tysk
Zainteresowany
Kazik
|
|
« : Czerwiec 20, 2012, 20:06:29 » |
|
witam, wreszcie gotowe moje 300l filtracja: eheim 2075 1250l/h biologiczny eheim aquaball 180 640l/h mechaniczny z małego akwa aquael fan1 plus 320l/h mechaniczny grzałka jager 200W oświetlenie hagen aqua glo 30W orzaz flora glo 30W T8 dwa korzenie mangrowca oraz jeden korzeń dębu rośliny jak na zdjęciach(nie wiem jak długo się utrzymają) obsada: 2x akara pomarańczowopłetwa 2x pielęgnica niebieskołuska 5x pielęgnica papuzia (będzie dwie) 3x kiryśnik 4x kirysek spiżowy mój ulubieniec samiec akary pomarańczowopłetwej
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2012, 19:24:20 wysłane przez tysk »
|
|
|
|
|
tysk
Zainteresowany
Kazik
|
|
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 20, 2012, 21:13:35 » |
|
jak macie jakieś sugestie co do dekoracji to jestem otwarty. chociaż mnie się podoba.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2012, 21:55:22 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 20, 2012, 21:25:42 » |
|
Korzenie wyglądają świetnie... jakby rzucił je prąd rzeki i już tak zostały. Za to kamole, trochę nienaturalnie poukładane, odbierają realizmu zbiornikowi. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu-najważniejsze, że Tobie się podoba! Generalnie bardzo przyjemny klimacik.
|
|
|
|
|
|
|
tysk
Zainteresowany
Kazik
|
|
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 20, 2012, 21:29:31 » |
|
co do tych kamieni to się zgadzam trochę lipa ale jakoś nie bardzo potrafię sobie z nimi poradzić możę jeszcze trochę z nimi pokombinuję, myślę że lepiej będzie jak ich trochę będzie mniej. sorki za jakość zdjęć trochę się muszę postarać i woda jeszcze jest trochę mętna ponieważ baniak ma dopiero dwa i pół tygodnia.
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2012, 12:06:58 » |
|
Ja bym te kamienie wypieprzyl i dal duze czarne otoczaki. Klimat fajny napewno stworzysz w akwa fajny klimacik.
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
tysk
Zainteresowany
Kazik
|
|
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 21, 2012, 17:34:40 » |
|
wiedzmin22 myślę że masz rację, też o tym myślałem myślałem że kolorowe kamienie będą fajnie wyglądać, ale jak widać trochę lipa. myślę że zostawie tylko te ciemne i dorzucę kilka czarnych większych, widzę tylko problem z obłożeniem roślin, bo jak tego nie zrobię to dłygo się nie utrzymają pokombinuję i jak coś ciekawego wymyślę dołoże kilka fotek po zmianach.
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 21, 2012, 19:48:17 » |
|
Wstawiłem fotki bezpośrednio na forum. Nie każdemu się chce latać po innych stronach.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 21, 2012, 21:48:03 » |
|
rośliny które tu masz charakteryzują się bardzo silnym układem korzeniowym. Najbardziej to widać u cryptocoryn (ta roślina z lewej i po środku). Jeśli dasz im trochę czasu na ukorzenienie, ryby na pewno ich nie wyrwą. Będziesz wtedy mógł spokojnie wyjąć kamienie dookoła zielska.
|
|
|
|
|
|
|
tysk
Zainteresowany
Kazik
|
|
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 22, 2012, 10:58:07 » |
|
Wstawiłem fotki bezpośrednio na forum. Nie każdemu się chce latać po innych stronach.
właśnie tak chciałem zrobić tylko po prostu nie wiedziałem jak, ale bardzo dziękuję. rośliny które tu masz charakteryzują się bardzo silnym układem korzeniowym. Najbardziej to widać u cryptocoryn (ta roślina z lewej i po środku). Jeśli dasz im trochę czasu na ukorzenienie, ryby na pewno ich nie wyrwą. Będziesz wtedy mógł spokojnie wyjąć kamienie dookoła zielska.
Z tym ukorzęnianiem się zgadzam(starałem sie wybierać rośliny "twarde" i mocne) tylko co z tego skoro one już teraz potrafią się dokopać do szkła na dnie. Wyrwać nie wyrwą tylko wykopią, a te moje ancymonki naprawde potrafią sobie radzić z przebudowa dna akwarium ( już teraz mogę to śmiało stwierdzić) . No ale trudno, jak zniszcza rośliny to ich po prostu nie bedzie i z tym sie liczę(taki charakter tych moich podopiecznych).
|
|
|
|
|
|
|
rainbow
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 22, 2012, 19:24:26 » |
|
Ogólny widok ładny , lecz obsada do korekty. Pielęgnice papuzie tu nie pasują nie mówiąc o tym że jest ich za dużo. Przy takiej rybce jak pomarańczowopłetwa to bym nie dawała papuzich , jak green terror podrośnie to zrobi ci tam porządek. Przemyśl jeszcze tę obsadę ....
|
|
|
|
|
|
|
tysk
Zainteresowany
Kazik
|
|
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 22, 2012, 20:38:45 » |
|
na poczętku podpaliłem się papuzimi, ale teraz zastanawiam się nad severum zamiast nich. 5 napewno nie miałem zamiaru zostawić tylko dwie. co myślisz o severum oczywiście para, a może coś innego?? napewno chcę pomarańczowopłetwe i niebieskołuskie, są to z natury dość agresywne ryby i zastanawiam sie co można do nich jeszcze wpóścić. myślałem jeszcze o wielobarwnej, ale mam trochę za małe akwarium 120x50x50, innym rozwiązaniem nad którym się zastanawiałem była druga para akar pomarańczowopłetwych (i tu znowu problem bo jak podrosną to moga zrobić mi sajgon w akwa ) już ten jeden samiec dominuje narazie w baniaku, ponieważ niebieskołuski jest jeszcze malutki, ale myśle że jak podrośnie to utęperuje pomarańczowego trochę. ogólnie to nie ukrywam że mam mały problem z dobraniem ostatecznej obsady. może jakieś pomysły??
|
|
|
|
|
|
|
rainbow
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 22, 2012, 21:15:54 » |
|
Widzisz , trochę przeżyłam z pielęgnicami i wspomnę że na baniak taki jak twój z 2 parami dużych pielęgnic to na dłuższą metę nie wypali. Możesz dać 2 czy nawet 3 pary ALE mniejszych pielęgnic. Pamiętaj że gren terror rośnie do 30cm a jak dodasz drugą taką dużą rybę z pielęgnic (gdzie większość jest agresywna w czasie tarła) to poprostu silniejszy wybije słabszą i tyle. Później będziesz pluł w brodę że mogłeś to inaczej zaplanować. U siebie mam sewerum i powiem że są dość spokojne porównując do innych pielęgnic. W połączeniu z terrorem mogą być aż "za spokoje" będą uciekać i zapewne "siedzieć w jednym kącie".Póki będą małe później green terror je zabije. Sewerum + papuzia to już lepsze połączenie bo jedne z drugimi raczej nie będą sobie wchodzić w drogę. Tyle że pamiętaj że na twój litraż możesz mieć jedynie kilka szt. Z większą ilością będą problemy. Jeśli na koniec chcesz zostawić para pomarańczowopłetwa + para niebieskouska to tak zostaw i więcej pielęgnic nie dodawaj . Jak chcesz jakieś mniej agresywne i mniejsze wtedy mozna coś myśleć. Już teraz masz tłok w akwa także narazie myśl nad zredukowaniem obsady niż nad jej powiększeniem.
|
|
|
|
|
|
|
tysk
Zainteresowany
Kazik
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 22, 2012, 21:30:02 » |
|
Trochę poczytałaś mi w myślach, ponieważ coły czs chodzi mi po głowie rozwiązanie z potrzymaniem przez jeszcze troszkę czasu dwóch papuzich, a później zostawienie tylko dwóch par pomarańczowopłetwych i niebieskołuskich. na 99% tak zrobię. bardzo Ci dziękuje za dobre rady, i potwierdzenie moich przemyśleń.
|
|
|
|
|
|
|
tysk
Zainteresowany
Kazik
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 23, 2012, 09:04:00 » |
|
pozmieniałem trochę moje akwa i teraz wygląda tak: jedyne zmiany co do wystroju jakie przewiduję to zastąpie kilka obecnych kamieni czarnymi otoczakami i jeszcze za jakiś czas przesunę w lewo środkowy korzeń, ale na razie musi zostać tak jak jest ponieważ korzeń dębu po prawej jeszcze mi wypływa i musi być lekko przyciśnięty. wg. mnie wygląda dużo lepiej, ale to kwestia gustu oczywiście (nie ma juz takiego misz masz-u z kamieniami).
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2012, 19:25:30 wysłane przez tysk »
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 23, 2012, 22:22:20 » |
|
Sam zbiornik bardzo mi się podoba, natomiast tak jak napisała Rainbow - pielęgnic masz za dużo. W przyszłości będą kłopoty...
|
|
|
|
|
|
|
|