smiley
Chciałeś to masz :-) Fotki swojego starego nie mam, ale też opierałem kamienie o szybę. I to nie lawę, tylko "manten stone" więc sporo cięższe. Swoją drogą to człowiek był głupi, żeby taką kasę za kamyki do akwarium płacić Wink
Smiley
Wiele osób dziwi się widząc przedmioty które pod szyldem 'akwarystyka' sprzedają się za spore pieniądze.
Pamiętam wyraz twarzy mojej żony gdy jakiś czas temu za korzenie wydałem sporo pieniędzy. Smiley

A odnośnie kamieni to chyba sporo też zależy od sposobu oparcia o szybe. Bo jeśli tylko przylega, lub usypane jest gruzowisko gdzie kamienie na górze oparte są o szybe żeby nie zlecieć to od biedy może być, ale są też sytuacje gdzie kamienie opierają się tylko i wyłącznie o szybe stojąc pojedynczo jako element dekoracji.
Tak czy inaczej, ja osobiście nie opierałbym kamienia w żaden sposób Wink

Luna_s20
Licho
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 19, 2012, 05:55:15 »

Heh, znowu piszę w archaicznym temacie, ale zapewne niejedna osoba jeszcze do niego zajrzy.
Przecież jeśli napór wody jest duży a szyby długie - małe jej uszkodzenie wystarczy żeby mieć któregoś dnia powód na dywanie i suszone ryby po kątach.
Ja zawsze ustawiam kamienie w taki sposób, żeby stały na podłożu nierówną stroną - a od dołu podpieram je mniejszymi, tak by nawet w przypadku potrącenia przez jakąś rybę nie upadły i nie zrobiły żadnemu stworzeniu krzywdy. Np mi - zalewając mieszkanie Wink

Licho nie śpi...
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: