Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Oświetlenie akwa 63L. Stateczniki o ciut większej mocy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie akwa 63L. Stateczniki o ciut większej mocy  (Przeczytany 2836 razy)
tomas2610
Stały użytkownik

Posiadam akwarium 60L :P

« : Lipiec 20, 2012, 21:34:13 »

Witajcie. Od 2 dni mam akwa 63L proste. Wcześniej miałem 60L profilowane, które bardzo mnie denerwowało i je zmieniłem. Nie posiadam jeszcze pokrywy do nowego akwa bo szukam na mieście taniego spienionego PCV. Obecnie szkło przykrywa i prowizoryczna osłona świetlówek. Mus to mus.
Mam małe problemy bo nie mogę dostać stateczników 1x15W.
Obecnie posiadam stateczniki o mocy

SZ - 1300 1x FL 13W / 2x FL 8W

TRIDONIC BALLAST EC 20

PHILIPS BTA 18L

Świetlówki
AQUA-GLO T8 15W
W drodze SUN-GLO T8 15W obecnie zastępuje go jakiś TUNGSRAM T8 15W barwa ciepła biała

Pytanie, czy stateczniki o tych mocach mocno skrócą czas świetlówek? Obecnie AQUA-GLO jest zasilana elektroniką z kompaktu PHILIPS 20W bo mi jej szkoda jakbym mial skrócić jej czas pracy. Dłuższy czas pracowała na stateczniku philipsa i już widać czarny pierścień na jednym boku świetlówki.

Nawet ładnie to świeci. Na akwa nie patrzcie dopiero sie rozwija Cheesy Proste z najprostszych jakie chciałem pare łupków a roślin będzie więcej muszę do pewnego typa zadzwonić o 6szt kryptokoren.I zasłonić nimi  grzałkę oraz filtr. Może na tył dam nurzańce.  Zdjęcia słabej jakości robione tel...  Mam tam zamiar trzymać 2 samiczki pyszczaków yellow

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2012, 18:56:18 »

Lepiej jednak zastosować ową elektronikę niż ten statecznik gdyż statecznik 13W jest do technologii T5 a nie T8 a tu są różnice znaczące jednak co do natężenia prądu więc 15W w T8 może ci świecić dwa razy słabiej niż na stateczniku odpowiednim czyli T8 to już lepiej dać statecznik magnetycznuy ale od świetlówek 18-20W ale właśnie w tej że technologii. Co do ciemnego pierścienia który powstał na świetlówce która chodziła na elektronice z kompaktu to raczej powtaje owe zaczernienie od szybkiego startu bez podgrzewania elektrod oraz od mrugania świetlówki przed startem niż od różnicy w mocy, dlatego większość stateczników elektronicznych posiada owe podgrzewanie ale także wiele nowszych technologicznie kompaktów też takowe posiada i wcale ceną nie odbiega od tych co go nie mają.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2012, 19:16:24 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2012, 08:15:22 »

Mam luzem leżące w domu dwa stateczniki T8 1x13W jak coś.

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2012, 10:19:55 »

Mam luzem leżące w domu dwa stateczniki T8 1x13W jak coś.

Coś pokręciłeś nie ma statecznika na 13W w T8 (nie istnieją świetlówki T8 13W) tylko są w T5. Może ten co masz to T8 14W lub 15W?

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2012, 10:36:58 »

Miało być 15W Wink

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: