Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium 1000l  (Przeczytany 7507 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 26, 2012, 12:25:56 »

Ja obstawiał bym takie klimaty
Bazalt pasuje do takiej aranżacji jak pięść do oka.

tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 26, 2012, 18:14:33 »

Pawice nie są jakimiś super pływakami, którzy muszą się rozpędzić. Potrzebują po prostu miejsca i myślę, że powierzchnia dna 110x110 wystarczy nawet na więcej niż parę (to więcej niż standardowe 200x50 a nawet 200x60).
ale kubar pisał że będzie miał zbiornik 110x80, a nie 110x110 (szerokość/głębokość), więć mrs ma tu rację trochę mało dna jak dla pawic(więcej niż para).
oczywiście baniak będzie wysoki 110cm i szkoda wpóścić tam tylko pawice(chociaż miały by tam raj gdyby była tylko jedna para), bo co więcej do nich??
drugą parę?? wydaje mi się że trochę za mało dna dla dwóch par.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2012, 18:16:34 wysłane przez tysk » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 26, 2012, 19:49:38 »

Pawice nie są jakimiś super pływakami, którzy muszą się rozpędzić. Potrzebują po prostu miejsca i myślę, że powierzchnia dna 110x110 wystarczy nawet na więcej niż parę (to więcej niż standardowe 200x50 a nawet 200x60).
Powierzchnia dna wynosi 110x80 - chyba, że ja coś pomyliłem.
Mnie się Ducze wydaje - a piszę to na podstawie własnych obserwacji - że każda ryba potrzebuje miejsca do jakiegoś tam "wypływania się".
110cm przy docelowych rozmiarach tych ryb to wg mnie trochę mało - nawet jeśli szerokość jest niewiele mniejsza.
Dojdą jakieś dekoracje w postaci korzeni, kamieni i może roślin i może okazać się, że dorosła ryba machnie dwa razy płetwami i po całym pływaniu.
To o czym piszesz bardziej pasuje do ryb typu żagle które pół dnia potrafią przesiedzieć w miejscu.
Spierać się jednak nie będe - pawic nigdy nie miałem, a i litraż zacny Smiley
No i 200x60 wg mnie jest lepsze niż 110x80 Wink

Co do skalarów to nic nie poradzę, że ich nie lubię Wink
Oj, tam – każdy polubi żagla gdy zobaczy go w swoim baniaczku.
110x110x80 dla albumów pewnie będzie za małe, ale mniejsze manacapuru znajdą tam idealny dom Smiley

Ja obstawiał bym takie klimaty
Bazalt pasuje do takiej aranżacji jak pięść do oka.
Sie bazaltu czepiasz.
Baniak ma zajeb...klimat - nawet z tym bazaltem.
Asmi, masz jakiś link do watku tego gościa?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 27, 2012, 07:14:06 »

Nie zwróciłem uwagi, że 110 to wysokość a nie głębokość. To faktycznie trochę zmienia postać rzeczy. Na parę pawic wystarczy, ale na górze może być trochę pusto. No a skalary bardziej "kompatybilne" z jakimiś np kąsaczami czy pstrążenicami na górę.

Ale do aranżacji w stylu tej co Asmi wstawił (tylko że z piaskiem, bazalt brzydki Wink wpuściłbym płaskoboki a nie skalary. To są super ryby, konkretnych rozmiarów, a trzymają się ładnie w grupie i dużo więcej pływają niż skalary. No i całkiem ładne z nich ryby Smiley

Albo welonki Smiley

kubar
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 27, 2012, 16:04:38 »

Na razie najbardziej prawdobodobne para pawiookich+ para zebr.
Moja żona namawia mnie właśnie na welonki.  Smiley
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 27, 2012, 18:48:21 »

Ale do aranżacji w stylu tej co Asmi wstawił (tylko że z piaskiem, bazalt brzydki Wink wpuściłbym płaskoboki a nie skalary. To są super ryby, konkretnych rozmiarów, a trzymają się ładnie w grupie i dużo więcej pływają niż skalary. No i całkiem ładne z nich ryby Smiley

Albo welonki Smiley
No, zapomniałem o płaskobokach - genialne rybska!
A welonki to na pokarm dla pawic? Smiley

kubar
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 27, 2012, 19:13:06 »

Tylko mam jeszcze jeden problem z tym zbiornikiem. Mogę mieć tylko filtr wewnętrzny. Czy wystarczy na take akwarium?
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 27, 2012, 20:56:42 »

Tylko mam jeszcze jeden problem z tym zbiornikiem. Mogę mieć tylko filtr wewnętrzny. Czy wystarczy na take akwarium?
Wszystko zależy od typu zbiiornika - w baniaku typu LT może pociągnąłbyś wszystko na 2 wewnętrznych filtrach, ale przy pielęgnicach - jeszcze takich jak pawice - nie ma szans. Za duża przemiana materii.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: