Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Baśpol 240l "W stronę roślinnego..."
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Baśpol 240l "W stronę roślinnego..."  (Przeczytany 20070 razy)
Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 11, 2012, 16:17:23 »

No i zaczęło się- glony. Nitki są na szybie przedniej, na kamieniach i blyxie. Jak się ich pozbyć? Proszę o pomoc

Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 13, 2012, 18:20:56 »

Mam pytanie. To jest samiec czy samica? Przepraszam za słabą jakość ale ciężko było tą rybkę uchwycić.

A i co poradzić na te nitki?

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 13, 2012, 18:44:19 »

wydaje mi się, że to samiczka-ale poznaję to tylko po czerwonym odcieniu podbrzusza.
Glony zidentyfikuj, albo wrzuć wyraźne zdjęcia, to coś poradzimy.

Jason Bourne
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 13, 2012, 22:06:09 »

Wg mnie na zdjęciu to 50/50. Niby czerwony odcień na brzuszku, ale ten nie jest zaokrąglony. Jeśli samiczka, to chyba trochę wygłodzona ;p
Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 14, 2012, 15:00:26 »

oto fotki:

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 14, 2012, 17:00:04 »

na szybach to zielenice kolonijne-zmniejsz trochę ilość podawanego potasu i regularnie wycieraj szyby
Na nitki na początek zwiększ ilość co2 i rób większe podmiany

Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 18, 2012, 13:30:47 »

Nie mam butli aby podawać co2, podaję węgiel w płynie. Potasu nie podaję, bo po prostu nie mam, chyba że podłoże daje ten pierwiastek.

-_-
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 22, 2012, 01:32:59 »

Cześć . W ramach walki z glonami , radziłbym Tobie zaopatrzyć zbiornik w butlę co2 , podmiany robił dwa razy w tyg po 20-30% i zaczął nawozić. Nitki możesz usuwać mechanicznie ile się da , natomiast co do szyb to zaopatrz się w czyścik magnetyczny Smiley . Masz wymagające rośliny i tylko 0,43W/l ale kto wie , może to wystarczy (o ile będzie butla) Smiley Pozdrawiam i życzę sukcesów w podwodnym ogródku.
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 22, 2012, 07:12:07 »

Miałem podobne problemy.
Szyba zarośnięta 5mm warstwą glonów, rośliny całe włochate.
Dałem CO2 + nawozy makro i mikro - jak rośliny ruszyły ze wzrostem to glony zaczęły znikać (w moim wątku są zdjęcia).
Jedynym problemem a własciwie efektem ubocznym to było cotygodniowe cięcie pół wiadra roślin bo tak szybko rosły.
Światła mam 4x36W T8 (144W) na 300 litrów czyli bez szaleństw.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 22, 2012, 07:40:51 »

Mam pytanko do autora wątku. Jeżeli na zbiornik pada światło słoneczne oprócz oczywiście też tego Twojego to znaczy, że masz za bardzo przesunięty cykl bo u Ciebie światło sztuczne chodzi od 13-23. W maju już o 4.30 jest jasno więc u Ciebie czas naświetlania zbirnika w cięgu doby jest po prostu za dlugi. Problemem nie jest walka z glonami tylko raczej trzeba poszukać przyczyny ich powstawania przez co łatwiej będzie można je zwalczyć.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
-_-
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 22, 2012, 10:37:51 »

hi . Nie zauważyłem , że kolega pisał o padającym świetle na baniaczek. Zgadzam się w 101% z baniakmaniakiem , aby uwolnić się od glonów trzeba znać przyczynę pojawiania się ich w danym zbiorniku. Jeżeli na ten baniak pada światło słoneczne , to ono jest najprawdopodobniej winowajcą .
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 22, 2012, 10:55:02 »

trzeba też brać pod uwagę, że baniak jest świeży. Jak dojrzeje i się ustabilizuje, to nawet mocne światło słoneczne mu nie zaszkodzi. Mam jedno z akwariów przy oknie z mocno naświetloną boczną szybą-glonów ani śladu. Trzeba tylko doprowadzić do tej stabilizacji. Butla, lub choć bimbrownia bardzo w tym pomaga.

Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 22, 2012, 12:49:18 »

butlę prawdopodobnie będę miał na początku lipca

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 22, 2012, 19:10:02 »

hi . Nie zauważyłem , że kolega pisał o padającym świetle na baniaczek. Zgadzam się w 101% z baniakmaniakiem , aby uwolnić się od glonów trzeba znać przyczynę pojawiania się ich w danym zbiorniku. Jeżeli na ten baniak pada światło słoneczne , to ono jest najprawdopodobniej winowajcą .
Nie podałem jako winowajcę słońce tylko długość naświetlania baniaka w czasie doby. Sam prowadzę eksperyment odnośnie światła słonecznego i sztucznego padającego na baniak tylko że u mnie śiatło sztuczne świeci się tylko 4 godziny dziennie i to 0.3 W/l

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 23, 2012, 09:55:25 »

na akwarium nie pada światło słoneczne bo przednią szybą jest ustawione w stronę północy a tam nie mam okna.

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: