Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada 240l. ??  (Przeczytany 4413 razy)
mianbo
Nowy
*

« : Lipiec 15, 2012, 23:29:03 »

Witam.
Po długich miesiącach walki z osłinami w końcu do czegoś udało się dojść, rośinki idą w góre, dziury znikają tak jak i krasnotosty.
Następnym problem jest obsada, aktualnie w bańce pływa 5 skalarków, 4 bocje, 4 zbrojniki niebieskie, myśle o jakiejś jawicy typu neony/rozborki/fantomy i paru gupikach jako produkcja żywego pokarmu co o tym myślicie?
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Lipiec 16, 2012, 11:49:39 »

Witam.
Po długich miesiącach walki z osłinami w końcu do czegoś udało się dojść, rośinki idą w góre, dziury znikają tak jak i krasnotosty.
Następnym problem jest obsada, aktualnie w bańce pływa 5 skalarków, 4 bocje, 4 zbrojniki niebieskie, myśle o jakiejś jawicy typu neony/rozborki/fantomy i paru gupikach jako produkcja żywego pokarmu co o tym myślicie?
Drobne ławice - jak choćby neony - szybko mogą stać się pokarmem dla żagli które wg mnie nie powinny pływać w takim zbiorniku.
Ale mniejsza z tym. Jeśli już myślisz o ławicach, niech to będzie coś trochę większego.

mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 16, 2012, 12:30:20 »

żagle znalazły się u mnie przez przypadek, kuzyn kupił je do 60 litrów na 2 dzień odkupiłem je od niego, nie potrafiłem tego ścierpieć jak na nie patrzałem w 60
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2012, 17:48:43 »

Witam.
 i paru gupikach jako produkcja żywego pokarmu co o tym myślicie?

Jeśli chodzi o gupiki to zamiast nich jako żywiec lepiej dać mieczyki czerwone będą bardziej widoczne niż gupole i więcej sie ich rodzi w miocie. Gupole mają za dużą siłe przeżycia i będziesz ich miał szybko za dużo w baniaku

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Lipiec 16, 2012, 19:48:59 »

żagle znalazły się u mnie przez przypadek, kuzyn kupił je do 60 litrów na 2 dzień odkupiłem je od niego, nie potrafiłem tego ścierpieć jak na nie patrzałem w 60
Są różne opinie na ten temat.
Dobraf ma dwie pary w 240l i twierdzi, że się da. U mnie się nie dało, więc ja głosze swoje opinie przez pryzmat własnych doświadczeń.
Zapewne w niedługim czasie sam wyrobisz sobie zdanie na temat żagle vs litraż.
Odnośnie ławicy o którą pytałeś wcześniej - podłąłeś jakąs decyzję?

mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 16, 2012, 20:48:06 »

myśle o fantomach, nic innego na chwilę obecną nie przychodzi mi do głowy.
Jutro planuje zrobić restart zbiornika, wymieniam podłoże na JBL AquaBasic na dno-Żwir-Manado na górze.
Czy mam dalej stosować nawozy czy mam na jakiś czas zatrzymać podaje z AquaArt Feero, potas, clasic, Carbo i Green

i jeszcze jedno pytanko czy jak oddziele aquabasic od manado żwirem będzie ok? czy mam się wyposażyć w cos innego?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2012, 16:10:11 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Lipiec 16, 2012, 22:03:31 »

myśle o fantomach, nic innego na chwilę obecną nie przychodzi mi do głowy.
Fantomy będą ok pod warunkiem, że ryby nie są zbyt młode, a żaglowce zbyt duże.
Jeśli wpiscisz młode fantomy do młodych żaglo to będzie ok, podobnie jak dorosłe fantomy do dorosłych żagli.

i jeszcze jedno pytanko czy jak oddziele aquabasic od manado żwirem będzie ok? czy mam się wyposażyć w cos innego?
A po co chcesz oddzielać aquabasic od manado?

mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 16, 2012, 22:54:10 »

bo mi tak facet w sklepie powiedział że lepiej jest to rozdzielić
Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 17, 2012, 08:12:37 »

Oddzielanie nie ma sensu. Nie wszystko co w sklepie powiedzą jest prawdą. Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Lipiec 17, 2012, 08:26:48 »

bo mi tak facet w sklepie powiedział że lepiej jest to rozdzielić
Sypiesz aquabasic, a na to manado i tyle.

Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 17, 2012, 09:37:40 »

Poza tym byłoby widać trzy warstwy podłoża Wink Nie wyglądałoby to ciekawie

mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 17, 2012, 14:57:59 »

no to zrobione, ale bez problemów się nie obyło, ryby zostały przeniesione do 50 która jak się okazało przecieka, ryby aktualnie w wiadrze 20 litrów z filtrem i grzałką, mam nadzieje że pare dni wytrzymają. Podłoże mi nie leży narazie bo za lekkie i wszystko co posadze pływa...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: