Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada do 112L bez wymaganych roślin
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 112L bez wymaganych roślin  (Przeczytany 3250 razy)
Barticf
Zainteresowany
**

« : Sierpień 12, 2012, 14:13:03 »

Niestety jakaś choroba niestety dostała mi się do zbiornika i trochę ryb mi zdechło zostały mi tylko:
- 3 brzanki sumatrzanskie
- 1 zbrojnik niebieski
- 1 zbrojnik (brązowy bardzo mały)
- 1 gurami

Zależy mi na uniknięciu sadzenia roślin najlepiej same kamienie jako wystrój. Mogę dokupić jakieś ryby do tej obsady (ponad rok ma) czy zaczekać aż starość nadejdzie ?
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2012, 21:05:57 »

A brzanki nie gryzą gurami?

mistyficus
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2012, 21:32:39 »

A nie lepiej będzie np. oddać te rybki gdzieś i wyczyścić porządnie akwarium, aby pozbyć się choroby do końca ? Dopiero będę zakładał akwarium, więc zbytnio nie sugeruj się mą radą, ale tak na zwykły tok myślenia, żeby zaś problemów nie było jakiś.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2012, 11:12:59 »

Niestety jakaś choroba niestety dostała mi się do zbiornika i trochę ryb mi zdechło zostały mi tylko:
- 3 brzanki sumatrzanskie
- 1 zbrojnik niebieski
- 1 zbrojnik (brązowy bardzo mały)
- 1 gurami

Zależy mi na uniknięciu sadzenia roślin najlepiej same kamienie jako wystrój. Mogę dokupić jakieś ryby do tej obsady (ponad rok ma) czy zaczekać aż starość nadejdzie ?

Skąd wiesz, że to choroba wykończyła rybki ?
W jaki sposób napowietrzasz wodę i jak często ją podmieniasz, a może wymieniasz ? Jaka wodę lejesz, kranówkę ?
Brak roślin ma swoje plusy w akwarium, ale z drugiej strony ma także minusy.

Być może w akwarium masz jakąś ozdobę, która podtruwa wodę ? 
Do tego zbrojniki niebieskie, niezbyt są dobrym pomysłem w 112l, jeśli chcesz ekipę czyszczącą to rozważ zakup otosków (rybka stadna więc około 5 szt na start).

Tak więc, żeby to jakoś podsumować:
- nie wiemy jak wygląda akwarium (brak foto)
- nie wiemy jakie są u ciebie parametry wody (zapewne ich nie kontrolujesz)
- nie wiemy jaka masz filtrację.
-  jak ktokolwiek ma Tobie pomóc, skoro wiemy tylko to, że zdychają Ci rybki, nie rozwikłałeś tego problemu i chcesz tam pakować kolejne rybki, wiemy też że masz 112l akwarium bez roślin prawdopodobnie z kamieniami i ceramiką.

Moim zdaniem pomóc powinieneś sobie sam na początku i poczytać o podstawach na forum, jest tego tutaj tyle, że nie sposób przegapić, tylko trzeba chcieć.
Najlepiej poczytaj w dziale [nasze akwaria] znajdź zbiorniki twojego litrażu i poczytaj watki jak innym ludzie doradzają i jak wygląda sprawa w przypadku akwari tej wielkości, a w razie pytań wtedy będziemy być może w stanie Tobie dopiero pomóc.

Życzę Ci wytrwałości w czytaniu, postępów i powodzenia.

Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 13, 2012, 18:55:19 »

1.Stąd wiem że choroba bo nagle welony straciły barwę i zaczerwieniły się koło skrzel a rano już wszystkie zdechły
2.Wiem że zbrojnik nie jest dobrą opcją ale co mam teraz zrobić ? Nie mam go komu oddać
3.Brzanki nie gryzą mi gurami jedynie pływają za sobą

Wiem że obsada nie najlepsza ale dostałem te ryby jako prezent więc zbytnio nie miałem wyboru co do tego jakie ryby kupić
Flirty mam wewnętrzny Hailea BT 700 wiadomo przy zmianie ryb zakupił bym również zewnętrzny, mam dodatkowy napowietrzać działa 24/7. Podmieniam co tydzień 14l. Leje z kranu ale używam jakiegoś preparatu co niby przeciwdziała tym wszystkim paskudztwom w wodzie. Nie mam opcji zostawiać tej wody na 24h.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2012, 20:41:18 »

Szczerze, to powiem tyle, że wolałbym, żeby Napisał to Tobie ktoś z jeszcze większym doświadczeniem ode mnie, ale nikt się nie kwapi, więc tak:

Może będzie to dla ciebie zaskoczeniem, ale Uzdatniacz wody który dolewasz wcale nie pomaga bo destabilizuje warunki w akwarium, lanie chemii do wody zwykle nie kończy się dobrze jeśli nie ma się pojęcia na temat lanej do wody chemii lub wykształcenia chemicznego.

Zmiana barw u ryb często powodowana jest złym samopoczuciem ryb, stresem, nagłymi zmianami parametrów otoczenia oraz wieloma innymi.
Zaczerwienione skrzela wcale nie muszą oznaczać choroby (choć mogą być w pewnych przypadkach jednym z objawów) natomiast w przypadku choroby ryby zazwyczaj padają w odstępach czasu, a to, że padły w jednym czasie oznacza raczej zatrucie.

Lejąc nie odstaną wodę do akwarium powodujesz wyginięcie bakterii nitryfikacyjnych w filtrze, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania akwarium (robisz to samo, jeśli myjesz wkłady filtra w kranowej wodzie), tak wiec za każdym razem, kiedy lejesz kranówkę do akwarium zwiększasz ryzyko tego, ze osłabione ryby zdechną (zwykle w krótkim odstępie czasu) Jeśli musisz już lać kranówkę, to kup sobie wiaderko w markecie za 12zł (to znikome koszta) i tam nalewaj wodę dzień przed podmianą, 20litrów powinno wystarczyć.

Co do rybek, bo to zwykle jest największy problem u ludzi którzy dostają akwarium z "życiem" oddaj do sklepu albo wystaw na allegro za złotówkę kupcy sami się zjawią.
załóż akwarium doprowadź warunki w akwarium do optymalnych dla gatunku, który ZAPLANUJESZ trzymać, ryby są piękne i ciekawe, ale tylko w odpowiednich warunkach.

Czytać, czytać i jeszcze raz czytać, chodź to może czasami męczące.
Powodzenia

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: