Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie  (Przeczytany 2855 razy)
najaraniec
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 18, 2012, 19:35:41 »

Mam takie pytanko czy świetlówka  LF 20W/54 1000 lm  nadaję się nad akwa 100L ?? ??
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 18, 2012, 20:06:23 »

Każda może się nadać ale akurat ta co podałeś ma słaby współczynnik oddawania barw RA na poziomie 5 i barwie lekkożółtej 4000K. Do akwariów im wyższy jest ten współczynnik tym ryby będą  miały lepsze kolory. Poszukaj takiej o oznaczeniu 865 gdyż świetlówki trzypasmowe mają już odpowiednie widmo przy których rośliny powinny lepiej rosnąć a ryby lepiej wyglądać  i ceny takich świetlówek nie są jeszcze kosmiczne. Oczywiście najlepsze są świetlówki wielopasmowe o oznaczeniu 965 przy barwie 6800K  
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2012, 21:16:39 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
najaraniec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2012, 20:13:44 »

Każda może się nadać ale akurat ta co podałeś ma słaby współczynnik oddawania barw na poziomie 5 i barwie lekkożółtej 4000K. Do akwariów im wyższy jest ten współczynnik tym ryby będą  miały lepsze kolory. Poszukaj takiej o oznaczeniu 865 gdyż świetlówki trzypasmowe mają już odpowiednie widmo przy których rośliny powinny lepiej rosnąć a ryby lepiej wyglądać  i ceny takich świetlówek nie są jeszcze kosmiczne. Oczywiście najlepsze są świetlówki wielopasmowe o oznaczeniu 965 przy barwie 6800K 
znajomy mi mówił żebym zastosował taką świetlówkę jakie są w ladach chłodniczych z mięsem ale stwierdziłem że to może być nie dobry pomysł
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 18, 2012, 20:20:35 »

Z pewnością byłaby taka mięsna lepsza niż ta 540 gdyż świeci ona barwą czerwoną brak natomiast roślinom światła niebieskiego którego potrzebują do fotosyntezy dlatego dobrym rozwiązanie są świetlówki białe 6500K-8000K o szerokim widmie no i specjalistyczne świetlówki świecące na fioletowo o barwie 8500K-10000K oraz 17000K.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
najaraniec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 18, 2012, 20:23:04 »

Z pewnością byłaby taka mięsna lepsza niż ta 540 gdyż świeci ona barwą czerwoną brak natomiast roślinom światła niebieskiego którego potrzebują do fotosyntezy dlatego dobrym rozwiązanie są świetlówki białe 6500K-8000K o szerokim widmie no i specjalistyczne świetlówki świecące na fioletowo o barwie 8500K-10000K oraz 17000K.

znaczy takzwane UV Huh
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 18, 2012, 20:29:29 »

Typowe UV to są świetlówki czy tam inne żarniki o zastosowaniu bakteriobójczym i niewiele ma to wspólnego ze świetlówkami akwarystycznymi no może po za tym że w każdej świetlówce jest trochę światła ultrafioletowego.
Poczytaj sobie to:
http://www.pkmd.pl/pl/forum/viewtopic.php?f=20&t=1437

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
najaraniec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 18, 2012, 20:45:59 »

a jeszcze takie pytanko tam piszą coś o bakteriobójczym działaniu lamp pomogłoby to na zmętnienie wody??? bo gdzies ktoś coś pisał ale pewny nie jestem i jak coś to ile i jak stosowac wtedy taką lampe???
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 18, 2012, 21:23:08 »

Możliwe że lampa taka może poprawić klarowność wody ale jest tylko małe ale lampa taka zabija wszystkie bakterie te pożyteczne też więc raczej w akwariach nie ma co przesadzać z naświetlaniem takimi promieniami zbiornika a dla ryb światło takie może być zabójcze więc lepszym rozwiązaniem byłoby naświetlanie tylko przepływającej wody np. w filtrze.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
najaraniec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 19, 2012, 18:34:10 »

narazie niestety mam tylko wewnętrzny filtr  Sad

Możliwe że lampa taka może poprawić klarowność wody ale jest tylko małe ale lampa taka zabija wszystkie bakterie te pożyteczne też więc raczej w akwariach nie ma co przesadzać z naświetlaniem takimi promieniami zbiornika a dla ryb światło takie może być zabójcze więc lepszym rozwiązaniem byłoby naświetlanie tylko przepływającej wody np. w filtrze.

byłem w zoologicznym zaproponowali mi nakładkę na wylot filtra z UV
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2012, 22:42:55 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
najaraniec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 24, 2012, 21:22:18 »

woda czyściutka  Cheesy rośliny rosną jak szalone rybki mają pełne barwy pozdrawiam
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 20, 2012, 23:18:40 »

Nie chcąc zaczynać nowego wątku, pozwolę sobie napisać tutaj: Jak radzicie sobie z zaśniedziałymi sykami na świetlówkach?

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri)
1 Neon Czerwony
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 21, 2012, 11:41:00 »

W oświetleniu akwarystycznym powinno stosować sią orawki bryzgoszczelne, które jak sama nazwa wskazuje nie pozwalają aby do styków świetówek dostawała się wilgoć. A na zaśniedziałe styki to tylko papier ścierny.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 21, 2012, 12:20:05 »

Bryzgoszczelne albo hermetyczne jak tam Ci pasuje.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 21, 2012, 12:23:25 »

Bardzo mądrze, oprawki bryzgoszczlne. Mam takowe, jednak pokrywa służy mi już 3 lata i przy pierwszej, wnikliwej konserwacji (jakiś miesiąc temu) po wykręceniu cewki i świetlówki, wylałem z wnętrza pokrywy około 100 ml wody. Więc z tond wniosek, że nie da się całkowicie uchronić przed śniedzeniem układów.
Papier ścierny to oczywista oczywistość, myślałem raczej o jakichś preparatach typu WD 40.

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri)
1 Neon Czerwony
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 21, 2012, 16:03:54 »

Nie ma złotego środka typu WD 40 bo wszystkie w postaci płynnej są niebezpieczne dla wody którą masz w baniaku i jego mieszkańców. jak  chcesz aby Ci się woda nie dostawała uszczelniasz klejem silikonowym najlepiej akwarystycznym i oczywiście czekasz aż klej ten wyschnie i tyle.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: