Niestety jakaś choroba niestety dostała mi się do zbiornika i trochę ryb mi zdechło zostały mi tylko:
- 3 brzanki sumatrzanskie
- 1 zbrojnik niebieski
- 1 zbrojnik (brązowy bardzo mały)
- 1 gurami
Zależy mi na uniknięciu sadzenia roślin najlepiej same kamienie jako wystrój. Mogę dokupić jakieś ryby do tej obsady (ponad rok ma) czy zaczekać aż starość nadejdzie ?
Skąd wiesz, że to choroba wykończyła rybki ?
W jaki sposób napowietrzasz wodę i jak często ją podmieniasz, a może wymieniasz ? Jaka wodę lejesz, kranówkę ?
Brak roślin ma swoje plusy w akwarium, ale z drugiej strony ma także minusy.
Być może w akwarium masz jakąś ozdobę, która podtruwa wodę ?
Do tego zbrojniki niebieskie, niezbyt są dobrym pomysłem w 112l, jeśli chcesz ekipę czyszczącą to rozważ zakup otosków (rybka stadna więc około 5 szt na start).
Tak więc, żeby to jakoś podsumować:
- nie wiemy jak wygląda akwarium (brak foto)
- nie wiemy jakie są u ciebie parametry wody (zapewne ich nie kontrolujesz)
- nie wiemy jaka masz filtrację.
- jak ktokolwiek ma Tobie pomóc, skoro wiemy tylko to, że zdychają Ci rybki, nie rozwikłałeś tego problemu i chcesz tam pakować kolejne rybki, wiemy też że masz 112l akwarium bez roślin prawdopodobnie z kamieniami i ceramiką.
Moim zdaniem pomóc powinieneś sobie sam na początku i poczytać o podstawach na forum, jest tego tutaj tyle, że nie sposób przegapić, tylko trzeba chcieć.
Najlepiej poczytaj w dziale [nasze akwaria] znajdź zbiorniki twojego litrażu i poczytaj watki jak innym ludzie doradzają i jak wygląda sprawa w przypadku akwari tej wielkości, a w razie pytań wtedy będziemy być może w stanie Tobie dopiero pomóc.
Życzę Ci wytrwałości w czytaniu, postępów i powodzenia.