Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: oświetlenie  (Przeczytany 1519 razy)
seba1121
Zainteresowany
**

« : Listopad 24, 2012, 16:54:19 »

witam posiadam  oświetlenie  2x18 w po jakim czasie się wymienia jarzeniówki ?? bo moje poprzednie akwarium z oświetleniem 1x18 w po prostu sie spaliło i przepaliło dziurę w pokrywie:D   tam wcale nie wymieniałem. Co pół roku mam  kupować nowe ?
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2012, 17:56:05 »

Co 8-12 miesięcy wymienia się na nowe.

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2012, 19:17:19 »

Dokładnie wymienia się tak jak to opisał Kadafix zwłaszcza przy oświetleniu T8 straty żródła światła są znaczne .Co do przepalania oświetlenia to wg mnie powodem jest albo rozszczelnienie styków na świetlówkach lub zaniedbanie czystości świetlówek . Osiadający się kanień na świetlówkach może mieć wpływ na statecznik i wypalenie dziury. Dlatego najlepiej conajmniej raz na 1 miesiiąc należy czyścić świetlówki z białego nalotu (kamienia) powstającego z odparowaniej wody.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
seba1121
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2012, 19:33:38 »

no właśnie to  białe  miałem i nie wiedziałem dla  czego to tak sie robi a jakie  świetlówki polecacie T8 ?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2012, 20:18:54 »

Może i sie powtarzam ale w T8 najlepszą świetlówką w relacji cena jakość jest Plilips Aquarelle jako drugą dajesz świetlówkę dzienną o o świetle 6000K-6800K o znaczeniach 865 lub 965 i masz dobrze oświetlony zbiornik pod względem dobrego światła i sporej ilości lumenów a to najważniejsze parametry dla prawidłowego wzrostu i kondycji roślin.
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2012, 02:57:16 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
seba1121
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 25, 2012, 15:30:40 »

to dzięki wielkie to te standardowe  wymienię na  te lepsze
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: