Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Rozszczelnienie, zakleić czy kupić nowe?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozszczelnienie, zakleić czy kupić nowe?  (Przeczytany 5987 razy)
Burza
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 11, 2012, 15:21:05 »

Co zrobić lepiej, akwarium ma już kil albo nawet kilkanaście lat i dzisiaj zaczęło przeciekać. Spuściłem trochę wody, a resztę dokleiłem plasteliną.
Lepiej będzie zakleić ten tą krawędź czy kupić nowe akwarium?
Która firma była by lepsza?
-Aquael (najdroższe akwarium)
-Wiwal-Fertun
-Wromak (najtańsze akwarium)

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 11, 2012, 15:51:23 »

Jaka to pojemnosc akwarium? jesli to te 200 litrow ktore masz w podpisie to raczej kupilbym nowe. Tak do stu litrow mozna probowac uszczelniac. Chyba ze dasz szklarzowi i wymieni Ci cala fuge. Jeden przeciek zalatasz, to pojawi sie zapewne nastepny. Pozdro

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Burza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 11, 2012, 16:02:21 »

Jaka to pojemnosc akwarium? jesli to te 200 litrow ktore masz w podpisie to raczej kupilbym nowe. Tak do stu litrow mozna probowac uszczelniac. Chyba ze dasz szklarzowi i wymieni Ci cala fuge. Jeden przeciek zalatasz, to pojawi sie zapewne nastepny. Pozdro
No własnie oto akwarium mi chodzi ;/
Tylko która firma na kupno jest najlepsza?

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 11, 2012, 16:11:38 »

Kup sobie akwarynkar mialem i bylo spoko. A moze akwarium z przednia szyba opti white? zastanow sie.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 11, 2012, 16:13:00 »

No i trochę większe ... choćby 150 cm długości Wink Grin Grin.

pozdrawiam
asmi
Burza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2012, 16:15:23 »

Kup sobie akwarynkar mialem i bylo spoko. A moze akwarium z przednia szyba opti white? zastanow sie.
Tak, tylko wtedy ile takie akwarium by kosztowało?
Normalne kosztuje 200-280zł.
Na większe nie ma miejsca i pieniędzy Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2012, 16:23:31 wysłane przez Burza » Zapisane

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 11, 2012, 16:25:21 »

Akwa 200l z przednia szyba opti white- ok 7 stowek. Albo tak jak Asmi mowi cos wiekszego ze zwyklego szkla. Ile mozesz przeznaczyc na akwa?

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 11, 2012, 16:33:08 »

Albo 100x40x60 czyli 240 litrow. Wymiary dna akwa sa takie same jak w 200l tylko jest 10 cm wyzsze a to dodatkowo 40 litrow wody.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Burza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 11, 2012, 17:14:44 »

Akwa 200l z przednia szyba opti white- ok 7 stowek. Albo tak jak Asmi mowi cos wiekszego ze zwyklego szkla. Ile mozesz przeznaczyc na akwa?
No nie za dużo Cheesy
700 stów to mnie nie stać, myślalem nad zakupem w granicach 200-280zł

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 11, 2012, 17:53:39 »

Nie wiem z jakiego miasta pochodzisz ale powinieneś się przejść po zoologach i popytać o możliwość zamówienia takiego akwarium u szklarza który jest zaprzyjaźniony z właścicielem owego sklepu i zmieśćisz się spokojnie w tych pieniądzach a nawet ci jeszcze może zostać bo 200l to standard i wiele nie kosztuje. Ja tak zrobiłem i jeden baniaczek mam już też kilkanaście lat i nie przecieka. Takie baniaczki klejone nie przez jakąś firmę tylko przez szklarzy też posiadają gwarancię na rok lub dłużej i są często fachowo zrobione.

Ps uszczelnianie takiego litrażu raczej odpada więc trzeba by już jak byś chciał wymienić wszystkie spoiny i baniak byłby jak nowy, no chyba że masz porysowane szyby to przy okazji możesz wymienić sobie szybę np. tą z frontu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2012, 17:56:43 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Burza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 11, 2012, 18:07:11 »

http://allegro.pl/akwarium-proste-100x40x50-200l-katowice-i2400080623.html
Co o tym myślicie?
Mieszkam w Częstochowie, a  Katowice nie są zbyt daleko zresztą tata często jeździ Wink)

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 11, 2012, 18:23:01 »

Dowiedz się czy akwarium posiada chociażby wzmocnienie wzdłużne. Niby piszą, ale Na fotkach tego nie widać ... jakby nie było.

pozdrawiam
asmi
Burza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 11, 2012, 19:55:17 »

Dowiedz się czy akwarium posiada chociażby wzmocnienie wzdłużne. Niby piszą, ale Na fotkach tego nie widać ... jakby nie było.
Pytanie zostało wysłane.
Jest jeszcze jedna opcja, posłać akwarium do szklarza i kazać mu wymienić sylikon w tym miejscu bądź na każdej krawędzi.
Ile by to mniej więcej kosztowało?

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 11, 2012, 20:19:47 »

Pytanie zostało wysłane.
Jest jeszcze jedna opcja, posłać akwarium do szklarza i kazać mu wymienić sylikon w tym miejscu bądź na każdej krawędzi.
Nikt się tego nie podejmie - chyba, że partyzant z dużą tolerancją na ewentualne ryzyko zalania.
Tak jak koledzy radzili wyżej - nie baw się w uszczelnianie, klejenie itp. bo to proszenie się o kłopoty.
Zbiornik o którym mowa nie kosztuje zbyt dużo- nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie spokojny sen wart jest tych 200zł.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 11, 2012, 21:16:34 »

Dokładnie tak jak napisał mrs nikt Ci nie sklei lub uszczelni jednej krawędzi tak jak napisałem wyżej jest możliwość ale tylko przy całkowitym demontażu sylikonu ponowne sklejenie tak po prostu się robi i jak napisałem baniak powinien być jak nowy a koszt ciężko mi określić to już zależy od szklarza ale takiego co zajmuje się klejeniem baniaków nie jakiegoś co tylko zajmuje się szybami w oknach i cięciem luster na wymiar.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: