Witam. Postanowiłem kupić akwarium 72 l. Niestety dopiero zaczynam mą przygodę z akwarystyką (poprzednie akwaria lepiej nie wspominać
) i prosił bym was o pomoc.
Na początek coś o akwarium (zamierzam je dopiero kupić a to wszystko poniżej jest w zestawie)
Akwarium profil 72 l (60x30x40)Czarna pokrywa ABS z wbudowaną świetlówką 1x15Filtr wewnętrzny z deszczownią wydajność 300l/h z dużą pow. filtrującą Mata piankowa, tła, sitko, termometr (tak przy okazji wspominam
)
AQUA SAFE 100ml (uzupełnienie) (nie znam się, więc czy to dobry środek do uzdatniania wody
Na aukcji pisze, że natychmiast zamienia wodę wodociągową w akwariową, ale z tego co czytałem to nie możliwe żeby jakiś środek od razu to uzdatnił, bo na to potrzeba czasu)
Paka 2,2 kg Żwirku akwarystycznegoI tu brzmi me pytanie. Mam do wyboru takie żwirki jak :
piasek, piasek kwarcowy, żwirek 2-5,
żwirek biały 2-5, żwirek czarny 2-5, żwirek 5-8, żwirek czarny 5-8
żwirek biały 2-5, kamyki, kamyki białe
Który żwirek był by najodpowiedniejszy dla popularnych ryb typu neon, skalar, molinezja, zbrojnik niebieski itd. (nie wiem czy to odpowiedni zestaw, bo na razie jeszcze o tym nie czytałem, ale tak przykładowo podałem ryby). I czy 2,2 kg starczy mi na przykrycie całego dna 72 l akwarium tak na około 4 cm grubości, czy dokupić od razu coś
Z tego co wypisałem co bym musiał jeszcze kupić oprócz grzałki z termostatem
Roślinki będą żywe oczywiście. Będzie to mój pierwszy podwodny ogród też więc za dużo nie wiem o tym. Ale czytałem i chciał bym zrobić podłoże z ziemi ogrodowej przykrytej żwirkiem. Tak jak jest to pokazane w tym poradniku (oczywiście inny żwirek na wierzchniej warstwie) :
http://96litrow.blogspot.com/2009/10/akwarium-z-podozem-na-bazie-ziemi.htmlA jeśli chodzi o przygotowanie podłoża. Jak mam to zrobić
Przygotować podłoże i zostawić bez wody czy nalać wody tyle ile będzie w akwarium? Czy może jednak poczekać i gdy przyjdą rośliny to dopiero wtedy przygotować i od razu zasadzić ??
I kiedy wlać uzdatniacz- dopiero jak przyjdą rośliny czy już gdy będzie woda i będę czekał za roślinami ??
A roślinki to znalazłem ciekawy i w miarę tani zestaw łatwy do uprawy :
http://allegro.pl/zestaw-13-roslin-latwych-w-uprawie-cudo-i2508025863.htmlCo o nich sądzicie ? Czy pasowały by do ryb których przykłady podałem wcześniej ? I czy wystarczy taki 1 zestaw czy kupić więcej i ile , aby ładnie ustroić akwarium (bo nie wiem jak one mocno się rozrastają).
A tematu zwierząt na razie nie będę poruszać, bo z tego co czytałem woda musi odstać swoje zanim będzie można je wpuścić, więc nie będę chwilowo zaprzątał sobie tym głowę.
To by było na razie na tyle, czekam na podpowiedzi za które z góry dziękuje
Chce się dowiedzieć jak najwięcej, dopóki mam czas (akwarium będę zamawiał dopiero po 17 sierpnia).