Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [5 litrów] Pietach - Emersyjny eksperyment
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [5 litrów] Pietach - Emersyjny eksperyment  (Przeczytany 2813 razy)
pietach
Bywalec

« : Kwiecień 05, 2012, 20:47:50 »

Witam.
Podczas przycinki w 300 litrowym akwarium wpadłem na pomysł by spróbować kilka roślin posadzić w sposób emersyjny.
Wytargałem z garażu stare akwarium 5 litrowe, troszke żwirku.
Najpierw skruszyłem 3 kulki gliniano-torfowe, na to sypnąłem żwirek, jakiś kamyk i kilka kropel nawozów mikro i makro.
Posadziłem anubiasa, hydrocotyle, małą sadzonkę jakieś brązowej kryptokoryny, nadwódkę, kilka gałązek  wgłębki no i odrobinę wody.
Przez około 1,5 tygodnia rośliny nie uschły, nawet anubias puścił nowego liścia a hydrocotyle jest już dwa razy dłuższa.

Do zdjęć zdjąłem pokrywę i lekko przetarłem szybę bo cały czas jest przykryte i szyba jest zaparowana.
Oświetlenie to 20W halogenik kuchenny 12V ale zasilany 9V więc może jego moc to około 15W.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 05, 2012, 20:56:55 »

Cheesy, a rośliny trzeba spryskiwać? czy są mokre cały czas?

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 05, 2012, 21:06:33 »

Akwarium jest szczelnie przykryte i wewnątrz jest tropikalny klimat - duża wilgotność powietrza.

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2012, 22:40:10 »

Interesujące. A na czym polega pielęgnacja? Robisz coś przy tej kostce, czy tak sobie stoi i czasami do niej zaglądasz?

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 05, 2012, 22:44:27 »

woda nie paruje? Dolewasz jej, lub podmieniasz?
Strasznie mam chrapkę na wabikusa Smiley

Rób regularnie aktualizacje!

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 06, 2012, 06:03:43 »

Witam.
Woda paruje ale nie ucieka bo akwarium jest szczelnie przykryte plexą - tylko do zdjęcia zdjąłem i wytarłem szybę od środka.
Normalnie jest cały czas zaparowane od środka że słabo cokolwiek widać.
Pielęgnacja polega na włączaniu i wyłączaniu oświetlenie i dolewaniu co kilka dni kilku kropelek nawozów.

Narazie nie ma się czym zachwycać, ot tak zrobiłem próbę czy zielsko będzie rosło więc nie bawiłem się w żadne aranżacje a pozatym 5 litrów troszkę ogranicza możliwości.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 06, 2012, 07:03:54 »

zastanawiam się czy bez podmian i filtracji woda nie zacznie po jakimś czasie śmierdzieć, jak to bywa w stojących bajorach...

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 06, 2012, 07:13:58 »

Filtrować to tam nie ma co bo wody jest pół szklanki.
Podmienić to nie problem - strzykawka wężyk i po kłopocie.
Obejrzałem na googlach "wabi kusa" i załapałem doła.
Może za jakiś czas wrzuce tu kilka gałązek wierzby + troszke mchu na siatce na tylnej szybie.
Póki co to tylko miała być próba czy cokolwiek będzie rosło.

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 06, 2012, 08:48:46 »

Jaka jest temperatura powietrza w środku ? Propo filtracji, to można by było tu zastosować filtr podżwirowy z jakąś małą pompką i zbiorniczkiem na jakieś biobale itp. - miało by to sens ? Pewnie nie sprawdzałeś parametrów tej połowy szklanki ? Bo w sumie jak parametry będą stabilne i w normie to i ten filterek będzie zbędny.

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 06, 2012, 09:01:45 »

Woda jest z dużego akwarium.
Pytanie po co filtrować tą wodę jak jest jej tylko tyle aby żwir był wilgotny.
Po co mierzyc jej parametry ?
Jak podlewasz kwiatki w domiczce to też sprawdzasz parametry wody ?
Jaka temperatura - nie wiem ale sprawdzę
Napewno w dzień jest powyżej temperatury otoczenia (halogen troszke grzeje) czyli jakieś 25-27*C
A w nocy wyrównuje się z pokojową czyli tak w okolicach 21-23*C

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 06, 2012, 14:31:03 »

No z tego co widzę na fotkach, to nie widzę, żeby żwirek był wilgotny tylko jest chyba w 100% zanurzony w wodzie, a miejscami jest nawet wolno stojąca woda. W doniczkach np. z podstawką też jest woda, ale jest ona szybko wchłaniana przez ziemię i roślinkę i również szybko paruje. No więc jak mamy wolno stojącą wode wydaje mi się, że zachodzą w niej jakieś procesy, tymbardziej, że nalałeś ją z akwarium - już jest w niej jakieś życie biologiczne. Stąd moje pytania, żę możę coś się dziać i było by dobrze mieć nad tym kontrolę. No ale oczywiście to Twój eksperyment więc wszystko co z nim związane zależy od Ciebie. Moje pytania były tylko zwykłą ciekawością. Smiley

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 06, 2012, 18:58:31 »

Spoko.
Tak jak jest napisane w tytule  - to eksperyment.
Nie mam doświadczenia w prowadzeniu czegoś takiego - na razie jadę metodą prób i błędów.
Po to jest forum by wymieniać się informacjami.
Jutro zrobię poprawkę - podmienię wodę na świeżą ale tylko tyle oby żwirek był wilgotny.

Jak znajdę więcej wolnego czasu i najdzie mnie natchnienie to zrobię "restart" i spróbuję to zrobić coś ładniejszego dla oka.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: