Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: GLONOJAD DO 60L  (Przeczytany 3559 razy)
smiley
Nowy
*

« : Sierpień 03, 2012, 23:47:56 »

proszę pomóżcie.. jestem nowicjuszką w akwarystyce i dałam się 'nabrać' ..kolega powiedział , że odda mi glonojada , bo jeszcze nie mam. nie powiedział jaki gatunek .( moim błędem było nie napytanie o gatunek i nie dowiedzenie się o nim więcej )..po czym dał mi dziś zbrojnika lamparciego do mojego akwarium (60l) , a ja wierząc w słowa , że będzie mu dobrze , przyjęłam go.. po czym dowiedziałam się , że osiągają one 50cm długości i potrzebują dużo większego litrażu .. on sam ma już ok 23cm . on się u mnie zamęczy.muszę go szybko komuś oddać . tylko teraz pytanie , jakie glonojady mam wziąć w zamian? może zbrojniki niebieskie ? czy parka byłaby dobrym wyborem patrząc na mój litraż ?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2012, 00:49:19 »

Jak już bardzo chcesz trzymać glonojady to do takiego litrrażu to wejdzie parę sztuk ale bardzo młodziutkich zbrojników niebieskich, ale trzeba i tak z czasem sie z nimi pożegnać gdyż Twój zbiornik jest zdecydowanie za mały nawet dla pary zbrojników niebieskich. Minimalny zbiornik dla pary takich ryb to 112l. Za to możesz sobie trzymać u siebie zamiast wspomnianych zbrojników otoski które nie rosną aż tak duże.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
kowal263
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 06, 2012, 18:18:25 »

A może zamiast "glonojada" dać Loricaria "Red". Aczkolwiek nie jestem w 100% pewny bo na necie krążą różne opinie.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 06, 2012, 20:19:33 »

Za mały zbiornik. Jak napisał Andrzej tylko ewentualnie otoski.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: