Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Akwarium 144L (pytania początkującego)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 144L (pytania początkującego)  (Przeczytany 4066 razy)
dzidzius15
Nowy
*

« : Sierpień 05, 2012, 17:55:24 »

Witam

Jestem początkującym i mam kilka pytań a dokładnie chodzi mi o podłoże. Już od trzech dni czytam na ten temat na różnych forach i nadal nie wiem co wybrać na moje podłoże. Czy sam żwir czy może piasek a na to żwir pomóżcie mi bo już głupieje od tego czytania. I to samo jest z roślinami jakie najlepiej wygrać do mojej obsady? Poniżej przedstawiam mój sprzęt obsadę i parametry wody.

Akwarium 144L 80x40x45
Filtr JBL e901
Oświetlenie belka T5 4x24 (nie wiem jakie swietlówki dobrać)
Co2
Grzałka z termostatem 150W

Obsad:
6x sum szklisty
20x neon czerwony
1+1 zbrojnik niebieski lub zwykły zbrojnik
1+2 lub 3 pielęgnica kakau
1+2 lub 3 molinezja czarna

Parametry wody w kranie
PH 8
GH 14
KH 9
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 05, 2012, 21:49:55 »

Zanim zabierzesz się za zalewanie przemyśl obsadę jeszcze raz i najlepiej poczytaj o obsadach, lub zadaj pytanie w dziale obsady, bo ten zestaw nie jest zbyt trafiony.

Odnośnie podłoża to powinieneś pomyśleć nad podłożem który będzie nieco zbijał parametry bo masz twardą wodę w kranie.
Dodam, że ozdoby typu muszle, koralowce, kamienie nieznanego wapienne oraz tani piasek do piaskownic sobie odpuść, gdyż będą dodatkowo zatwardzać wodę.

Jeśli planujesz rośliny to kub sobie podłoże np. ADA Amazonia, czy inne zbijające ph i wysyp je w miejscu gdzie będziesz sadzić rośliny, resztę możesz zasypać czarnym bazaltem o drobnej formacji np 3-5mm.

Oczywiście opcji jest znacznie więcej, ale zauważ, że niektóre ryby niezbyt lubią twardą wodę, a niektóre gatunki ryb nie tolerują innych.

dzidzius15
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 06, 2012, 07:06:58 »

Co to byś zmienił w mojej obsadzie i dlaczego?

Ostatnio spodobały mi sie akwaria na styl Malawi i zauważyłem ze nie ma tam za dużo roślin, czy to tak ma wyglądać czy jak kto chce. I jeszcze jedno czy w Malawi jest potrzebne CO2?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2012, 07:12:11 wysłane przez dzidzius15 » Zapisane
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 06, 2012, 08:19:53 »

Skoro jesteś początkujący to nie wiem czy jest dobrym pomysłem używanie nawozów/Co2 bo w łatwy sposób można naruszyć równowagę w akwarium. Myślę że takie rzeczy powinny dojść z czasem, ale to tylko moje zdanie - może inne mądre głowy powiedzą coś innego.

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
dzidzius15
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 06, 2012, 13:04:23 »

Dlatego kupiłem ten zestaw http://allegro.pl/zestaw-co2-digital-exc...10654.html żeby mi komputer wszystko dozował.

Ostatnio spodobały mi sie akwaria na styl Malawi i zauważyłem ze nie ma tam za dużo roślin, czy to tak ma wyglądać czy jak kto chce. I jeszcze jedno czy w Malawi jest potrzebne CO2?

Ktoś będzie tak miły i odpowie mi na moje pytanie odnośnie Malawi.
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Sierpień 06, 2012, 16:49:08 »

Na forum masz cały dział poświęcony Malawi : http://www.akwarium.net.pl/forum/malawi/

112L
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 06, 2012, 17:55:45 »

Dlatego kupiłem ten zestaw http://allegro.pl/zestaw-co2-digital-exc...10654.html żeby mi komputer wszystko dozował.

Ktoś będzie tak miły i odpowie mi na moje pytanie odnośnie Malawi.

Do malawi nie potrzebne jest CO2 (chyba że chcesz sobie zagazować rybki). Podobnie z roślinnością też nie jest potrzebna nawet wcale, oraz to światło co masz też jest za mocne wystarczy ci jedna taka świetlówka T5. Co do tego biotypu powinieneś coś poczytać bo jak widać kiepsko się orientujesz w temacie.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Sierpień 06, 2012, 20:10:17 »

Mamy bogatego kolegę, wydać na zestaw co2 ~800 zł na dzień dobry ... fiu fiu . Ja miałem skromniejsze początki, ale może czasy się zmieniły. Pewnie masz dużo kasy ale chyba najpierw powinieneś przemyśleć co chcesz a potem robić stosowne zakupy Smiley

112L
dzidzius15
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 06, 2012, 20:24:58 »

Po pierwsze nie powinno cię obchodzić ile mam pieniędzy.
Po drugie dobrze wiem czego chce.
Po trzecie co do Malawi tak sie tylko spytałem z ciekawości co z tym CO2  czy jest potrzebne.

A jak jesteś taki mądry to moze mi doradzisz co do mojej obsady z chęcią cię wysłucham. Tylko bez kolejnych takich tekstów jak ten o kasie.
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Sierpień 06, 2012, 20:42:48 »

Po pierwsze nie powinno cię obchodzić ile mam pieniędzy.
Po drugie dobrze wiem czego chce.
A jak jesteś taki mądry to moze mi doradzisz co do mojej obsady z chęcią cię wysłucham. Tylko bez kolejnych takich tekstów jak ten o kasie.

A pytam się ile masz kasy ? a to czy wiesz czego chcesz i ile wiesz już pokazałeś, to tyle z mojej strony.
Po trzecie co do Malawi tak sie tylko spytałem z ciekawości co z tym CO2  czy jest potrzebne.

Parę postów wyżej napisałeś że kupiłeś , motasz się w tym co mówisz.

112L
dzidzius15
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 06, 2012, 20:56:04 »

Parę postów wyżej napisałeś że kupiłeś , motasz się w tym co mówisz.

Gdzie ty widzisz ze ja napisałem że nie kupiłem. Tak jak ci napisałem wcześniej ja wiem czego chce tylko jako początkujacy mam jeszcze kilka pytań. A ty zamiast pomoc to sie wymadrzasz i pokazujemy jakim jesteś...
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 07, 2012, 08:30:26 »

Przede wszystkim musisz sobie uświadomić, że co2 i nawozy, jak i wszelkiej maści substraty (czyli specjalne podłoża ) są dedykowane dla roślin, i to nie kilku kępek tylko do czegoś takiego .

(Vento pozwolę sobie skorzystać z twojego foto gdyby co to pisz do mnie to dam inne)

Malawi zaś obywa się zwykle bez roślin albo w śladowych ilościach i to specjalnie dobranych tak by ryby ich nie wyszarpały lub nawet nie zjadły.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2012, 08:33:20 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

dzidzius15
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 07, 2012, 19:01:06 »

Jeśli planujesz rośliny to kub sobie podłoże np. ADA Amazonia, czy inne zbijające ph i wysyp je w miejscu gdzie będziesz sadzić rośliny, resztę możesz zasypać czarnym bazaltem o drobnej formacji np 3-5mm.

Jeśli będę chciał zrobić tak jak napisałeś to czy ten ADA Amazonia zasypać czarnym bazaltem?
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Sierpień 08, 2012, 08:05:33 »

Możesz tak zrobić, jeden z kolegów naszego forum tak zrobił i pięknie mu wszystko rośnie, ale o Malawi wtedy zapomnij, o większych "glonojadach" też Smiley zamiast nich Otoski.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: