Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « iro1979 200l wielogatunkowe i krewetkarium 30l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: iro1979 200l wielogatunkowe i krewetkarium 30l  (Przeczytany 5120 razy)
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« : Wrzesień 07, 2012, 09:48:55 »

Sprzęt i wyposażenie:
Akwarium 200l, podłoże piasek z górki nieopodal, kamienie przyniosłem z drogi, korzenie, grzałka 150W, oświetlenie świetlówki 2x30W + folia odbłyskowa, filtr kubełkowy HW - 302
Zdjęcie prawie całego akwarium:

2013.04.24.

i film Smiley

Obsada:
2x Drewniak
17x Neon inesa
6x Rodostomus
4x Kirys Panda
2x Skalar (samce)
2x Pielęgniczka Ramireza

Roślinki:
kryptokoryny (zwartki) - różne
Mikrozorium pteropus (Mikrozorum oskrzydlone)
Mikrozorium  Windelov
Lotos
Żabiennica
i wiele, wiele innych, ale nazw nie pamiętam

Temperatura w akwarium 26C

Neony i rodostomusy:

Skalary:

Kirys panda:

Korzeń:

Karmienie:
W miarę możliwości pokarm żywy typu rozwielitka, ochotka, wodzień, doniczkowiec, jak pojawi się rurecznik i artemia dodam do menu - w sklepie jest sporo żywego pokarmu i jest tani płacę coś koło 1zł. Komary co się walają po domu w formie rozgniecionej Tongue, hodowla muszek owocówek w słoiku. Awaryjnie rozwielitka suszona, pokarm w płatkach wieloskładnikowy i dla ryb dennych tabletki.
O akwarium:
Planowałem robić black water, jednak dostałem rośliny z akwarium i nie chciałem ich wyrzucać (aktualnie są trochę zaniedbane, ale je doprowadzę). Obsada więc z Ameryki Południowej jak chciałem pierwotnie, a jeśli się mylę to przynajmniej większość ryb.
Jak pisałem akwarium jest bardzo świeże i na pewno nie dojrzało. Musiałem szybko założyć bo po zakupie akwarium i przesadzaniu roślin znalazłem żywą rybkę (drewniaka) w żwirze. Lepiej mu chyba było w akwarium 200l z 24h odstaną wodą niż w misce bez podłoża, do której go odłowiłem po znalezieniu.

Edit 2012.09.10.
Akwarium już dojrzało, na korzeniu w 2 miejscach pojawił się jakiś mętny nalot (powierzchnia 1cm2). Zachorował skalar na martwice płetw - choroba nie postępuje, a rybka ma apetyt liczę na samo wyzdrowienie.
Na jednej z roślinek pojawiły się glony nitkowe, nie wyglądają groźnie.
Edit 2012.10.09.
Wczoraj doszły roślinki, zamieniłem się. Przybyły:
Rogatek 1szt musi się rozkrzewić, Pistia, Moczarka kanadyjska 1szt tymczasowo w innym zbiorniku do rozrostu, Limnobium rozłogowe (Limnobium laevigatum), Hygrophila polysperma sporo.
Jakiś czas temu zrobiłem tło do akwarium koloru brązowego.
Skalar został wyleczony, zachorował za to jego kolega, będę obserwował i reagował bo na razie sam zwalcza chorobę. Jednego z drewniaków nie widziałem już dość długo, może padł pod piachem a może po prostu się ukrywa.
Na tafli wody pojawił się film bakteryjny.
Edit  2012.10.11.
Po włożeniu do zbiornika kilku roślin w/w film bakteryjny zniknął. O dziwo walczyłem z nim od jakiegoś czasu tak ze 3 tygodnie i się odradzał. W likwidacji musiały pomóc nowe rośliny pływające które przy wsparciu strumienia wody z filtra po prostu go rozbiły.
Edit 2013.04.24.
Film bakteryjny jest znowu bo roślinek pływających nie ma, zrezygnowałem z nich bo i tak mam słabe oświetlenie i nie widzę sensu go jeszcze ograniczać. Miałem przygodę z glonami z którą dopiero niedawno się uporałem. Skalar miał chore oko, udało się go uratować, jednak ma częściowo zbielałe.

Krewetkarium 30l
Obsada:
krewetki babulti i red cherry
szczupieńczyki karłowate 1+2 + około 6 młodych, a może więcej.
Rośliny:
mech tajwański i jawajski albo i nie bo rośnie pionowo w górę O.o.
wgłębka
rzęsa wodna
pistie
Limnobium spongia
mikrozorium widelov
mikrozorium pteropus
chyba Round Pellia
i jeszcze trawka niska i jakaś zwartka
Oświetlenie 2x11w 2700K
Ogrzewanie brak
Ozdoby to korzenie jeden to z jakiegoś polskiego drzewa owocowego i kawałki korzenia egzotycznego pogryzionego przez termity
Podłoże piasek do piaskownic
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2013, 08:09:58 wysłane przez iro1979 » Zapisane

iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 28, 2013, 14:32:02 »

Pozwolę sobie podbić wątek Smiley, Dodaje zdjęcia krewetkarium 30l. Jedno ze zdjęć jeszcze przed startem, reszta już po, ale to jeszcze nie to co będzie kiedyś Tongue. Ze skleconej na naprędce pokrywy na 2 żarówki będzie trzeba zmienić oświetlenie na 6500k bo są na razie takie jak zazwyczaj sprzedają czyli 2700k. Mech jawajski, który dostałem razem z krewetkami będzie tworzył tło (przyssawki mam - kupiłem 20szt za 5zł czy coś XD), jeszcze trzeba będzie kupić siatkę, ale to chyba gdzieś w obi/leroy kupię. Akwarium trzeba przetrzeć z hmmm okrzemek na przedniej szybie, ale mi się nie chciało Tongue. Piasek okazał się zbyt drobny, przez co kupki są widoczne - to też będzie trzeba dopracować, jak nie wymienię całego piasku to zrobię spadek w 1 kierunku i tam posypię żwirek czy coś. Poza krewetkami babulti (około 15szt, jedna za chwile się rozmnoży) 5 ślimaków ampularia blue (maluśkie jak na razie), nie ma świderków Smiley, ale są inne ślimaki, których muszę się pozbyć, do tego są oczliki i inne małe żyjątka - wygląda naturalnie Smiley.
Woda nie jest żółta, to te żarówki :/, krewetki nie chcą być fotografowane, zmykają bardzo szybko, ale na ostatnim w mchu parę trafiłem Smiley

« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2013, 14:37:24 wysłane przez iro1979 » Zapisane

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2013, 15:15:37 »

Pierwsze foto- patrze, a tu karmnik dla ptaków (ta pokrywa wygląda jak z mojego starego karmnika do ptaków)  Grin  Good ! Ale tak krewetkarium fajne Smiley

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
kosma2000
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2013, 15:58:36 »

Mech fajnie ruszył  Cheesy , jak znajdę chwilkę to wrzucę  fotki moich 2 kostek .
Fajnie wyszło ci to niskokosztowe krewetkarium.
W kostce Yellow'y  masz ? Cieżko ze zdjęć wywnioskować , tylko ampularie są wyraźne  Cheesy
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 28, 2013, 16:08:14 »

Hehe karmnik dla ptaków, ja ci dam Tongue. W wolnej chwili się przyłożę i zrobię ładniejszą, ta tylko tak ma świecić by roślinki nie popadały. Jak w ogólnym zbiorniku coś się wykopało z małych roślinek, lub jakaś zaszczepka się urwała to wyjmowałem do tego małego akwarium, z przycinki też tam trafiały. Bez światła szybko zarastały glonem, bez podłoża szybko się wyginały ku górze, jak sobie tak bezwładnie pływały. Teraz mają jakieś tam światełko i nawożę. Poprawa jest widoczna, ale muszę jeszcze poczekać. To wszystko to takie małe roślinki, za miesiąc czy 2 będzie ładniej Wink. Oczliki mi się podobają, sporo ich jest, widać jak się kłębią koło mchu.
Wracając do pokrywy rozważałem zrobienie oświetlenia ze skrzynki po winie, akwarium ma długość 40cm tyle co skrzynka. Wyszło jak wyszło, parę paneli jeszcze zostało to popróbuję. Panele pasują do podłogi hehe. Miałem 1 statecznik z żarówki energooszczędnej, bo w planach były 2 świetlówki, na drugi nie chciało mi się czekać, aż się któraś żarówka mi się popsuje to kupiłem 2 oprawy ceramiczne na duży gwint. Żarówki 6500k widziałem na allegro chyba koło 15zł kosztują. Taniej niż świetlówki wyjdzie.
Dodam nowe zdjęcia za jakiś czas, jak będzie 2x__W 6500k, roślinki podrosną i mam nadzieje skołuję sobie za free kilka red cherry. też je miałem dostać ale małe ponoć są nie do odróżnienia i się nie celneły :/. Będzie mam nadzieje już tło z mchu i uda się zamaskować filtr.
Dzięki ocenę, ostatnio mało gości przyjeżdża i nie ma kto pochwalić Wink.
kosma2000
Mech nie ruszył, tzn nie aż tak Wink - doszedł z krewetkami, całą kępę dostałem.
Co do krewetek to są chyba tylko babulti ale jakie tam to już nie wiem, jestem nowy jeśli chodzi o krewetki. Miałem dostać babulti i red cherry. A mam chyba tylko babulti, nie narzekam bo za free, a czerwone sobie kupie jak się nie uda chodzą po 50gr czy 1zł/szt. Te są przezroczyste z odcieniami - różowawe, zielonkawe. Żółtych nie mam.
Może ciężko w to uwierzyć, ale na każdym zdjęciu próbowałem uchwycić krewetki lub kilka. Żwawe jakieś się trafiły Tongue. Jak mi się uda w końcu jakieś zdjęcie to dodam. Spróbuje w drugą stronę, postaram się zrobić puste to może wlezie na obiektyw hehe.
Dobra coś się udało uchwycić:
2 krewetki z tych zielonkawych

Przyszła mama krewetka

I 1 z tych czerwonawych

i przy okazji odnośnie nawozów. Jak wiesz podaje węgiel w płynie. W pierwszym poście jest 1 zdjęcie z 24 kwietnia, a tu dla porównania z dzisiaj czyli po miesiącu i 4 dniach, przy czym część roślinek dałem panu od mchu, krewetek i ampularii niebieskiej:

Dodaje zdjęcia drewniaków, ostatnio nie zakopują się całkiem i wydać często pysio XD.
pierwszy

drugi

Parę dni temu zauważyłem małe krewetki Smiley. Cieszę się, pomimo że wiem, że to są jakieś tam robale i nie trzeba się jakoś wysilać by je rozmnożyć i odchować. Próbowałem taż rozmnożyć neonki, ale nie podeszły do tarła :/.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2013, 08:06:04 wysłane przez iro1979 » Zapisane

iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 06, 2013, 16:07:37 »

Mały szczupieńczyk (jest ich kilka ale ten jest największy)

Rzut na całe akwarium 30l:

Kolejna aktualizacja Smiley. 3 Szczupieńczyki nabierają  koloru (może więcej, ciężko znaleźć wszystkie), są jeszcze co najmniej 2 mniejsze.
Tu udało się zrobić zdjęcie 3 "dużym"

Tu jest jeden - zdjęcie się trochę rozmazało ale widać jak ładnie się wybarwia.

Jeszcze 1 zdjęcie innego:

Bardzo ładnie jedzą nicienie mikro i najmniejsze larwy owocówek, w akwa czasem idzie się wypatrzeć młode oczliki więc będzie raczej dobrze Smiley. To pierwsze młode z ikry które uda mi się odchować.

Już wiem jak zrobić by zdjęcia z małego akwa nie były takie przeświecone, dodaję więc 1 zdjęcie w ramach uaktualnienia. Pierwsze 4 młode szczupieńczyki będą sprzedane w tym tygodniu Smiley.

26 września. Pierwszy raz w życiu robiłem kropelkowe testy wody w akwarium (w dużym zbiorniku).
GH 16
KH 3
NO2=0mg/l Smiley
NO3=25mg/l
Jeszcze zostało do sprawdzenia PH, ale tu nie spodziewam się niczego dziwnego. Zakres zazwyczaj to 6-8 hehe u mnie pewnie będzie 6,0-6,5 bo są roślinki, korzonki i nie ma wapieni.
Po teście okazało się, że ph mam 7,2 czy tam 7,4. Jak dla mnie za dużo. Dorzucę szyszki i liście do akwarium, może się ustabilizuje na oczekiwanym przeze mnie poziomie. Robiłem wcześniej testy paskowe i z nich wynikało, że ph mam gdzieś z przedziału 5-6...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2013, 16:31:43 wysłane przez iro1979 » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: