Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Reno 90L Dorzecze Amazonki - kakadu po raz DRUGI złożyły ikrę str5
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Reno 90L Dorzecze Amazonki - kakadu po raz DRUGI złożyły ikrę str5  (Przeczytany 18467 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #60 : Luty 11, 2013, 13:57:28 »

Patrzac na zdjecia Reno widac że neony pływają razem. Widac na pierwszym z ostatnio wstawionych zdjec,  stadko zajmuje ok 1/3 dlugosci zbiornika wiec na moje 20-25 cm to chyba niewiele.Mówimy tu o małym zbiorniku gdzie neony moga schowac sie tylko z którejs strony korzeni .Zwalam to na karb tego ze dopiero niedawno zostały wpuszczone.Przypuszczam że Kakadu zainteresuja sie nimi kiedy juz oswoją sie ze zbiornikiem, miejsca jest mało wiec prawdopodobnie zawsze bedą sie znajdowały w zasiegu rewiru i bedą odganiane.W dodatku neony z natury wolą strefe przydenna wiec to zwieksza prawdopodobienstwo ze bedą sobie z kakadu wchodzic w droge. Lecz może oczy mnie mylą i moje myslenie na "chłopski rozum"jest do bani.
Widzisz, gdybym chciał się teraz czepiać, zapytałbym dlaczego zatem napisałeś kilka postów wcześniej, że neony pasują do takiego baniaka?
Istotnie, zapomniałem na chwilę jak mały jest to zbiornik i faktycznie, jeśli neony będe drażnić kakadu (zwłaszcza podczas tarła), mogą być przeganiane. Każdą inna ewentualność wykluczam.

Na dzien dzisiejszy Ramirezki podobnie jak wczesniej z neonami , załatwiaja sprawy z młodymi prystelkami. Po powrocie z pracy postaram sie zrobic fotke podskubanych ogonków Prystelek. Moze wtedy wytłumaczysz mi co sie z nimi dzieje, samookaleczenia wykluczam  Cheesy Natomiast zostawiaja w spokoju Żałobniczki jakkolwiek wieksze i z natury agresywniejsze. I Prystelki i Żałobniczki trzymaja sie srodka akwarium ale to tylko jakies 35cm wiec  co tu mówic o strechach do pływania. Agresja i przeganianie nasilaja sie po przycince  co wydaje mi sie naturalne bo ryby nie maja jak schodzic sobie z oczu.
Widzisz, ja z góry zakładam, że akwarysta ma dostosowaną ilość ryb do zbiornika.
Zatem, jaki to litraż?

Fakt nie obrażasz mnie nie stosujesz wyzwisk ani nic w tym stylu, poprostu ucinasz wypowiedz kogos i kropka. To akurat dyskusja nie jest  gdyby była napisał bys cos w stylu "Drogi  kolego pozwolisz że nie zgodze sie z tobą , ale z moich obserwacji w bance takiej i takiej wynika żę...".
Wiec przestaje " pieprzyc" bo akurat mam w pracy samych facetów a to troszke niepolitycznie.
Po prostu, pisz. Bądź aktywny na forum. I tyle.
To, że ktoś nie stosuje w swoich wypowiedziach wesołych emotów, nie znaczy, że od razu ma coś złego na myśli.
I jeszcze jedno. Wszystkie moje wypowiedzi są...moimi wypowiedziami. Przecież nikomu własnej woli na siłe nie wciskam. Masz odmienne zdanie, pisz. Na forum jest taka posucha, że kilkanaście ciekawych postów nikomu nie zaszkodzi. Ja na pewno nie obraża się jeśli się ze mną nie zgodzisz.

chodz odnosze wrażenie że spora wiekszosc fomuowiczów Cie poprostu irytuje.

2-3 osoby Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2013, 13:59:32 wysłane przez mrs » Zapisane

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #61 : Luty 11, 2013, 15:25:05 »

Panowie!!! Pogodze was bo każdy z was ma racje i jej nie ma. Na początku pływały w ławicy ale po 1 dniu rozprysły się po akwa i tak w zasadzie pływają - luźna formację goniąc się nawazjem ale... jak wpłyną niżej a pan kakadu smali cholewki (lub tylko ustawia) którąś z pań kakadu tp je próbuje szczypnąc chwyciclub wybic z kierunku pływania - wygląda t pociesznie niczym King-Kong w filmie z 1935 (Huh sam nie wiem którego) gdy siedząc na Empire State Building próbował niezdarni strącić ostzreliwujące go aeroplany. Ale ogólnie jest OK - narazie OK

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #62 : Luty 11, 2013, 17:00:18 »

Super akwarium, podoba mi się  Cheesy

A co do neonków widzę, że się niezłe poruszenie przez nie zrobiło ;p Fajnie wyglądają, lecz góra wieje pustkami   Roll Eyes
No ale cóż, zobaczymy jak to będzie wyglądało za jakiś czas  Grin

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
chemik666
Nowy
*

« Odpowiedz #63 : Luty 11, 2013, 17:10:05 »

U mnie 1 dnia po przyniesieniu tez pływały razem w jednym kącie,na drugi dzień już każdy gdzie indziej.Chyba w stresie łącza się ławice:)
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #64 : Luty 11, 2013, 17:59:54 »

Dzięki za miłe komentarze. Co do powierzchni tafli - myślałem o pstrążnicach małych ale chyba nie mam juz miejsca na te ciekawe rybki  a przecież musiałbym kupić gromadke 5-7szt by sie dobrze czuły. Tak że problem górnych warts wody wisi w powietrzu - jest tam w zasadzie pusto ale nie za bardzo wiem co z tym zrobić

kostek20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #65 : Luty 11, 2013, 19:53:25 »

Forum wymiera, zostal mrs i odpycha wszystkich użytkowników "wielka wiedza"  ! Pozdrawiam
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #66 : Luty 11, 2013, 19:56:34 »

Panowie!!! Pogodze was bo każdy z was ma racje i jej nie ma. Na początku pływały w ławicy ale po 1 dniu rozprysły się po akwa i tak w zasadzie pływają - luźna formację goniąc się nawazjem ale... jak wpłyną niżej a pan kakadu smali cholewki (lub tylko ustawia) którąś z pań kakadu tp je próbuje szczypnąc chwyciclub wybic z kierunku pływania - wygląda t pociesznie niczym King-Kong w filmie z 1935 (Huh sam nie wiem którego) gdy siedząc na Empire State Building próbował niezdarni strącić ostzreliwujące go aeroplany. Ale ogólnie jest OK - narazie OK
Neony pływały w ławicy, bo były w nowym miejscu.
Teraz poznały już zbiornik, nie widzą zagrożenia więc jest jak jest.
Ławicy - jak pisałem wczesniej - nie zobaczysz, natomiast neony mogą być przeganiane podczas tarła kakadu - co z resztą napisał też Bagniak.
Inną sprawą jest wielkość zbiornika, ale wcześniej już napisałem, że będe milczał w tej kwestii.
Z innej beczki, super foty kakadu!

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #67 : Luty 11, 2013, 20:33:54 »

Co do forum - nie wymiera ale lekko zamarło jak wszystkie inne portale bo ludzie chyba niezbyt maja cash na akwarystyke która tania nie jest.
Co do neonek - wiem, tak właśnie jest - zresztą napisałem o tym, myslę że będzie odbrze.
Co do kakadu - starałem się jak mogłem by fotki wyszły piękne, inna zrecz że chyba z 20minut stałem pod szybą akwa w sklepie i wybierałem samca pod kątem zachowania, barwy i rysunku "bez skazy" - ten trochę ma na 1 końcu płetwy ogonowej ale jest OK, mój awatar to mój były pan kakadu z dawnego akwa - zmarło się nieboraczkowi parę lat temu Wink, dodatkowo kakadu pięknie się wybarwiły i efekty powoli widać.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2013, 11:57:52 wysłane przez Reno » Zapisane

daruń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #68 : Luty 12, 2013, 22:00:53 »

Nie wymiera, o kaskę też nie chodzi, ferie po prostu ferie Smiley

akwarium 90l
15x Rodostomus
10x Neon Czarny
sporo roślin
ex 600
HT 75
eheim 100
15w aqua glo+15wflora glo+9w pollux+ 8w aqua glo
akwarium 45l
20 neon inesa
4  kirysek albinos
roślin różnych troche
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #69 : Luty 12, 2013, 22:16:50 »

Może i ferie... A mój miły dla oka pan kakadu zabiera się ostro za samiczki. Czekam na efekty Wink

Benedicto
Nowy
*

« Odpowiedz #70 : Luty 15, 2013, 22:44:23 »

Co do forum - nie wymiera ale lekko zamarło jak wszystkie inne portale bo ludzie chyba niezbyt maja cash na akwarystyke która tania nie jest.
Co do neonek - wiem, tak właśnie jest - zresztą napisałem o tym, myslę że będzie odbrze.
Co do kakadu - starałem się jak mogłem by fotki wyszły piękne, inna zrecz że chyba z 20minut stałem pod szybą akwa w sklepie i wybierałem samca pod kątem zachowania, barwy i rysunku "bez skazy" - ten trochę ma na 1 końcu płetwy ogonowej ale jest OK, mój awatar to mój były pan kakadu z dawnego akwa - zmarło się nieboraczkowi parę lat temu Wink, dodatkowo kakadu pięknie się wybarwiły i efekty powoli widać.

Fora ogólnie "wymierają" ale nie chodzi tutaj o pieniądze na akwarystykę itd. Ma to związek z przenoszeniem się wielu dyskusji do grup na facebooku.

Zdjęcia podwodne aparatem olympus xz-1
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #71 : Luty 16, 2013, 19:56:11 »

Może i tak jest...a ja wczoraj wieczór jak co tydzień wymieniłem wodę w baniaku ale tym razem ok 40L (czyli jakieś 50% gdyby odliczyć korzenie i żwir) wlewając dość chódną i duzo czyli symulując opady (Huh) i uzyskując zaraz po podmianie parametry wody jak poniżej:
NO3<10
NO2=0
pH=7,2
GH = 19 deg
KH=13 deg                                                                                                  
Cl2=0            

oraz mocno dokarmiłem mrożonym ochotko-wodzieniem potęgując efekt jaki widziałem od paru dni - zlaoty kakadu. Efekt - dziś rano 1 z samic (tzw. brzydsza bo o słabszym, nie tak zółtokanarkowym kolorem) złożyła w jamce jaką wykopała pod korzeniem (nie wybrała żadnej z 3 dziur w korzeniach które myślałem że wybierze)  złożyłą ikrę. Fotki poniżej.

Akwa po podmianie wody wczoraj wieczór

Sprawca całego "zamieszania"

Samiczka na straży w gnieździe - w tle widac ikrę na "korzeniu"

Czekam z wielką ciekawością co z tego wyniknie czyli czy sie coś wykluje no i przeżyje.

« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2013, 22:08:52 wysłane przez Reno » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #72 : Luty 16, 2013, 22:01:38 »

Co ten samiec ma tak posklejane płetwy?
Wystraszyłeś go robiąc fote?

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #73 : Luty 16, 2013, 22:07:57 »

Chyba tak bo ogolnie cały czas się pręży... postaram się zrobić lepsze fotke co by nie było że on jakiś zamęczony u mnie Wink

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #74 : Luty 18, 2013, 21:10:53 »

2 samiczka złozyła ikrę - tak że mam przesuniete w fazie czasowej 2 wylęgi:) Tylko że ta druga nie pomyśląła i złożyła w zagłebieniu na szczycie korzenia w miejscu ocienionym pistia i rzęsą - trwa walka o przetrwanie bo wataha neonek atakuje non-stop ze wszystkich stron a samiec i samica walczą o przetrwanie.

« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 22:06:12 wysłane przez Reno » Zapisane

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6
  Drukuj  

Skocz do: