Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « czy mam dobrze dobraną obsadę??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy mam dobrze dobraną obsadę??  (Przeczytany 4713 razy)
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« : Kwiecień 12, 2012, 21:59:06 »

Witam,

jestem posiadaczema nowa założonego akwarium 63l(1 m-c).
Obsada:
5 x brzanka sumatrzańska
5 x brzanka odeska
5 x brzanka różowa
5 x Kirysek spiżowy
moje pytanie czy ta obsada jest ok.??

wszystkie gatunki 3 samce i 2 samice

temperatura 24 stopnie
ph 6,5 - 7
trawdości nie badałem jeszcze
żwirek drobny 2,5 - 3 mm jasny (Szary)
rośliny żywe ale nazwy to nie pamiętam napewno coś argentyńskigo o szerokich liściach, ale nic wymyślnego w symie 7 roślin dwie wysoki i 5 niskich
filtr terta fun 1 plus 320l/h
grzałka 100W z termostatem ale wyłączona bo temp. nie spada poniżej 24 stopni

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2012, 22:13:38 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2012, 00:13:00 »

Nie, brzanki różowe są za duże na to akwarium,
najlepiej zdecyduj się odeska lub sumatrzańska i dokup więcej ryb.

falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2012, 01:26:58 »

Witam.
1) Masz zbyt małe akwarium na takie gatunki brzanek.
2) Masz zbyt dużo różnych gatunków ryb, a jednocześnie zbyt mało sztuk w ramach każdego gatunku. Wszystkie Twoje ryby znacznie lepiej prezentują się w większej liczbie (ale masz za mały litraż, więc niczego już nie dokupuj).
3) Taka obsada w sprzyjających warunkach mogłaby wzajemnie sobie nie przeszkadzać, ale musiałoby być większe akwarium i sporo zakamarków pośród korzeni. Brzanki sumatrzańskie (zwłaszcza trzymane w zbyt małej liczbie) stają się dokuczliwe i za jakiś czas pozbawią kiryski wąsików, a jeżeli masz weloniastą odmianę brzanek różowych, to także ich płetwy mogą być obskubane.
4) Jeśli chcesz zatrzymać część obecnej obsady, to postaw akwarium min. 160 l (100x40x40) i dobrze "zagrać" je korzeniami, żeby kiryski miały zaciszne miejsca do odpoczynku od wszędobylskich brzanek. Wybierz góra dwa gatunki brzanek i zwiększ liczbę osobników do kilkunastu sztuk z każdego gatunku. Dokup też kirysków spiżowych.
5) Jeżeli jednak masz miejsce tylko na 63 l, to oddaj wszystkie brzanki. W takim akwarium ewentualnie mogłyby być jakieś drobniejsze gatunki np. brzanki pięciopręgie, wysmukłe, wielkołuskie (ale jednocześnie tylko jeden gatunek w ilości 8-12 sztuk).
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2012, 06:45:59 »

Bardzo Wam dziękuję. W niedługiej przyszłości zamierzam kupić większe akwarium ok. 250 - 300 litrów. A nie napisałem wcześniej ale zakamatków porobiłem sporo właśnie dla Kirysków mam jeden korzeń ale taki trochę większy z odnogami w wiekszości przy dnie i tak poukładałem nieduże kamienie że tylko kiryski się tam moga schować. Wszystkie moje brzanki maja po ok 5 cm, kiryski ok 3,5 - 4 cm oczywiście na razie, bo wiem że jeszcze podrosną.

Tylko jeszcze pytanie jak szybko one wszystkie rosną??

Tak to jest jak laik zakłada akwarium i wcześniej o tym za dużo nie poczyta. Smiley
Juz jak kupiłem zacząłem czytać i wiedziałem że jest trochę małe na te rybki które mam, a w ogóle za małe na te które chciałbym mieć (pyszczaki itp.)

Dlatego juz odkładam na sporo wieksze akwarium jak napisałem powyżej.

I ostatnie pytanie czy te moje brzanki można trzymać na przykład z pyszczakami, czy odpada?? jeśli nie to z jakimi rybkami oczywiście w 250 - 300 litrach.
i nie zamierzałem już nic dokupować. chcę aby mi trochę podrosły a w tym czasie założę to większe akwarium i tam je przeniosę.

Ropek chyba przychylę sie do Twojej propozycji chociaż Różowe strasznie mi sie podobają, ale może póżniej w wiekszym Akwarium.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2012, 22:14:09 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2012, 10:55:34 »

Powiedz, kolego - jak to zdanie:
I ostatnie pytanie czy te moje brzanki można trzymać na przykład z pyszczakami, czy odpada??

Ma się do tego:
Juz jak kupiłem zacząłem czytać...
??

tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2012, 12:51:26 »

Mrs widzę że lubisz się czepiać szczegółów.
Po pierwsze - Nie wyrywaj części zdań z kontekstu tylko czytaj ze zrozumieniem.
Po drugie - Nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań, więc po co w ogóle piszesz.
po trzecie - Wydawało mi się że to forum akwarustyczne a nie polonistyczne.

PS.
Forum to miejsce gdzie wpiujesz pytania jeśli czegoś nie wiesz i jeśli to możliwe otrzymujesz odpowiedź.
Prościej - miejsce dzielenia sie swoja wiedzą w danym temacie.
Czytałem kilka Twoich postów i zauważyłem że lubisz sie czepiać, a nie dzielić wiedzą której za pewne Ci nie brakuje.
Wyluzuj SmileySmiley
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2012, 13:10:12 »

I ostatnie pytanie czy te moje brzanki można trzymać na przykład z pyszczakami, czy odpada??
Odpada. Pyszczaki z Malawi to inna bajka.

Brzanki sumatrzańskie mają swój charakterek, ciężko bywa w wielogatunkowym akwarium. Jak chcesz mieć różowe w przyszłym baniaku to raczej zrezygnowałbym z sumatrzańskich.

tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2012, 13:23:10 »

Dzięki Ropek. Właśnie takich informacji potrzebowałem.
Teraz tylko musze pomuśleć na co sie zdecydować. Smiley
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2012, 14:16:09 »

Mrs widzę że lubisz się czepiać szczegółów.
Po pierwsze - Nie wyrywaj części zdań z kontekstu tylko czytaj ze zrozumieniem.
Po drugie - Nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań, więc po co w ogóle piszesz.
po trzecie - Wydawało mi się że to forum akwarustyczne a nie polonistyczne.

PS.
Forum to miejsce gdzie wpiujesz pytania jeśli czegoś nie wiesz i jeśli to możliwe otrzymujesz odpowiedź.
Prościej - miejsce dzielenia sie swoja wiedzą w danym temacie.
Czytałem kilka Twoich postów i zauważyłem że lubisz sie czepiać, a nie dzielić wiedzą której za pewne Ci nie brakuje.
Wyluzuj SmileySmiley
Poczekaj pół roku - zrozumiesz absurdalność swojego pytania...

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 13, 2012, 16:13:36 »

Poczekaj pół roku - zrozumiesz absurdalność swojego pytania...
Daj spokój, chodźmy się napić   Cheesy

Tysk sorry za off top ale nie  mogłem się powstrzymać

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 14, 2012, 15:12:41 »

Spoko Smiley
jestem żłótodziobem jeśli chodzi o akwarystykę, jak pisałem wcześniej (1 miesiąc).
Chętnie bym się napił, ale mi się zachorowało.
Smiley
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 24, 2012, 19:45:08 »

witam ponownie,

zmodyfikowałem obsadę i teraz mam:

9 x brzanka sumatrzańska
5 x brzanka różowa (nie mialem komu oddać, a nie mam serca do ich uśmiercenia i nie zrobię tego)
5 x kirysek spiżowy

narazie już tak musi zostać.

teraz obsada może być??

dodam tylko że wszystkie moje rybki na razie żyją ze sobą w zgodzie w zgodzie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: