Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « GregCollinson [112l] testy na ziemi
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: GregCollinson [112l] testy na ziemi  (Przeczytany 3059 razy)
GregCollinson
Nowy
*

« : Sierpień 15, 2012, 23:27:17 »

Akwarium - profilowane 80x35x40 ( gięta szyba ustawiona na tył akwarium)
Filtr -1. wewnętrzyny gąbkowy zwykły z podpiętym CO2 w deszczownicy wyd. 200 l/h,2. gąbkowy w obudowie ok 500 l/h,3. kaskadowy 500 l/h
Oświetlenie - belka oświetleniowa 2x 24 W ok 10 g
Grzałka - 50W z termostatem montowana w okresie zimowym

Podłoże - ziemia ogrodowa zmieszana z gliną, zeolitem i dolomitem, żwir bazaltowy frakcja 2-4 mm

Woda -
NO3 ok 20 mg/l
NO2 ok 0
GH  ok 14 ^d
KH  6-10 ^d
pH  < 7 - 7,2

Nawożenie - C02 (bimbrownia), (w pogotowiu potas)

Flora - (do uzupełnienia)
Fauna - 11 neon , 6 rozbora klinowa, 4 kiriski spiżowe + 3 młode, danio 2 szt  
Akwarium na ziemi powstało2 tyg temu po restarcie, jest to raczej mały eksperyment z ziemią jako alternatywa dla podłoży roślinnych ( czytaj parę stów zaoszczedzone)
Wiem że nie jest to akwarium z konkretnego biotypu, generalnie start zbiornika odbył się jak typowy low tech czyli obsadzenie wszystkiego co w zasiegu ręki,
ostatnio usunąłem rogatka z akwarium z uwagi na niski stan NO3, wiem że nawożenie w low tech to pomyłka ale wydawało mi sie to dobrą metodą zbicia ph wody,
 problem w tym że jest w zbiornkiu wyższy niż w kranie. Docelowo będę zmierzał w strone akwarium roślinnego, jestem na etapie jakie rośliny do podłoża ziemnego.

tutaj kolejne fotki
link 1 ,link 1 , link 1 , link 1
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2012, 16:58:04 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2012, 21:21:16 »

Baniak prezentuje się fajnie tylko ta fototapeta razi, po co ci ona?

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
GregCollinson
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2012, 22:24:07 »

Fakt jest taki po głębszym namyśle że mnie chyba zamroczyło, masz racje - już mi chodzi po głowie tło strukturalne ...
GregCollinson
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2012, 19:45:48 »

wszystko praktycznie rośnie bez zastrzeżeń jak dla mnie, trochę problemów z krasnorostami spowodowało małą podmianę wody i wsadzenie deszczownicy na wylot filtra, zaczynam pomalutku próbować coś aranżować w szkiełku i dochodzę do wniosku że bez większego akwarium będzie mi ciężko ...
 update z 5.09.2012 -> link
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: