Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #30 : Styczeń 30, 2013, 06:43:26 » |
|
Co do pstrąznic - chciałbym zakupić pstrążnice małe a nie marmurkowe - ale nie wiem czy jak duż eurosna bo podwane wielkości w literaturze wahaja się od 2,5 i do 3,5cm. Co do sklepów - bywam w Trzmielu i Belio, w Trzmielu nie dośc że dobre ceny to jeszcze właściciel aż kipi pasją akwarystyczną tak że miło i konkretnie mozna pogadać no i fajne rzeczy kupić. Ale ostatnio chciałem na pilnie trwaki - stąd despreacki krok i zakup na świebodzkim... Ale będzie dobrze - rośliny łądnie się rowzijaja czyli się przyjęły, akwa dochodzi i czas pierwszych wprowadzek się zbliża....
|
|
|
|
Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki Moje GG: 911966
|
|
|
sebtul
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #31 : Styczeń 30, 2013, 09:33:04 » |
|
A niewielki kawałek korzenia olchy czarnej? Drewno z niewielką ilością kory. Może udałoby się dobrać odpowiednią wielkość aby lekko zabarwić wodę.
Lekko? Zamoczyłem korzenie, które dostałem od Ciebie - efekt- po 2 dniach woda w 54l tak jakby zaparzył paczkę herbaty granulowanej w szklance. Woda bordowa Czyli korzeń pierwsza klasa, prawdziwa olcha czarna, a nie jakaś tam lipa. Z tych korzeni, które miałem, widziałem jeden wielkości paczki papierosów z niewielką ilością kory w szkiełku 112l. Woda miała kolor bursztynowy, w odcieniach lekkiego brązu. Za to w drugim szkiełku podobnej wielkości, dużo większy okorowany korzeń, dawał już mniej koloru.
|
|
|
|
gg - 4479432
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #32 : Styczeń 30, 2013, 09:48:41 » |
|
w Trzmielu nie dośc że dobre ceny to jeszcze właściciel aż kipi pasją akwarystyczną tak że miło i konkretnie mozna pogadać no i fajne rzeczy kupić.
Michał faktycznie kipi pasją, ale sprzedawania, więc zwracaj uwagę na niektóre ceny, bo może się okazać, że to samo mają w ofercie internetowej o 30% tańsze, niż na sklepie... bo podobno "źle ometkowali"
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #33 : Styczeń 30, 2013, 12:30:25 » |
|
Tego się własnie bałem - że mogę otzrymac mętną breje więc wolałem się podpytac fachowców. Czyli jak rozumiem lepiej nic nie grzebać i liczyć tylko na zabarweinie od korzeni?
Zmętnienie o którym wspominał Dwight ma miejsce gdy zbyt duża ilość garbników dostanie się do zbyt twardej wody. Następuje wtedy tzw. wytrącenie garbników i woda staje się mętna - czyli sytuacja o której często można przeczytać, a której naocznie w zasadzie nikt nie widział, kolejny akwarystyczny mit.Musiałbyś tego naprawdę sporo wpakować żeby powstało zmętnienie które będzie Ci przeszkadzać, choć i tu można mówić o subiektywnych odczuciach. Przy większej ilości szyszek lub wywaru z szyszek, nawet w miękkiej wodzie otrzymasz breje. Raz jeszcze, wszystko robimy z głową. To jest jeden z najczęstszych problemów przy zakładaniu BW. Każdy myśli, że będzie miał piękną przezroczystą herbatkę a tu trzask i wychodzi mętna brejka. Sam to mogę potwierdzić, bo kiedyś miałem dokładnie taką samą sytuację, jeszcze za czasów Paletek. Tu nie chodzi absolutnie o ilość garbników, tylko i wyłącznie o miękkość wody. Dla przykładu w wodach Amazonki jest niezliczona ilość zbutwiałych rośli, przeróżnego rodzaju konarów itp. , ale w miękkiej wodzie powstaje z tego piękna przezroczysta herbatka (bardzo, bardzo mocna ale jednak przezroczysta) zamiast mgły. Nie bez powodu przy zakładaniu Czarnych Wód, praktycznie nieodzownym elementem jest filtr RO. Można go oczywiście jakoś zastąpić, ale wymaga to trochę chęci. Oczywiście tak jak piszesz nie każdy marzy o pięknym bursztynie, ale z reguły przy zakładaniu BW każdy ma na celu uzyskanie własnie takiego koloru wody. Reno - jeśli chodzi o pstrążenice, to masz zdecydowanie nieodpowiednie i po prostu za małe dla nich akwarium. Ok, to jest 90l, ale akwarium jest raczej kwadratowe niż prostokątne. One pływają tylko przy powierzchni wody, praktycznie w ogóle nie zagłębiają się w dół. Dla pstrążenic bardziej odpowiednie byłoby akwarium o wymiarach 100(dł)x10(wys)x30(szer) niż takie jak twoje.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2013, 12:37:45 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #34 : Styczeń 30, 2013, 15:43:03 » |
|
Co do Trzmiela - hehe taka sytuacja jeszcze mi sie nie zdarzyla ale ja jestem zawsze czujny A co do sptrążnic - tego sie bałem, kupiłem akwa o takim wymiarze by bylo akcpetowalne przez 2 polowe ale powoli sie okazuje że co poniektóre rybki moga tam się czuc jak misie we wrocławskim zoo za"dawnych dobrych czasów" Zatem - co kupic na powierzchnie - myslałem też o drobnouskach obrzezonych (miałem kiedyś) ale obecnie praktycznie niedostępne stąd padł wybór na pstrążnicę małą. Może jakaś podpowiedź?
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #35 : Styczeń 30, 2013, 17:26:01 » |
|
To jest jeden z najczęstszych problemów przy zakładaniu BW. Każdy myśli, że będzie miał piękną przezroczystą herbatkę a tu trzask i wychodzi mętna brejka. No, ale to czy woda będzie mętna zależy głównie od właściciela baniaka. Jeśli napchasz sporo szyszek (nieadekwatna ilość do litrażu) to i miękka woda zmętnieje - sam to widziałem na własne oczy. Widywałem baniaki z ładną barwą w twardej wodzie i brzydką barwą w miękkiej. Nie ma reguły. Barwa wody nigdy nie będzie taka sama w wodzie miękkiej i twardej, i tyle. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz. Tu nie chodzi absolutnie o ilość garbników, tylko i wyłącznie o miękkość wody. Dla przykładu w wodach Amazonki jest niezliczona ilość zbutwiałych rośli, przeróżnego rodzaju konarów itp. , ale w miękkiej wodzie powstaje z tego piękna przezroczysta herbatka (bardzo, bardzo mocna ale jednak przezroczysta) zamiast mgły.
No chcąc uzyskać typowe BW o którym piszesz, konieczna jest woda miękka. Nie ma nawet o czym mówić. Mnie chodzi tylko o to, że niekoniecznie garbniki w zetknięciu z twardą wodą muszą spowodować zmętnienie. Swoją drogą, jak tam Twój zbiornik? Dalej masz manacapuru czy zdążyłeś coś zmienić?
|
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #37 : Styczeń 30, 2013, 17:33:17 » |
|
No ale co ma szczupieńczyk do Amazonki!!! On pochodzi z Afryki. Poza tym raczej marny byłby los Innesek. Może jednak drobnoustki?
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #38 : Styczeń 30, 2013, 17:40:58 » |
|
To jest jeden z najczęstszych problemów przy zakładaniu BW. Każdy myśli, że będzie miał piękną przezroczystą herbatkę a tu trzask i wychodzi mętna brejka. No, ale to czy woda będzie mętna zależy głównie od właściciela baniaka. Jeśli napchasz sporo szyszek (nieadekwatna ilość do litrażu) to i miękka woda zmętnieje - sam to widziałem na własne oczy. Widywałem baniaki z ładną barwą w twardej wodzie i brzydką barwą w miękkiej. Nie ma reguły. Barwa wody nigdy nie będzie taka sama w wodzie miękkiej i twardej, i tyle. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz. Tu nie chodzi absolutnie o ilość garbników, tylko i wyłącznie o miękkość wody. Dla przykładu w wodach Amazonki jest niezliczona ilość zbutwiałych rośli, przeróżnego rodzaju konarów itp. , ale w miękkiej wodzie powstaje z tego piękna przezroczysta herbatka (bardzo, bardzo mocna ale jednak przezroczysta) zamiast mgły.
No chcąc uzyskać typowe BW o którym piszesz, konieczna jest woda miękka. Nie ma nawet o czym mówić. Mnie chodzi tylko o to, że niekoniecznie garbniki w zetknięciu z twardą wodą muszą spowodować zmętnienie. Swoją drogą, jak tam Twój zbiornik? Dalej masz manacapuru czy zdążyłeś coś zmienić?Zgodziłbym się z tym. Mój zbiornik przeszedł już dosyć dawno do historii. Można powiedzieć, że człowiek zapomniał o swoim hobby . Ale teraz przymierzam się do restartu baniaka, oczywiście tradycyjnie czarne wody . Reno - ja bym stadko jarzeńca tutaj włożył, one bardzo ładnie prezentują się w BW.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2013, 17:44:19 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #39 : Styczeń 30, 2013, 18:07:08 » |
|
No ale co ma szczupieńczyk do Amazonki!!! On pochodzi z Afryki. No fakt...
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #40 : Styczeń 30, 2013, 19:47:36 » |
|
Zgadzam się z Toba dwight 18 - zwinnik jarzenie cpiękna ryba, miałem kiedyś, w stadku są piękne. I tu mam dylet Inneski czy jarzeniec...bo 2 "ławiczki" bez sensu...a na powierzchnie?
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #41 : Styczeń 30, 2013, 21:38:26 » |
|
Mój zbiornik przeszedł już dosyć dawno do historii. Można powiedzieć, że człowiek zapomniał o swoim hobby . Ale teraz przymierzam się do restartu baniaka, oczywiście tradycyjnie czarne wody . No to zakładaj własny wątek. Chętnie zobacze co tam będzie u Ciebie pływało. Sorry za OT.
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #42 : Styczeń 30, 2013, 21:55:22 » |
|
Mój zbiornik przeszedł już dosyć dawno do historii. Można powiedzieć, że człowiek zapomniał o swoim hobby . Ale teraz przymierzam się do restartu baniaka, oczywiście tradycyjnie czarne wody . No to zakładaj własny wątek. Chętnie zobacze co tam będzie u Ciebie pływało. Sorry za OT. Powinienem ruszyć z czymś konkretnym w przeciągu miesiąca - dwóch, ale raczej nie wcześniej niestety. Reno - Nie wiem co do takiego akwarium można wpuścić na powierzchnie, niestety chyba raczej nic przy takich wymiarach akwa (no chyba, że pistie ) .
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #43 : Styczeń 31, 2013, 20:02:14 » |
|
He he dobry żarcik ale...pistie juz mam Ale mam inny problem - rdzawy nalot na szybie tylnej i deszczowni (przy powierzchni wody) + rdzawy meszek ( ) na 2 korzeniach - okrzemki? za mało światła?
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #44 : Luty 09, 2013, 21:54:27 » |
|
Wrzucam aktualne fotki z dzis - dzień szczególny bo dziś przy parametrach wody jak poniżej: (testy wody wykonałem testerem 6w1 firmy JBL oraz test kroplekowy KH/GH firmy Zoolek) temp. 27`C NO3<10 NO2=0 pH=7,2 GH = 19 deg KH=13 deg Cl2=0 wpuściłem mieszkańców czyli: -> neon Innesa - 30szt -> pielęgniczka kakadu - (1+2) 3szt -> otosek przyujściowy - 5szt Inneski są z hodowli we Wrocławiu więc są przyzwyczajone do naszej wrocławskiej wody, natmiast kakadu i otoski ze sklepu sieciowego. Aktualne fotki poniżej. Czekam na Wasze opinie i konstruktywna krytykę.
|
|
|
|
|
|
|
|