Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [180l][100x50x40] Profil z plażą na Amazoni new.
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: [180l][100x50x40] Profil z plażą na Amazoni new.  (Przeczytany 6373 razy)
Anubis-RE
Super aktywny

« : Listopad 29, 2012, 21:34:19 »

100x50x40 profil float.

Filtracja - Tetra700 +chińczyk 1200l/g

Grzałka - brak

Oświetlenie - 2x30W +39W

Podłoże - ADA Amazonia New + bazalt drobny + piach kwarcowy średni.

Rośliny - Cryptokoryna Brown, bakopa, nurzaniec śrubowy, nurzaniec prosty, anubias nana, strzałka wodna, saruygone sp., flame moss, sfinx moss, ehinodorus amazonika i inne

Nawożenie - linia nawozowa Aqua Art

Zbiornik powstał na zamówienie, zostałem polecony przez jedną z osób, która widziała moje akwaria na żywo i tak to się zaczęło, jeśli będę miał dostęp do bańki to wstawię aktualizację Smiley

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 29, 2012, 21:42:41 »

Fajny klimacik tylko tło jakieś by się przydało

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2012, 22:37:00 »

Na tył pójdzie taśma typu Mist, będzie wyglądać jak oszronione szkło, być może zamontuje podświetlanie na noc na tło.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 30, 2012, 09:20:55 »

Fajnie wyszło. Tylko czekać aż zarośnie!

Udało Ci się wywalczyć eksmisję ryb? Smiley

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 02, 2012, 00:34:18 »

35 glonojadów oddanych, z resztę nie wiem jeszcze co zrobi Cheesy zostały 3 bocje 1 labeo i 1 plecostomus.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 10, 2013, 17:23:11 »

Udało się gościa namówić i zrezygnował z plecostomusa, który jest do oddania, jeśli ktoś posiada odpowiedniej wielkości akwarium i chce to pisać na gg 6341219, mogę dowieść na terenie małopolski, a najlepiej Krakowa.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 10, 2013, 22:10:14 »

mały up

Troszkę się rozrastać zaczyna, fotka sprzed przycinki, kolejna być może za miesiąc, jeśli pojadę do właściciela doglądnąć Wink.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2013, 05:21:36 »

Hard wyszedł rewelacyjnie, ale z zarastaniem już gorzej...
Tam z tyłu rośnie bacopa z opisu, czy rotala indica? Jeśli ta druga to dlaczego taka blada? Nie myślałeś, żeby podciągnąć ją żelazem?
Ten ehinodorus też nie bardzo mi tu leży. A może cały trzeci i drugi plan zmienić a coś łatwiejszego w uprawie i szybciej rosnącego?Duży heniek, lub rotala zielona. Heniek to niby chwast, ale w dużej ilości fajnie się prezentuje i łatwo go kształtować. Osobiście czymś jednolitym obsadziłbym drugi i trzeci plan lewej i prawej strony. Ciemny korzeń wśród gęstej zieleni wyglądałby świetnie!

Za to plaża o dziwo nieźle się trzyma Smiley choć sagittaria już się na nią wdziera...

EDIT:

Strzel tył z rotali zielonej, lub heńka, zagęść na szybko i ślij fotkę na IAPLC, bo hard celuje wysoko, biorąc pod uwagę zeszłoroczne wyniki!!!
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2013, 05:25:11 wysłane przez vento » Zapisane

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 12, 2013, 20:45:38 »

Dzięki Vento za miłe słowa, a teraz kilka wyjaśnień Smiley

Z tyłu, fakt, jedna z roślin to Rotalia i faktycznie jest nieco blada i nie rzuciło mi się to w oczy, dopiero teraz kiedy mi to zasugerowałeś Tongue.
Odnośnie doboru roślin, to są tak dobrane by nie rosły zbyt szybko i aby było przy nich minimum roboty, jak widać, tutaj tylko Rotalia na tyle odbiła, że po zrobieniu fotki przyciąłem koło 20 pędów i zagęściłem z tyłu oraz posadziłem kilka z lewej strony na samym brzegu.

Akwarium jest jeszcze "świeże" i był moment, gdzie na szybie pojawił się glon w miejscu najintensywniejszego światła. Nie ma tam butli z co2 a nawozy to mini minimum by właściciel poprzez przypadkowe przedawkowanie lub z jakiegokolwiek innego powodu, gdyby się zdarzyło mu choćby przez pomyłkę dolać większą dawkę, nie doczekał się zakwitu glonów w całym akwarium. Nawet dokupiłem mu 2 kosiarki na wszelki wypadek, ale jak teraz byłem, to raczej był to mały "bąk", niż wielka tragedia i nie widziałem nowych ognisk glonu.

Odnośnie konkursu, to nie jest to to, co chciałbym wystawić na konkurs jako moje, choć nie powiem i mi się podoba, z resztą nawet gdyby udało mi się zająć miejsce w top 500 to i tak nagrodami mnie za to nie obsypią Cheesy. Może kiedyś wystawię 90x45x45 OW  na IAPLC, na razie priorytetem w domu jest regał z taiwanami Wink

Plaża Smiley, plażę nieco zwierzaki sponiewierały i kilka roślin faktycznie się na nią wdziera, ale to jest do opanowania jednym ruchem nożyczek Wink
Pozdrawiam.
Anubis-RE
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2013, 20:52:24 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

chemik666
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 12, 2013, 22:42:15 »

Witam.od pierwszego foto do ost minęło ponad 2 miesiące?Myslalem ze u tylko mi rosliny wolno rosna:)Chyba wolno bo to moje 1:)
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 15, 2013, 10:27:56 »

Odnośnie doboru roślin, to są tak dobrane by nie rosły zbyt szybko i aby było przy nich minimum roboty...

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 15, 2013, 13:52:33 »

Odnośnie doboru roślin, to są tak dobrane by nie rosły zbyt szybko i aby było przy nich minimum roboty...

Pokaż właścicielowi kilka fotek z baniakami pełnymi łodygowców-może zmieni zdanie na temat niechęci do regularnych przycinek Smiley

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 15, 2013, 17:06:13 »

Widział Smiley, nim zabrałem się do roboty, na spokojnie wszystko rozplanowałem, wpadłem też do niego z ofertą w postaci wydruku (kolorowego Cheesy) oraz laptopem, pokazałem mu wiele wariantów akwarium słodkowodnego i z wielu typów wybrał właśnie takie z plażą po środku i ograniczona roślinnością. Później pełna gama kamieni do wyboru, a wybór padł na takie kamienie jakie zostały zainstalowane w zbiorniku, jedynie korzenie sam wybrałem, przy okazji własnych zakupów, myślę, że to był super zakup Smiley .Następnym krokiem był wybór użytych podłoży, w raz z objaśnieniem różnic pomiędzy nimi.
Po wyborze podłoża, kamieni, korzeni, zorientowaniu się jakim sprzętem będę dysponować, zaoferowałem paletę roślin.

Tak to się mniej więcej kształtowało na samym początku. Kilka dni później przygotowałem wszystkie materiały niezbędne do restartu zbiornika, łącznie z podsypkami pod podłoże i bakteriami.
Po jakichś kilku godzinach "zabawy" i Miłej rozmowy z właścicielem, efekt pracy jak na pierwszym zdjęciu. Smiley

Pozdrawiam.

Bagniak
Nowy
*

Wersja robocza

« Odpowiedz #13 : Luty 15, 2013, 19:01:32 »

Może idz od goscia  że niby sprawdzic czy wszystko wporządku Cheesy . I zrób kilka fotek  bo sie czas tak wlecze, pewnie juz cos ruszyło. Pali mnie z ciekawosci co też wyjdzie przy minimalnym naworzeniu
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 15, 2013, 22:18:53 »

Hehe, niestety następna wizyta być może za miesiąc, ziele rośnie bo widziałem po miejscach, w których nie powinno rosnąć (a jednak Tongue).

Mchy nawet nieźle zaszalały to też podciąłem, niestety podczas odsysania rurką, by reszta nie poszła na dno, zassało kawałęk ładnej kępki, nie do końca wiem jak to będzie zatem wyglądać za miesiąc.

Swją drogą szykuję teraz fajne szkiełka w domu na zaledwie 5 Watach, to dopiero będzie coś jeśli tam coś osiągnę Smiley

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: