Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium 1000l  (Przeczytany 7520 razy)
kubar
Nowy
*

« : Czerwiec 23, 2012, 12:31:47 »

Witam
Niedługo będę miał akwarium o nie typowych wymiarach. Wys/dł/gł. 110/110/80 cm.
Jaka obsada pasowała by do takiego baniaka.
obecnie mam 240l.

iroslaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 23, 2012, 13:13:06 »

A jakie ryby cie interesują bo możliwości z tym litrażem i kształtem zbiornika jest wiele - włącznie z morskimi zwierzakami .
kubar
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 23, 2012, 15:08:40 »

Morskie mnie nie interesują. Myślałem o pawiookich miałem kiedyś parkę, ale jak urosły
to miały ciasno w 240l. Więc je oddałem.
Może jakiegoś ogromnego suma?
Może gurami olbrzymie?
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 23, 2012, 21:35:50 »

Wg mnie rozmiar baniaka nieodpowiedni dla pawic.
Ja w baniaku o wysokości 110cm pomyślałbym o żaglowcach, płaskobokach czy paletach.
Szkoda mieć baniak o takiej wysokości i nie wykorzystać jego potencjału.
Podsumowując: ja tam widzę kilka żaglowców jako główną obsadę plus jakaś ławica większych kąsaczy.
Na dno zbrojniki.
Niby klasyka, ale można z baniakach o takich wymiarach zrobić cudo.

kubar
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 23, 2012, 21:57:38 »

Skalary też biorę pod uwagę. Nie wiem czy przy tej wysokości będę go mogł zalac całego wodą.
Jakoś trzeba dostać się do dna.
kubar
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 23, 2012, 22:09:13 »

Zbiornik ogólnie jest nie typowy. Nie był zbudowany jako akwarium. zbudowany jest ze stelaża w który wklejone jest szkło. Stelaż jest na ok. 20 cm. podwyższeniu. Wady tylna i dolna ściana nie jest przezroczysta. Zbiornik od dołu ma wbudowany zawór do spuszczania wody.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 23, 2012, 22:10:50 »

Skalary też biorę pod uwagę. Nie wiem czy przy tej wysokości będę go mogł zalac całego wodą.
Jakoś trzeba dostać się do dna.

Zawsze możesz zrobić baniak otwarty - tak jak nasz forumowy kolega: http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-bw/

Zbiornik ogólnie jest nie typowy. Nie był zbudowany jako akwarium. zbudowany jest ze stelaża w który wklejone jest szkło. Stelaż jest na ok. 20 cm. podwyższeniu. Wady tylna i dolna ściana nie jest przezroczysta. Zbiornik od dołu ma wbudowany zawór do spuszczania wody.

Jak grube jest szkło?

kubar
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 23, 2012, 22:12:25 »

Szkło jest bardzo grube 2cm, albo i więcej
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 23, 2012, 22:15:31 »

Szkło jest bardzo grube 2cm, albo i więcej
W takim razie, jeśli szło zostało wklejone dobrze to sam stelaż jest zaletą, a nie wadą - pomijając względy estetyczne które są subiektywne dla każdego z nas.

Czy zbiornik był wcześniej zalewany – jeśli nie, zalej go na próbę w jakimś garażu (jeśli masz możliwość) czy w innym miejscu, gdzie ewentualny wyciek nie spowoduje żadnej szkody.

kubar
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 23, 2012, 22:27:16 »

Zbiornik był zalany. Przez jakieś 2 lata stał na magazynie w firmie w której pracowałem. Tz. stoi tam nadal. Pływa w nim 1 karaś złoty i 2 duże glonojady. Ogólnie jest zaniedbany. W sierpniu będzie mój.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 25, 2012, 08:29:27 »

Pawiookie jak najbardziej wykorzystają cały baniak. Przecież one nie pływają tylko przy dnie, ale po całej objętości zbiornika.

Gurami też fajny, oswajają się podobno jeszcze bardziej niż pawice. Dal "ogromnego suma" to może być jednak za mało miejsca (wysokość w ogóle by go nie obchodziła). Skalary może i ładne, ale jednak w porównaniu do np pawiookich to jednak lekko niemrawe w zachowaniu (mrs, nie bij Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 25, 2012, 20:18:09 »

Pawiookie jak najbardziej wykorzystają cały baniak. Przecież one nie pływają tylko przy dnie, ale po całej objętości zbiornika.
Mnie tam się wydaje - Ducze, że baniak o długości 110cm to troche mało dla pawic.
Co prawda baniak jest szeroki, ale ja tam nie widzę ryb 30cm w zbiorniku o długości 110cm.

Skalary może i ładne, ale jednak w porównaniu do np pawiookich to jednak lekko niemrawe w zachowaniu (mrs, nie bij Wink
No fakt - inny typ ryby, ale właśnie ich postawa - czasami żagiel stoi w miejscu i patrzy jak król na cały baniak - jest w nich najlepsza Smiley
No i bywają zadziorne, naprawdę zadziorne Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2012, 06:50:27 »

Mnie tam się wydaje - Ducze, że baniak o długości 110cm to troche mało dla pawic.
Co prawda baniak jest szeroki, ale ja tam nie widzę ryb 30cm w zbiorniku o długości 110cm.
Pawice nie są jakimiś super pływakami, którzy muszą się rozpędzić. Potrzebują po prostu miejsca i myślę, że powierzchnia dna 110x110 wystarczy nawet na więcej niż parę (to więcej niż standardowe 200x50 a nawet 200x60).

Co do skalarów to nic nie poradzę, że ich nie lubię Wink

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 26, 2012, 09:31:37 »

Ja obstawiał bym takie klimaty

akwarium kolegi z forum paletkowego ...  ryby wielkości 25-35 cm

pozdrawiam
asmi
karkonosz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 26, 2012, 11:43:17 »

Zastanawiając się nad obsadą do takiej bańki pierwsze o czym pomyślałem to sposób w jaki zbiornik ma być ogrzewany. Dla takich skalarów te 25 stopni zdało by się mieć. Jeśli akwarium ma stać w pomieszczeniu, w którym cały rok jest ciepło to oczywiście nie ma problemu. Jeśli jednak zdarza się, że jest chłodniej to zastanowiłbym się nad doborem takiej obsady której temperatura będzie odpowiadać bez konieczności dodatkowego orzewania. Chyba, że koszty nie grają roli Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: