Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #15 : Styczeń 28, 2013, 21:05:56 » |
|
Ano ano z głową czyli na logike - tak powtarzam synowi, który już tez chce mieć swoje akwa (a ma 8 lat dopiero) A co do pstrążnic małych - orientuje się ktoś do jakiej wielkości (cm) są w stanie dorosnąc w awka - czytałem już o 2,5 a nwet 4cm - stad pytam a rybka ładna i dopełniła by całości
|
|
|
|
Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki Moje GG: 911966
|
|
|
Bagniak
Nowy
Wersja robocza
|
|
« Odpowiedz #16 : Styczeń 28, 2013, 21:17:13 » |
|
Zgodze sie z tym prawie, to zdjecie na moim awatarze to tez "prawie".Mam tam 2 pary Ramirezek były trzy(oddałem nie zdechły),ale zostawie tylko jedną.Długo sie zastanawiałem nad kupnem pielegniczek, i w sumie kupiłem dopiero jak mogłem im zapewnic miękką wode, cos w stylu jesli bedziesz sie trzec to znaczy ze ci dobrze. Mam je dwa miesiące i narazie nic.Ale dopiero dorastają wiec jest jeszcze czas. Ech zazdroszcze ci mieszkania w "Breslau" , sklepy fajne ehhh:( ja mam 6 sklepów w zasiegu i to takich ze dwa mieś drepcze za stadkiem żałobniczek. Co do zbrojników najwiecej miałem 114 szt odchowanych( w pokoju stały dwie kasty budowlane na narybek, haha), a tarły sie tak trzy cztery razy a potem pare mies przerwy. Ja zwykle wpuszczam ryby owiele wczesniej, tylko szczepie filtr syfem z innego, "metoda starych indian".Powiedział mi o tym taki stary akwarysta gosc ma akwaria jak z bajeczki mimo ze ma ok 70. Wyraził tez swoją opinie na temat produktów znanych firm, ale tego to nie napisze bo bana dostane:). Zrobiłem tak juz kilka razy i nigdy nie było problemu. ----------------- Prąstżenica chyba 4-6 cm zaraz sprawdze, w ksiażkach bo w necie sami mozecie Zródła "ryby akwariowe" marmurkowa 4,5 cm , srebrzysta 6,5cm "Akwarium słodkowodne" marmurkowa 4,5 cm srebrzysta 6-7 cm "Wszystko o akwarium" srebrzysta 6 cm tyle ze prastżenica marmurkowa i prastżen srebrzyst tak jest napisane , z nazwami łac. w każdej ksiażce jest inaczej, a ryba ta sama, lol.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2013, 21:34:38 wysłane przez Bagniak »
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #17 : Styczeń 28, 2013, 21:20:57 » |
|
Dojrzewanie "na szczepa" to znam ale nie mam nic swojego ani obcego zaufanego. Co do Wrocka - wbrew pzoorom pare lat temu to były sklepya teraz kiła i mogiła albo ja mało wiem - wiekszość sam ściągam przez allegro oprócz rybek. No ijest jeszcze giełda - resztki dawnej dużej ale byłem w ta niedzielę i powiem szczerze - dawno tak pieknych czerwonych mieczyków nie widziałem. Co do wywaru z szyszek - hmmm ja chcę lekka słomkę krystaliczną a nie herbatę ale kiedy lać - już teraz czy odczekac jeszcze?
|
|
|
|
|
|
|
Bagniak
Nowy
Wersja robocza
|
|
« Odpowiedz #18 : Styczeń 28, 2013, 21:38:56 » |
|
Ja dawałem szyszki do akwarium 1 na 40l bo szyszki działaja jakies cztery tygodnie.Albo parzyłem w słoiku odrazu ilosc na akwarium 1 /20l na drugi dzien wlewalem wode do wiaderka od podmian. Po drugim dniu w akwarium garbników było na oko tylko połowe. A i jeszcze w twardszej wodzie szyszki miały sie nijak do PH Lałbym odrazu, testowanie w obecnosci ryb moze sie im nie spodobac
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2013, 21:59:07 wysłane przez Bagniak »
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #19 : Styczeń 28, 2013, 21:55:09 » |
|
Ok ja myśle o wywarze któy doleje do akwa. A co z rybami - kiedy mozna wpuszczac?
|
|
|
|
|
|
|
Bagniak
Nowy
Wersja robocza
|
|
« Odpowiedz #20 : Styczeń 28, 2013, 22:01:47 » |
|
Neony juz bym wpuszczał, zeby sie cykl azotu zaczoł, A jak sie wszystko ustabilizuje to delikatniejsze ryby. Podobno bakterie w filtrze podwajaja swoja ilosc po 10 h Mowiłeś cos o Zbrojnikach dawaj je pierwsze to twardziele
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2013, 22:03:44 wysłane przez Bagniak »
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #21 : Styczeń 28, 2013, 22:21:16 » |
|
A otoski?
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #22 : Styczeń 29, 2013, 12:47:23 » |
|
Dojrzewanie "na szczepa" to znam ale nie mam nic swojego ani obcego zaufanego. Co do Wrocka - wbrew pzoorom pare lat temu to były sklepya teraz kiła i mogiła albo ja mało wiem - wiekszość sam ściągam przez allegro oprócz rybek. No ijest jeszcze giełda - resztki dawnej dużej ale byłem w ta niedzielę i powiem szczerze - dawno tak pieknych czerwonych mieczyków nie widziałem. Co do wywaru z szyszek - hmmm ja chcę lekka słomkę krystaliczną a nie herbatę ale kiedy lać - już teraz czy odczekac jeszcze?Nie uzyskasz krystalicznej słomki przy takich parametrach, Gh i KH masz zdecydowanie za wysokie. Przy takiej twardości wywar z szyszek co najwyżej spowoduje zmętnienie wody.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2013, 12:49:49 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #23 : Styczeń 29, 2013, 16:37:27 » |
|
Tego się własnie bałem - że mogę otzrymac mętną breje więc wolałem się podpytac fachowców. Czyli jak rozumiem lepiej nic nie grzebać i liczyć tylko na zabarweinie od korzeni?
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #24 : Styczeń 29, 2013, 17:53:43 » |
|
Tego się własnie bałem - że mogę otzrymac mętną breje więc wolałem się podpytac fachowców. Czyli jak rozumiem lepiej nic nie grzebać i liczyć tylko na zabarweinie od korzeni?
Jeśli marzysz o ładnym krystalicznym bursztynie to niestety, ale musisz zainwestować w odwróconą osmozę, lub w wodę destylowaną (zbiornik jest mały, więc jest to do wykonania). Ewentualnie pobaw się z saszetkami zooleka, kiedyś bardzo mi pomogły przy moich BW http://www.rybarium.pl/zoolek-aquafix-kh.html Pozostaje też zostawić wszystko tak jak jest i zrezygnować z lekko brązowego koloru wody. Korzenie jeśli przez kilka pierwszych dni nie zabarwiły ci wody, to już raczej nie masz co liczyć na to że tak się stanie.
|
|
|
|
|
|
|
Bagniak
Nowy
Wersja robocza
|
|
« Odpowiedz #25 : Styczeń 29, 2013, 18:24:56 » |
|
Z Otoskami to bym poczekał. Podobno sa wrażliwe, wiec lepiej je wpuszczac do ustabilizowanego akwarium. Z tymi korzeniami to też mnie ciekawi , zwykle zaczynaja puszczac garbniki odrazu. Moze są czyms pokryte, mój mangrowiec nadal barwi wode a mam go 6 lat.Co tam nawet wierzba barwi.
|
|
|
|
|
|
|
sebtul
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #26 : Styczeń 29, 2013, 21:32:12 » |
|
A niewielki kawałek korzenia olchy czarnej? Drewno z niewielką ilością kory. Może udałoby się dobrać odpowiednią wielkość aby lekko zabarwić wodę. Jeden średniej wielkości korzeń potrafi zabarwić wodę na czarną smołę.
|
|
|
|
gg - 4479432
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #27 : Styczeń 29, 2013, 21:45:24 » |
|
Breji nie otrzymasz, spokojnie. Po prostu woda nie będzie miała koloru takiego jaki by miała gdyby parametry były ku temu korzystniejsze. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz i co dla Ciebie jest odpowiednie. Wywar bym sobie odpuścił - jak dla mnie, to bez sensu. Możesz natomiast wpakować kilka szyszek do zbiornika, co w połączeniu z korzeniami lekko zabarwi wode. Szyszki stopniowo będą uwalniać garbniki i będziesz mógł regulować ich ilość w zależności od potrzeby. Jeśli woda będzie za bardzo „brązowa”, wyłowisz szyszki i podmienisz wodę, jeśli będzie za mało „brązowa”, możesz dołożyć kilka sztuk. Po wlaniu wywaru nie masz w zasadzie pola manewru. Pół biedy jeśli woda nie będzie barwić, ale problem zacznie się gdy przedobrzysz z tym całym wywarem i będziesz musiał kombinować jak się tego pozbyć. Zwykle przyjmuje się jedną szyszkę na ok. 20l wody. Wpakuj 5 szt. i zobaczysz co będzie. Zmętnienie o którym wspominał Dwight ma miejsce gdy zbyt duża ilość garbników dostanie się do zbyt twardej wody. Następuje wtedy tzw. wytrącenie garbników i woda staje się mętna - czyli sytuacja o której często można przeczytać, a której naocznie w zasadzie nikt nie widział, kolejny akwarystyczny mit. Musiałbyś tego naprawdę sporo wpakować żeby powstało zmętnienie które będzie Ci przeszkadzać, choć i tu można mówić o subiektywnych odczuciach. Przy większej ilości szyszek lub wywaru z szyszek, nawet w miękkiej wodzie otrzymasz breje. Raz jeszcze, wszystko robimy z głową.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2013, 21:47:32 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #28 : Styczeń 29, 2013, 22:14:44 » |
|
A niewielki kawałek korzenia olchy czarnej? Drewno z niewielką ilością kory. Może udałoby się dobrać odpowiednią wielkość aby lekko zabarwić wodę.
Lekko? Zamoczyłem korzenie, które dostałem od Ciebie - efekt- po 2 dniach woda w 54l tak jakby zaparzył paczkę herbaty granulowanej w szklance. Woda bordowa
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #29 : Styczeń 30, 2013, 00:24:16 » |
|
Trochę odgrzebię starsze Twoje wpisy w tym wątku... Pstrążenice marmurkowe mam w swoim akwarium 375L. Ryby mają gdzie pływać, korytko tez dostają regularnie, a mimo to powyżej 4cm rosnąć nie chcą. Zdjęcia moich sztuk możesz obejrzeć w moim wątku-nie urosły do tej pory w zauważalny sposób. Mogę za to podpowiedzieć, że ryby są wspaniałe!!! Co do sklepów we Wrocławiu i dostępności gatunków ryb: -giełda niedzielna to, jak pisałem w innym wątku, słaby cień giełdy piątkowej. W piątek możesz spotkać prawdziwych hodowców i gości sprowadzających do kraju wiele gatunków ryb. Jeśli nawet czegoś aktualnie nie mają, można pogadać i ustalić warunki sprowadzenia ryb na życzenie. Jeśli nie masz możliwości wyrwania się w piątek z roboty i odwiedzenia tej giełdy, możesz niemal wszystko z niej zamówić w jednym z trzech sklepów profesjonalnych w mieście - Belio, Plantica, Trzmiel. W takim wypadku musisz jednak liczyć się z narzucaną przez nich marżą. Ja kiedyś zamawiałem w Belio białego bojka i wiem, że bardzo gorliwie go dla mnie tam szukali Zresztą sam asortyment stały tych sklepów różni się od sieciówek w marketach. Warto tam czasem wpaść, nawet nic nie kupując, ale podpatrzyć coś nowego. Ja dość regularnie tak robię-chodzę tam jak do małych oceanariów-pooglądać, pogadać ze sprzedawcami, coś podpatrzyć... po czym zakupy robię na portalach aukcyjnych i na forach akwarystycznych Reszta sklepów we Wrocławiu, i to jest smutny fakt, to lipa
|
|
|
|
|
|
|
|