Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogrzanie 7szt. 15l. akwariów. Czym?  (Przeczytany 1456 razy)
frydrych1
Nowy
*

« : Wrzesień 06, 2012, 21:46:56 »

Witojcie,

Mam ''mały'' regał z pięcioma półkami i na każdej 7szt 15l. akwariów jedno przy drugim. Zastanawiam się jak to wszystko ogrzać. Pomijam pomysł z wsadzeniem do każdego akwa grzałki. To jest hodowla więc i tak mnie to wszystko już sporo kosztowało Smiley

Kabel grzewczy pod akwariami? Czy grzałka co drugie akwa?

Zależy mi na odpowiedzi praktyka (w teorii nie wszystko działa) nie chcę zainwestować w coś co nie zda egzaminu.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 06, 2012, 22:42:54 »

Mam taki pomysł jakby podłączyć wszystkie te baniaczki do jednego dużego filtra kubełkowego takiego co posiada w sobie grzałkę. Powinien rozprowadzać ciepłą wodę do wszystkich baniaczków. Problemiem jest tylko połączyć to wszystko rurkami aby miało to ręce i nogi.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2012, 22:52:44 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 07, 2012, 06:45:00 »

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
frydrych1
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2012, 09:27:32 »

Schemat rewelacja Smiley dzięki serdeczne!

Bardzo podoba mi się też schemat z połączeniem wszystkiego rurkami. Nie jestem sobie w stanie tylko wyobrazić jak to będzie działało. Nie przeleje się woda? te łączące rurki zasysają/wypychają wodę? Chyba musiałbym zrobić eksperyment żeby zobaczyć to działanie na własne oczy Cheesy To załatwiłoby sprawę dużej ilości filtrów, grzałek... Chciałem zrobić filtry na pompę napowietrzającą.

Jeśli chodzi o kabel grzewczy to czy nie lepiej jest umieścić go pod akwariami żeby grzał od dołu? Wydaje mi się że woda może jakąś niekorzystnie na niego wpłynąć z biegiem lat/miesięcy? i zawsze to mniej rzeczy pałęta się w i tak już małych akwariach Smiley Są jakieś minusy takiego ustawienia? (pod akwa)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2012, 09:32:54 wysłane przez frydrych1 » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 08, 2012, 00:06:10 »

Jeśli chodzi o kabel grzewczy to czy nie lepiej jest umieścić go pod akwariami żeby grzał od dołu? (pod akwa)

Widzisz przypomniałem sobie podobny problem miał gościu z innego forum z ogrzaniem ale za to kolosalnego baniaka w garażu. Doradzono mu wówczas aby podciągnął rurę z centralnego ogrzewania właśnie bezpośrednio pod baniakiem w celu zagrzania nie małej ilości wody. Może u Ciebie coś takiego dało by się zrobić lub postawić regał blisko grzejnika.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2012, 00:16:17 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: