Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: co2 jaki zestw najlepszy?  (Przeczytany 5856 razy)
mianbo
Nowy
*

« : Czerwiec 10, 2012, 23:03:04 »

Witam.
Po paru miesiącach doświadczenia zdecydowałem się odłożyc trochę pieniędzy i zakupić zestaw do dozowania co2 i w związku z tym mam prośbę...
Jaki zestaw polecacie i z jakiego powodu. Na zakup mogę poświęcić max 500 zł.
Z góry dziękuje i pozddrawiam
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 10, 2012, 23:08:19 »

do jakiej wielkości zbiornika szukasz zestawu?
Chcesz schować zestaw w szafce?
Jeśli tak ile masz tam miejsca?
Masz gdzieś pod nosem punkt nabijania butli?
To dość ważne pytania ze względu na rozmiar butli i dobór sposobu rozpuszczania gazu w zbiorniku.

mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2012, 23:13:02 »

240 litrów
nie, nie chce go chować
pod nosem? raczej nie specjalnie
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2012, 23:47:52 »

Skoro nie masz problemu z ukrywaniem butli, a trudniej z jej nabiciem, polecam zakup 6kg butli. Do takiej bańki starczy na jakiś rok, zakładając, że zestaw kupisz z elektrozaworem, więc  nie nabiegasz się z tym. Jej minus to spore rozmiary-razem z reduktorem coś pod 80cm-ale skoro nie chcesz jej chować, to im większa tym lepsza Smiley

Baniak 240L, więc polecam do rozpuszczania dyfuzor ze spiekiem ceramicznym o średnicy 5cm-największy dostępny na rynku. Są różne, z kilku firm, ale w rozsądnych pieniądzach najlepiej rozpuszcza chińszczyzna:

http://allegro.pl/dyfuzor-co2-50mm-do-duzych-zbiornikow-wroclaw-i2383008825.html

Sprawdziłem wiele modeli-poza kosmicznie drogą ADA'ą, ten jest najlepszy.

Sam zestaw zazwyczaj jest z małą butlą, więc rozejrzyj się za używanym z dużą butlą-jak np. ten:

http://allegro.pl/zestaw-co2-butla-6kg-elektrozawor-stan-bdb-i2399031206.html

Wysyłałem kiedyś taką butlę pocztą polską-koszt około 40zł, ale kurier powinien wyjść jakieś 30zł. Do tego dyfuzor, o którym pisałem wcześniej (a najlepiej dwa-na wymianę na czas czyszczenia pierwszego, lub na wypadek pęknięcia jednego, co często się zdarza).

Ewentualnie nówka, np. coś takiego:

http://allegro.pl/ergo-na-zlaczki-zestaw-co2-nowa-butla-wloski-ele-i2381199404.html

Tylko tu musiałbyś wysłać do nich zapytanie ile kosztowałby zestaw z dużą butlą (wiem, że takie mają na sklepie) i dyfuzorem, o którym wspominałem (ew. dwoma)

mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 11, 2012, 00:52:55 »

dzięki we wtorek się tym zajmę
mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 23, 2012, 12:16:59 »

mam kolejne pytanko albowiem w okolicy mojej miejscowości nigdzie nie nabijają butli tylko je wymieniają na pełne czy to jakiś duży problem? Doszedłęm do wniosku żę wolałbym chyba jednak mniejszą butlę aby była w szafce bo nie najładniej wygląda obok akwa
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 23, 2012, 12:20:50 »

Tak sie własnie robi. Po co nabijać , tracisz czas , ja nawet samochodu nie gasze jak ide wymienić. Wchodze daje pusta dostaje pełną daje 10zł i wychodze.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 23, 2012, 12:27:47 »

http://allegro.pl/ergo-na-zlaczki-zestaw-co2-nowa-butla-wloski-ele-i2381199404.html - czyli jak vento napisal, to najlepsze w cenie do 400 zł?
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 23, 2012, 13:29:04 »

Najlepsze jest skompletowanie sobie wszystkiego osobno bo w tym zestawie reduktor i zaworek precyzyjny jest marny. Reduktor jest lepszy 2 zagarowy bo widzisz ile Ci w butli zostało gazu takto mozesz sobie zaplanować kiedy jechać a tak z jednym zegarem przestanie Ci w piątek o 19 leciec i jestes w czarnej Wink a zaworek jest tak precyzyjny jak układ kierowniczy w 20 letnim bmw. (Miałem 4 rózne prezycyjne)
Pozatym zainteresuj sie dyfuzorem narurowym ew atomizerem. Kupisz raz na długi czas a dyfuzory trzeba ciągle czyscic a i tak mają małą skuteczność. Pozdr.
Na jedno akwarium można skompetować z porządnymi produktami zestaw za 300-320 zł. (Bez elektrozaworu) bo do 300 litrów mija sie on z celem.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2012, 13:30:59 wysłane przez chodys1910 » Zapisane

mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 23, 2012, 15:16:13 »

hmm.. tylko że jest 1 problem, bo ja na zestawach do CO2, znam się jak kobieta na piłce nożnej Smiley Czytałem dużo na róznych forach ale i tak nie znalazłem jakiejś sprecyzowanej odpowiedzi co lepsze. Jedni piszą że te wszystkie dyfuzory to i tak jedna wielka ściema... 1 piszą że głośno pracują, że mają taki sam efekt jak zwykłe ze spieku ceramicznego, że inne ograniczają wydajność filtrów itp itd. Naprawdę jestem w tym łysy, a nie chce kupi czegoś głupiego i przepłacić a efektu i tak żadnego to nie będzie miało.
Jeżeli byłbyś tak dobry lub inna osób i poradzić mi co kupić, wstawić linki z allegro to byłoby super.
Z góry dziękuje
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 23, 2012, 17:53:17 »

Pogadamy jutro wiecziorem bo teraz jestem nad jeziorem i interneet kiepski

mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 24, 2012, 21:26:35 »

http://allegro.pl/show_item.php?item=2379092804 <----- kupiłem taki
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 25, 2012, 05:34:36 »

troche sie pospieszyłeś. Wymien tylko precyzyjny na camozzi albo AZ Pmeumatica i bedzie dobrze.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 25, 2012, 09:45:52 »

(Bez elektrozaworu) bo do 300 litrów mija sie on z celem.
A niby dlaczego do 300l elektrozawór mija się z celem? Ogólnie jaki widzisz związek między wielkością zbiornika a stosowaniem elektrozaworu przy CO2?

troche sie pospieszyłeś. Wymien tylko precyzyjny na camozzi albo AZ Pmeumatica i bedzie dobrze.
Bez przesady. Miałem przez dłuższy czas jakiś metalowy zaworek no-name i nie było z nim żadnego problemu. Jak trafi dobry egzemplarz to nie ma potrzeby wymienia go na inny.

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 25, 2012, 19:56:47 »

(Bez elektrozaworu) bo do 300 litrów mija sie on z celem.
A niby dlaczego do 300l elektrozawór mija się z celem? Ogólnie jaki widzisz związek między wielkością zbiornika a stosowaniem elektrozaworu przy CO2?

Bo to żadna oszczędność , moze sobie leciec 24 h i nic sie nie bedzie działo a żeby sie zwrocił  8 razy napełnisz butle. to prawie 3 lata. Pozatym wieksze wahania Ph

Bez przesady. Miałem przez dłuższy czas jakiś metalowy zaworek no-name i nie było z nim żadnego problemu. Jak trafi dobry egzemplarz to nie ma potrzeby wymienia go na inny.

ja mialem 2 no-name i obydwa nie pracowały dobrze dłużej niz 2 godziny.  z Co2 lepiej mieć pewność.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: