Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Reno 90L Dorzecze Amazonki - kakadu po raz DRUGI złożyły ikrę str5
Strony: [1] 2 3 ... 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Reno 90L Dorzecze Amazonki - kakadu po raz DRUGI złożyły ikrę str5  (Przeczytany 18475 razy)
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« : Styczeń 19, 2013, 13:19:24 »

Po zamknięciu starego baniaka 200L (dzieci!!!) i jego sprzedaży wraz osprzętem, fauna i florą, po 3 latach przerwy założyłem nowy zbiornik 90L, który prezentuję już poniżej. Baniak zalany wczoraj / dziś w nocy - zatem mam jeszcze trochę czasu na zmiany zanim wpuszczę pierwszych mieszkańców. Zamierzam pójść w stronę BEW ale bardziej na luzie.

AKWARIUM 90L PROSTE

wymiary: 60x30x50 cm (tzw „telewizor”  Smiley )

Urządzenia techniczne:

- oświetlenie aktualne:
WROMAK przerobiony na 2 świetlówki 2x15W T8 (patrząc od przodu): 1xFlor-Glo Hagen + 1xPower-Glo Hagen  oraz odbłyśniki aluminiowe na każdą ze świetlówek. Oświetlanie akwarium przez 12h/dziennie (od 10.00-22.00).

- filtracja aktualna:

filtr wewnętrzny AQUAEL Unifilter 500 UV + deszczownia

- napowietrzanie aktualne:
brak kostki, ruch tafli wody jedynie poprzez deszczownię

Woda i nawożenie:

- nawożenie aktualne:
kulki gliniano-torfowe

- CO2:
 nie podaję

- woda :
"przygotowana" z użyciem TETRA Aquasafe                                                                                                                                                                                                                                
Parametry wody mierzone testem paskowym 5in1 JBL
temp. 25oC (upały + ciepło od oświetlenia)                                                                                        
Skład wody jeszcze nie znany bo nie mierzony

Podłoże i dekoracje:

- podłoże aktualne:
wielobarwny żwir kwarcowy rzeczny o granulacji 0,8-2mm w ilości 15kg

- dekoracje aktualne:
tło z płachty czarnego Bristolu
4xkorzeń stojący + 2 mniejsze stojące
->>> w planie 2xlignity

Flora aktualna:
Echinodorus Amazonicus
Echinodorus Tropica
Hydrocotyle leucocephala
Bacopa Monnieri
Pistia stratiotes L.
Sagittaria Eatoni
Sagittaria Subulata
Vallisneria Spiralis /wyjątek do Amazonki, szukałem Heterenthera Dubia ale ładne egzepmplarze nie do dostania)

Fauna planowana:                                                                    
- pielęgniczka Kakadu  -  4 (1+3) szt.
- neon Innesa -  25-30 szt.            
- otosek - 3szt.                                                                                                              
- zbrojnik niebieski  - 2 (1+1 ---> liczę na uzyskanie pary)

Poniżej parę fotek wstępnych, poglądowych:

Proszę o  sugestie, uwagi jak i słowa konstruktywnej krytyki. Co myślicie o planowanej obsadzie.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 21:11:07 wysłane przez Reno » Zapisane

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Styczeń 19, 2013, 13:36:41 »

Te korzenie mógłbyś lepiej poukładać.
Ten po lewej wygląda jakbyś wbił go po prostu w podłoże, no ale jeśli tak Ci się podoba...

Baniaczek malutki, o bardzo małej powierzchni dna, zatem będziesz miał problem z samicami kakadu które nie będą w stanie obrać swojego rewiru i będą się nieustannie lały.
Ilość neonów także jest nieodpowiednia. Z 10-15 szt. max.
Nie masz w zbiorniku miejsca na rewiry dla 3 samic kakadu, a chcesz tam jeszcze dorosłe zbrojniki utrzymać?

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #2 : Styczeń 19, 2013, 15:27:56 »

Co do korzenia po lewej - tak jest wbity:) ale jest półokrągły i zasłania częściowo filtr i grzałkę - ale sprawa wygląda tak że nie mam na niego pomysłu a na dnie kłasć nie chciałem. Co do kakadu - wpisałem 3 samiczki bo wtedy jest ciekawie ale zgadzam się że powoerzchnia dna trochę mała - tak że może być wtedy aż za ciekawie. Co do neonek - one będa miały akwa od połowy w górę i zakładając że stadko się uszczupli o pare sztuk (o zazwyczaj tak jest) to myślę że 25szt byłoby ok - ale uwagi przemyślę. Jakieś jeszcze inne sugestie rady?

falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2013, 16:38:35 »

Neonki zajmą baniak od połowy w dół, a nie w górę. Jeśli chcesz gatunek, który nie będzie wchodził w paradę kakadu podczas wychowu ewentualnych młodych, to spaw sobie drobnoustki - one zajmują górną część akwarium. Zamiast zbrojników lepiej dać więcej otosków.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Styczeń 19, 2013, 16:40:00 »

Co do kakadu - wpisałem 3 samiczki bo wtedy jest ciekawie ale zgadzam się że powoerzchnia dna trochę mała - tak że może być wtedy aż za ciekawie.
Często jedna samica zajmuje rewir sięgający 30cm. Biorąc takie wytyczne, nie masz miejsca dla tych ryb.
Przyjmując 20cm, miejsca masz na styk. Do tego wystrój zbiornika zupełnie nie pasujący do pielęgnic. Gdzie te ryby mają się schować wobec ataków silniejszych osobników?

Co do neonek - one będa miały akwa od połowy w górę i zakładając że stadko się uszczupli o pare sztuk (o zazwyczaj tak jest) to myślę że 25szt byłoby ok
I grzecznie je poprosisz żeby pływały od połowy w górę?
Akurat neonom wysokość zbiornika zwisa, te ryby już przy zbiorniku o wysokości 30cm czują się dobrze.
Ważniejsza jest długość i szerokość.
No ale to tylko moje zdanie.
Twój baniak, zrobisz co zechcesz.

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #5 : Styczeń 19, 2013, 16:46:20 »

Co do rewirów kakadu - zgadzam sie ale kuszą mnie 3 samiczki. No ale natury sie nie oszuka. Co do drobnoustków - miałem wcześniej obrzezone, piękne rybi ale strasznie drogie i trudnodostepne.  A może zamiast wymienić neonki na...? Ja akurat pielęgniczki iałem zawsze w połaczeniu z neonkiem. Może coś innego?

falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 19, 2013, 17:19:09 »

Tańsze i łatwiej dostępne są drobnoustki Beckforda. Do tych wymiarów akwarium byłyby jeszcze na styk.
Zamiast neonów może ewentualnie zwinniki złote (u mnie najczęściej przebywają w górnej części akwarium, ale jednak przy dnie też się czasem pojawiają).
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #7 : Styczeń 19, 2013, 19:13:10 »

Drobnoustki Beckforda są ciekawe ale trochę duże, obrzezone byłyby najlepsze - może sięjednak na nie zdecyduję i poszukam...

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Styczeń 19, 2013, 19:48:51 »

W tym zbiorniku haremu 1+3 nie utrzymasz.
Jeśli chcesz, ucz się na błędach - kup 3 samice, najwyżej zostaną dwie lub jedna.
Z doświadczenia wiem, że w zbiorniku o powierzchni dna 120x40 często bywają problemu z utrzymaniem 3 samic, a Ty chcesz to zrobić w takiej klitce, z takim aranżem...

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #9 : Styczeń 19, 2013, 20:08:04 »

Z moich od razu zaznacze ubogich doświadczeń bo ja jestem akwarysta domator - w 200L (dno 100x40) miałem harem kakadu 1+3 (mój awatar na forum to foto mojego ukochanego samczyka kakadu z tamtych czasów) oraz 1+2 agasiza. Było ciekawie ale bez bójek czy smierci ryb, dodatkowo w tym ogólnym kakady mi sie wycierały pare razy dając mi niesamowita frajdę. No ale w tym obenym akwa dno dośc małe - pewnie się skończy na 1+2 kakadu.
A ja mam dodatkowe pytanie o szatę roślinną - a chcę iśc tak na 50% w BW (woda kolor słomka) - coś dodać zmienić zagęścić czy tylko poczekać aż się rozrośnie?

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #10 : Styczeń 27, 2013, 23:42:48 »

Baniak dojrzewa juz 9 dzień i trochę się w nim zmieniło - dosadziłem z tłu nurzańce (bo wcześniejsze obumarły chyba mróz bo inne rośliny sie po transporcie pocztowym dobiły)oraz dodałem pare małych korzeni - chciałem by wyglądało jak wycinek środowiska zawalnego obumarłymi kawałkami drzew / korzeni - jak poniżej (jest jeszcze jasno ale chce przez wywar z szyszek dojśc do wody-słomki).

Dzis też zmierzyłem parametry wody (test pakowy JBL 6w1 i kropelskowy Zoolek GH/KH) które wyglądaja tak:

temp. 27`C                                                                                                    
NO3<10
NO2=0
pH=7,2
GH >14 deg
KH=15deg
Cl2=0

którenie są za dobre (mieszkam obecnie na wiosce, wczesniej w bloku woda była bardzo miękka a tu "twardzizna"). Kombinowąłem pogotwałem i puściłem przez filtr trochę zbiłem ale nie jest dobrze tym bardziej że chciałem mieć pstrążnice, Innesy, kakadu i otoski czyli musi być kwaśno.
W związku z tym mam pytanie - czy jeśłi dodam jak i tak zamierzał wywar z szyszek olchy to cos podratuję sytuację czy zostaje mi tylko destylka lub filtr RO? A może pobawic się w "saszetki" zbijające GH/KH w dół w drugom akwarium - zawiesić saszetki ii odpalić filtr a potem mieć na podmane? Jakię opinie rady uwagi?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2013, 23:58:42 wysłane przez Reno » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Styczeń 28, 2013, 10:03:38 »

Pytanie tylko po co chcesz tą wode jeszcze zmiękczać?
Ryby które chcesz mieć, nie mają specjalnych wymagań dot. twardości czy ph wody.
Istnieje spora szansa, że w miejscu z którego je weźmiesz, pływają w jeszcze gorszych warunkach, bo w sklepach nikt raczej nie dba o preparowania wody w zbiornikach z tak popularnymi rybami.
Twój zbiornik typowym BW też nie jest, więc ja na Twoim miejscu odpuściłbym sobie preparowanie wody, tym bardziej, że parametry nie są złe.

Gdybyś jednak chciał się bawić w preparowanie wody, to musiałbyś zacząć od zbicia KH.
Zabawy z kationitem nie polecam.
Musiałbyś zbijać wode którą chcesz wlać do zbiornika po podmianie. Na dłuższą mete jest to męczące.
Łatwiejsza w zastosowaniu jest woda destylowana - jak się uda, to trafisz ją w marketach za grosze, no ale na dłuższą mete to także jest męczące.
W ogólnym rozrachunku najlepiej, najtaniej sprawdza sie ro, a wiem co mowię, bo sam to wszystko kiedyś przerabiałem.
No, ale tak jak pisze, zastanów się dwa razy zanim zaczniesz się w to bawić, bo parametry Twojej wody są odpowiednie dla większości ryb akwariowych ktore od początku żyją w niewoli.

Sam baniak wygląda lepiej, tylko ten korzeń po lewej ciągle nie daje mi spokoju Wink

Bagniak
Nowy
*

Wersja robocza

« Odpowiedz #12 : Styczeń 28, 2013, 19:53:56 »

Witam
Wywar z szyszek Olchy jest bardzo nietrwały i trudno  z nim ucelowac akurat tak zeby miec kolorek jaki sie zaplanowało. Lepszy jest torf kupujesz razem z woreczkiem  na zamek i chowasz za korzeniem, jesli sie zdecydujesz to nie wkładaj  całego torfu naraz tylko partiami tak po około tygodniu. Na takie akwarium zaczołbym od 50g, a potem ew. zwiekszał dawke Ale patrzac z drugiej strony to masz sporo korzeni one ci zabarwią wode. Mysle ze przy tej ilosci nawet bardziej jak na kolor lekkiej słomki.
Twoje akwarium podoba mi sie coraz bardziej, z przyjemnoscią bede obserwował rozwój tego akwarium.  Musze przyznac ze masz oko do fajnych korzeni,napisz prosze co to za rodzaje, bo tak na oko trudno powiedziec tyle tego jest. Co do ukladu to sie wstrzymam , znajac zycie zmienisz go jeszcze kilka razy.  Z obserwacji wiem ze przy sporej ilosci wysoko ustawionego drewna, życie rybek  nawet tych które trzymaja sie nisko przy podłożu, rozciąga sie aż do szczytu korzeni. Tylko jedno takie małe spostrzeżenie, jesli zdecydowałes sie na układ pionowy to swietnie mozesz zamaskowac filtr i grzałke w ten sposób. Ale z drugiej strony nurzaniec zarosnie to w dwa trzy tygodnie.  Ale moja opinia jest niemiarodajna bo mam joba na punkcie drewna w akwarium.Co do planowanej obsady odpusciłbym  jedna samice Kakadu, zredukowałbym ilosc neonów ktore trzymaja sie nisko i zapełniłbym powieszchnie (mnie podobaja sie Prastżenice ale trudno u mnie je zdobyc ). Jesli zaczniesz zmiekczac wode to raczej zapomni o parce Zbrojników niebieskich, życ bedą ale chyba sie nie rozmnożą. To znaczy w moim akwarium przestały sie trzec  od kiedy przeszedłem na RO+ uzdatniacz,ale moze to kwestia stymulowania tarła , niewiem. Ale jak to  sie mówi "Twój cyrk, twoje małpy"
Pozdrawiam i czekam na następne foty i zmiany.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2013, 21:51:55 wysłane przez Bagniak » Zapisane
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #13 : Styczeń 28, 2013, 20:50:30 »

Co do korzenia po lewej - mi tez nie daje spokoju ale narazie nie mam pomysłu innego Wink chyba  Wink co do nurzańca liczę że zarośnie tu i tam....
A co parametrów wody -przy takim GH /KH ryby sie mnie przekręcą a nawet ładnie sie wybarwia? Jest szansa na złożenie ikry?

Wcześniej w bloku woda była dużo miększa i zbrojniki w tym samym wydrązonym korzeniu co miesiąc (jak myszy) skłądąły ikrę - każdy miot 50zt młodych. To było jak plaga;) a woda była dużo bardziej miękka.

A co do pstrążnic małych - mozna je zdobyć we wrocku więc chyba zakupię -a le jeszcze czas bo to dopiero 10-dzień od zalania

Co do BW i wywaru - chciałbym mieć prawie BW a prawie czyni różnicę Cheesy

Przy total BW zona wylała by mi wszystko za okno Smiley

« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2013, 20:54:36 wysłane przez Reno » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #14 : Styczeń 28, 2013, 20:59:35 »

A co parametrów wody -przy takim GH /KH ryby sie mnie przekręcą a nawet ładnie sie wybarwia? Jest szansa na złożenie ikry?
Pielęgniczki składały u mnie ikre nawet w twardszej wodzie, a nannacara bez problemu się rozmnażała.
Najważniejsza sprawa - w jakiej wodzie ryby pływały wcześniej. Jeśli w twardej, zmiękczając wode tylko im zaszkodzisz. Jeśli w miękkiej - analogicznie.
Po prostu wszystko z głową, a będzie dobrze.

Strony: [1] 2 3 ... 6
  Drukuj  

Skocz do: