Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka grzałka do 200L  (Przeczytany 12822 razy)
akwarystyk
Nowy
*

« : Wrzesień 25, 2012, 13:48:18 »

Chce zakupić grzałkę do swojego nowego akwaria i zastanawiam się jaką czy 150W czy 200W. Jaką firmę wybrać: aquael czy może Eheim Jager albo może jakąś inną?
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 25, 2012, 14:11:29 »

Atman, mam i polecam. Aquael również nie jest zły, z Jagerem mam złe doświadczenia.
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 25, 2012, 14:33:57 »

Grzałkę 200W, gdyż z tego co się oriętuje to różnica cenowa między 200W a 150W jest niewielka a w razie zakupu większego akwarium będziesz miał już jak znalazł grzałkę Wink

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
akwarystyk
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 25, 2012, 18:58:07 »

Morlinek a jakie doświadczenia masz z Jagerem ?
Kadafix myślałem właśnie o większej mocy tak na przyszłość, a jakiej firmy byś polecił ?
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 25, 2012, 19:36:02 »

Po około 2 miesiącach termostat zaczął szwankować, grzał jak mu się podobało. Aż pewnego dnia wracam ze szkoły a w akwarium ponad 34 stopnie...zniechęciłem się do tej marki jeśli chodzi o grzałki, teraz mam atmana za 28 złotych i nie narzekam Wink
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 25, 2012, 19:57:20 »

Niestety ci nie polece, gdyż akwarium mam dopiero ponad miesiąc i nie znam się na tych markach. Ja mam z firmy weipro i narazie widziałem tylko raz jak grzał- gdy zalewałem akwarium Smiley a tak cały czas woda utrzymuje się przy 24-26 stopniach.

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 25, 2012, 21:51:32 »

Witam,

A ja dodam od siebie jedną "rzecz":
Przerabiałem różne grzałki w akwa....... (akwa mam od 9 lat)
Obecnie posiadam grzałkę polskiej firmy SKALAR z regulatorem na kablu i z doświadczenia powiem, że nie zamieniłbym ją na żadną inną (nawet gdyby mi dopłacali  Grin)
Grzałkę tą mam już 3 lata - nadal działa rewelacyjnie i dokładnie.
Ostatni raz ją ustawiałem zaraz po zakupie i aż do teraz działa non-stop i równiutko utrzymuje stałą raz nastawioną temperaturę (a ustawiałem ją 3 lata temu !!!)
Powiem jeszcze, że wszystkie grzałki tej firmy mają fajny patent, a mianowicie druty grzejne w całości są zasypane w piasku kwarcowym.
Powoduje to to, że jak już raz ta grzałka się nagrzeje, to potem przez bardzo długi czas "grzeje nawet po wyłączeniu".
W efekcie końcowym powoduje to, ze włącza się dużo rzadziej niż "zwykłe" grzałki, co przekłada się na znaczne obniżenie zużycia prądu.
A przecież grzałka zwykle pobiera te kilkaset WATT z gniazdka (moja ma 150 Watt w akwa 160L), co nie pozostaje bez wpływu na rachunki za prąd, no nie ?  Afro

PS.
Dodam jeszcze, że najgorzej akurat wspominam starą szklaną grzałkę AquaEl'a  (sprzed 6 lat).
Grzała "jak jej się podobało" niezależnie od nastawienia.........
Chociaż te nowe grzałki tego producenta mają całkiem dobre opinie, więc sam nie wiem.......

Ja polecam grzałki SKALAR z regulacją na kablu !!!
Moce mają różne (chyba od 50W do 300W, a na zamówienie i więcej).
Przejrzyj sobie "wujka google" i opinie, a zobaczysz  Cheesy

Ja swoją zakupiłem akurat na Allegro, ale kolega zakupił bezpośrednio u Producenta, otrzymał ją bez problemów i też jest zadowolony  Wink
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2012, 21:54:18 wysłane przez artpol » Zapisane
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 29, 2012, 10:53:53 »

Kup nie jedną grzałkę dużej mocy, a dwie mniejszej. Po pierwsze dla tego, że dwie grzałki na dwóch różnych końcach akwarium szybciej i równomierniej nagrzeją wodę. Druga sprawa to to, że w przypadku uszkodzenia jednej z grzałek, a są to niestety kapryśne urządzenia, druga przejmie na siebie ogrzewanie do czasu rozpatrzenia reklamacji lub zakupu nowego egzemplarza.
Dobre firmy to: Aquael, Aquaszut, Eheim i Sera. Unikaj Hagena, jest zrobiony z kiepskiego szkła i ma słabe termostaty - przetestowane :/

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: