Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « filtracja dużego akwarium powyżej 1000 l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: filtracja dużego akwarium powyżej 1000 l  (Przeczytany 1295 razy)
cyklop1968
Nowy
*

« : Październik 17, 2012, 12:46:26 »

Mam pytanie. Jak sobie radzicie przy dużych akwariach gdzie trzeba stosować po 2 filtry zewnętrzene ( nie chce uzywać sampa) z hałasem jakie one wydają. Używam np tetratec 2400 i eheima 2260 i te sprzęty niestety hałasują. Macie jakieś pomyśly czy rozwiązania (ale nie ze umieścić je w innym pomieszczeniu) ?
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 17, 2012, 13:07:38 »

Np stawiać na gąbce albo karimacie, ewentualnie całą część szafki gdzie siedzą obić gąbką. Zawsze to trochę zmniejszy hałas. Ale u mnie, porównywalnej wielkości do Tetry, Unimax700 wcale nie hałasował w szafce bez żadnego wygłuszenia.

I jak przy każdej pompie, włączać i wyłączać raz za razem, za którymś pompa zaskakuje ewidentnie ciszej. Aczkolwiek tak jest podobno tylko przy jakimś tam typie pomp. U mnie działało właściwie na wszystkich.
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2012, 13:09:16 wysłane przez ducze » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: