Hej. Mam akwarium 112l i robię restart. A chcę zacząć wszystko od początku. Nowe roślinki, obsada itd. Podstawowym pytaniem jakie chcę zadać to:
Jaki biotop wybrać? Wstępnie rozważałam Amerykę południową (wody przejrzyste), Amazonkę.
Myślałam nad pielęgnicami, lub jakieś małe rybki w dużej ilości żeby utworzyć ławicę (neonki, rasbory klinowe albo zwinniki czerwonouste) + marzą mi się jakieś żabki albo kraby(ale czy są jakieś kraby nie potrzebujące lądu?) ,
tylko czy to da się połączyć?Na 100% będzie czarny żwir, bo już kupiony i myślę jeszcze nad dosypaniem piasku gdzieś. Chciałabym jeszcze wykorzystać korzeń i łupinę kokosa. Chcę mieć duużo roślin (
jakie się nadają?)
Chciałabym też filtr kubełkowy (opłaca się do 112l akwarium?) i nowe oświetlenie. I tu kolejne pytanie:
jakie wybrać świetlówki i o jakiej mocy? Chodzi mi o te ze zwiększonym widmem np. niebieskim, czy czerwonym.
Dziękuję za pomoc, przepraszam jeśli się powtórzyłam, ale chcę jak najszybciej ruszyć z restartem i szukam w necie informacji ale każda pomoc się przyda.
112l już daje całkiem spore pole manewru.
Jaki wybrać biotop – to trochę dziwne pytanie biorąc pod uwagę to, jakie wytyczne odnośnie zbiornika podałeś (m.in. dużo roślin). Biotopu w którym występuje typowo czarne podłoże + duża ilość roślin raczej nie znajdziesz. Z resztą, nie widzę tu potrzeby trzymanie się sztywnych ram jakie narzuca zbiornik biotopowy. Zrób sobie po prostu zbiornik o jakim pisałaś wcześniej (z dużą ilością roślin) + ryby które Ci się podobają.
Jeśli chodzi o obsadę, bez problemu zmieścisz tam ławice mniejszych ryb. Jest tego sporo – od popularnych neonów zaczynając, skończywszy na ławicach rzadszych ryb. Nie ma sensu wszystkiego wymieniać, po prostu sam musisz znaleźć ryby które Ci się podobają. Ryby które nie przekraczają 5cm – bez problemu do 15 szt. Mniejsze odpowiednio więcej.
Na dnie harem apisto – jeśli akurat pielęgnicowate Ci się podobają.
Miejsce dla zbrojnika/zbrojników też się znajdzie.
Żaby i kraby odpuściłbym sobie.
Odnośnie filtracji. Podobny zbiornik filtrowałem za pomocą Eheima biopower 200 i nigdy nie miałem z baniakiem żadnego problemu. W dobrze prowadzonym zbiorniku (regularnie czyszczonym, z regularnie podmienianą wodą) wg mnie kubeł nie jest potrzebny.
Oświetlenie – tu sporo zależy od tego czy zrobisz sam pokrywe, czy kupisz gotową w której dostaniesz fabrycznie zamontowane oświetlenie 2x18W.
Na takim oświetleniu pięknego, zielonego zbiornika raczej nie zrobisz.
Roślin podejścia tam sporo, ale takiego zbiornika jak ma Vento, nie zrobisz