Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Dobry, niedrogi filtr do 120L. Musi być cichy.
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobry, niedrogi filtr do 120L. Musi być cichy.  (Przeczytany 10638 razy)
Piranha
Stały użytkownik

« : Lipiec 26, 2012, 09:15:26 »

Jak w temacie.

Jest mi obojętnie czy wewnetrzny czy kubełkowy, ważne aby był przyzwoitej jakości i bardzo cichy bo śpię obok akwarium  Smiley

Cena to maks 100 zł.

Czy warto kupić filtr używany?

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 26, 2012, 09:49:01 »

Przy tej kwocie będzie trudno o coś dobrego ... chyba ze jakiś filtr kaskadowy. Jednak ma on mało miejsca na wkłady. Moze poczekaj jeszcze z kupnem ... dozbieraj trochę kasy i wtedy ruszaj na łowy.
Na Twoim miejscu pomyślałbym o czymś takim http://allegro.pl/filtr-jbl-e701-60-200l-mega-cena-gratisy-i2499788318.html albo jeszcze lepiej o takim http://allegro.pl/filtr-jbl-e901-90-300l-mega-cena-gratisy-i2499788342.html . Z czasem akwaria kurczą się i potrzeba większy filtr do większego baniaczka,
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2012, 09:53:32 wysłane przez A-smi » Zapisane

pozdrawiam
asmi
theng
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 26, 2012, 10:08:59 »

Też polecam dozbierać kaski i kupić coś konkretnego. Ale raczej poszedłbym w UNIMAX 250.
Jest troszkę droższy ale ma większą objętość wkładów filtracyjnych - 5.2l do 3,5l (e701).
FLUVAL 205 też ma troszkę większą objętość filtracyjną.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2012, 10:12:34 wysłane przez theng » Zapisane
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 26, 2012, 10:13:28 »

NIe wiem czy JBL ma mniejszą objętość.

Skopiowałem tabele i wg niej na taki nie wygląda. Chyba, ze chodzi o ilość wkładów a nie o pojemność kubła.

Zalecana wielkość akwarium   60 - 200 l

Wydajność   700 l/h

Objętość filtra   6.1 L

Moc   9 WATT

Oszczędność energii porównując do e700   31%

Ilość koszy   3

Media filtracyjne   wyposażony

Zasilanie   230V AC 50Hz

Wymiary   180×210×350mm
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2012, 10:15:22 wysłane przez A-smi » Zapisane

pozdrawiam
asmi
theng
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 26, 2012, 11:04:34 »

Na stronie AQUAEL podają ilość koszy x pojemność: 4x1,3l=5,2l. Całkowita pojemność UNIMAXa to 8l (w tym miejsce na grzałkę/lampę UV)
Przy e701 podają pojemność wkładów 3,5l a całkowitą 6,1l.
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 26, 2012, 12:56:16 »

Aż takiej maszyny nie potrzebuję. A Tetra IN 1000?
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #6 : Lipiec 26, 2012, 14:51:33 »

Głośna z czasem...

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
theng
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 26, 2012, 15:58:35 »

Uwierz mi, że do 120l potrzebujesz. No chyba, że nie masz rybek w akwa.
W przybliżeniu ma 1,77l pojemności a to naprawdę mało i zapewnia czyszczenie co tydzień.
Mam 100l i miałem w nim dwa wewnętrzne (jeden podobny to tego co chcesz) a i tak nie byłem zadowolony z wody. Do tego zajmowały miejsce.
Przesiadłem się na FLUVAL 205 i to był dobry pomysł. Kupiłem używkę za pół ceny i śmigam drugi rok.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Lipiec 26, 2012, 19:44:16 »

Uwierz mi, że do 120l potrzebujesz. No chyba, że nie masz rybek w akwa.
Bzdura.
Bez problemu prowadziłem zbiorniki na wewnętrznym eheimie biopower 200.
Sprzedałem baniak razem z filtrem i obecnie właścicielka też jest zadowolona.
Filtracje jak i wszystkie sprzęty niezbędne do funkcjonowania zbiornika dobiera się pod typ zbiornika - przykładowo w LT zalecany jest mały filtr albo głowica która jedynie pełni funkcje cyrkulacji.

Piranha, w tej cenie bez problemu dostaniesz używanego biopowera 200 - do Twojego zbiornika będzie idealny.
Miałem sporo ryb, a filtr czyściłem nie częściej niż raz na miesiąc.

Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 30, 2012, 09:15:45 »

A EHEIM PickUp?
Spicy99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 30, 2012, 16:14:50 »

NIe wiem czy JBL ma mniejszą objętość.

Skopiowałem tabele i wg niej na taki nie wygląda. Chyba, ze chodzi o ilość wkładów a nie o pojemność kubła.

Zalecana wielkość akwarium   60 - 200 l

Wydajność   700 l/h

Objętość filtra   6.1 L

Moc   9 WATT

Oszczędność energii porównując do e700   31%

Ilość koszy   3

Media filtracyjne   wyposażony

Zasilanie   230V AC 50Hz

Wymiary   180×210×350mm

To jest objętość FILTRA a nie wkładów. Także polecem uimaxa 250. Ja kupiłem używkę za 130zł i jestem zadowolony. Miałem także propozycje sprzedarzy JBL e700 ale wolałem troche dołożyć i mieć lepszego unimaxa. Większy rzeczywisty przepływ, większa pojemność wkładów no i niezawodność.
A EHEIM PickUp?

Tak jak wszyscy mówią. Odpuść sobie wewnętrzny. Ja też ze względu na koszta chciałem na siłę kupić wewnętrzny ale ciesze się że troche dołożyłem i kupiłem 2-letni kubełek jeszcze na gwarancji! I dobrze bo pewnie bym żałował.

Prawda jest taka że na filtracji nie opłaca się oszczędzać i każdy Ci to powie.  Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2012, 16:17:32 wysłane przez Spicy99 » Zapisane

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
[img]http://img221.imageshack.us/img221/
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #11 : Lipiec 30, 2012, 18:12:40 »

A EHEIM PickUp?

Widzę, że upierasz się na siłe aby tylko już mieć... Tak jak piszą koledzy powyżej, poczekaj i dozbieraj do kubła

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Sierpień 01, 2012, 15:19:47 »

Nie widzie sensu stosowania tak duzych filtrow w akwariach 100 - 150 litrowych z niezbyt bogata obsadą ryb. U mnie wystepuje 12 jarzeńców i nic wiecej.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #13 : Sierpień 01, 2012, 20:41:05 »

Nie widzie sensu stosowania tak duych filtrow w akwariach 100 - 150 litrowych z niezbyt bogata obsadą ryb. U mnie wystepuje 12 jarzeńców i nic wiecej.
A ja nie widze sensu w wydawaniu 100zł za pickupa który jest tylko głowicą z gąbką, w dodatku małą gąbką.
Jeśli chcesz mieć głowice z gąbką, kup głowice z gąbką i tyle.

Mechaniczna filtracja jaką jest pickup jest dobra w pewnym typie zbiorników.
Doświadczony akwarysta poprowadzi większość swoich baniaków (z zachowaniem pewnych reguł) na wewnętrznych głowicach z gąbką - dobrym przykładem jest Drago który wszystkie swoje wielkie baniaki opiera jedynie na filtracji mechanicznej. Ducze prowadził swoje 576l tylko na głowicy z gąbką, ale akurat Ci dwaj zacni panowie to doświadczeni akwaryści którzy wiedzą co robią.
Powtórzę - choć i tak zapewne nie przeczytasz - filtrację dobiera się pod zbiornik. Do dziś nie wiem co w tym baniaku ma pływać, czy będą tam rośliny itp.
Bez tego nie da się określić czy poprowadzisz baniak na samej filtracji mechanicznej.
Tak czy inaczej poickupa odradzam - to mały filtr którego przeznaczeniem jest raczej zapewnienie mechanicznego wspomagania filtracji biologicznej.

Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Sierpień 03, 2012, 09:25:20 »

Baniak to 120 l z roslinami + 12 jarzeńców.

Jest to akwarium low-tech czyli na podlozu ziemi ogrodowej pod czarnym bazaltem.

Nie mialem z nim nigdy problemow, poprostu spalił mi sie filtr Hailea 700 i teraz musze kupic inny. Dlatego pytam, który jest cichy?
Chyba zdecyduje sie na Aquael Fan-2 lub nawet Fan-1. CHodiz o to, zeby byla jakas filtracja i ruch wody. Zbiornik regularnie odmulam wiec uzywanie tutaj filtra kubelkowego to w moim wypadku strata kasy. Moze jezeli kiedys zmienie obsade, zwieksze ilosc ryb lub gatunek to o tym pomysle, ale na razie na to sie nie zanosi. Nie jestem zwolennikiem przerybiania. zazwyczaj mam stado 12-14 niewielkich kasaczowatych jednego gatunku i nic wiecej. Bardizej skupiam sie na tym aby rośliny dobrze rosły i jak na razie opcja low-tech sprawdza sie znakomicie.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: