mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #45 : Luty 09, 2013, 23:28:07 » |
|
Mam pytanie. Po jaką cholerę zadawałeś całą masę pytań odnośnie obsady, skoro i tak zrobiłeś swoje? 30 neonów w takim baniaku...
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #46 : Luty 10, 2013, 07:50:22 » |
|
Nie stresuj chłopaka . Dobrze jest. Zadba o wodę i będzie OK. Lepiej 30 neonów niż 4 skalary. Zrób fotki jak już ryby wypłyną z kąta.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #47 : Luty 10, 2013, 08:31:49 » |
|
Zadawałem dużo pytań (nie tylko na forum ale podpytłem hodowców spoza forum) bo choć coś tam wiem to czasem mnie na różne rzeczy korci (nie tylko w akwarystyce) ale trzeźwa ocena innych + moja daje powrót do rzeczywistości. no i chciałem zrobic przyjemnośc reszcie domowników, którzy mówia że małych rybek i tak nie widać. Jednak mimo róznych opini postanowiłem wrócić do obsady jaka planowałem zakłądając mój mały baniak - mam nadzieję że obecny samiec kakadu dorówna swemu poprzednikowi sprzed paru lat (fotka przy lognie to właśnie ten mój niezapomniany jurny samczyk) . Co do wody - walczę z jej twardością, którą udało mi sie zbić o kilka stopni i to utrzymać. Co do rybek - szybko się aklimatyzują nabierając super kolorów i powoli buszując po cąłym akwa więc zakładam że parametry wody jak i inne warunki w akwa im odpowiadają - ale po prau dniach sie okaże czy równowaga biologiczna w akwa się utrzyma. A co do skalarów - mam takie przeczucie że po powrocie i sukcesie z tym akwa byc może pójdą w normalne czyli co najmniej 200L i wtedy znów Was będę pytał o skalary
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2013, 08:33:31 wysłane przez Reno »
|
|
Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki Moje GG: 911966
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #48 : Luty 10, 2013, 09:43:49 » |
|
Lepiej 30 neonów niż 4 skalary.
No lepiej, lepiej, ale tam nie ma filtracji na neony i nie ma miejsc na neony. W sumie to nie maja sprawa, dlatego już milcze
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #49 : Luty 10, 2013, 11:20:49 » |
|
Milczę...? hehe co do ilości neonek - myślałem o 20-25 ale zdecydowałem się na 30szt zakłądając że pojedyńcze osobniki z ławicy moga paść. Co do miejsca - wydaje mi się że neon jest na tyle mały że ich ilośc jest OK na miejsce jakie mają, zobaczymy za ok tydzień przy pdomianie wody jake sa jej parametry. Ale geremarlnie wszystki rybki rozprysły się po całym akwa - nabrały pięknych barw i urządzają dzikie gonitwy, nawet otoski - więc jak narazie wszystko gra
|
|
|
|
|
|
|
chemik666
Nowy
|
|
« Odpowiedz #50 : Luty 10, 2013, 12:32:47 » |
|
Jaka to roslinka na srodku akwarium??Taka pnąca?Akwarium ładne ,fajne korzenie.A jak twoje kakadu grzebia w podłożu??U mnie podobno jest złe i tego nie zaobserwuje?
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #51 : Luty 10, 2013, 13:54:44 » |
|
To wąkrotka białogłowa - kupiłem 2 proste pędy ok miesiąc temu a tak się juz ładnei rozrosła. Co do grzebania w podłożu przez kakadu - mam żwirek drobny ale żwirek nei piasek więc chyba grzebani anie będzie. Ale i tak jest miło...
|
|
|
|
|
|
|
Bagniak
Nowy
Wersja robocza
|
|
« Odpowiedz #52 : Luty 10, 2013, 17:50:29 » |
|
Neonki a dlaczego nie, jak dla mnie może byc. W obecnosci "bandziorka"(czyt. Kakadu) bedą pływac w ciasnym stadzie prawie zawsze. Widze że woda nabrała troche kolorku, zrobiłeś cos, czy od korzeni ?. Co do skalarów to cie zmartwie parka rocznych skalarów w 200-tce wygląda slicznie jak welonek w kulce
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #53 : Luty 10, 2013, 21:25:35 » |
|
Ze skalarami dałem sobie spokój...narazie;) Co do neonek - szaleją w toni a co do wody - zabarwia się powoli od korzeni bo ani szyszek ani tym bardziej wywaru z szyszek nie odważyłem sie wlać bo to różnie może być z klarownością. A poza tym - jak widac...
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #54 : Luty 10, 2013, 23:41:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #55 : Luty 11, 2013, 06:35:39 » |
|
Neonki a dlaczego nie, jak dla mnie może byc. W obecnosci "bandziorka"(czyt. Kakadu) bedą pływac w ciasnym stadzie prawie zawsze.
Neony, o których mówisz, zbijają się w ławicę w zasadzie tylko w 2 przypadkach: 1. podczas zagrożenia, 2. podczas jedzenia, przy czym jest to ściśle związane z pkt. 1. Kakadu nie jest naturalnym zagrożeniem dla neonów. Nie jest dla nich żadnym zagrożeniem, dlatego za wyjątkiem pierwszego dnia lub dwóch, ławicy tam nie uświadczysz nigdy. Z resztą, jeśli ktoś tu ma być zagrożony, to są to kakadu, a dokładniej - ich narybek. Jeśli tylko z ikry coś się wykluje, neony będą miały wspaniałą ucztę. Kolejnym powodem dla którego ryby nie zbiją się w ławice i nie będą pływać w taki sposób, jest wielkość zbiornika. Nie ma możliwości uformowania się ławicy nawet 30 małych ryb w 60cm zbiorniku. Podając takie, a nie inne informacje, wprowadzasz ludzi tylko w błąd.
|
|
|
|
|
|
|
Bagniak
Nowy
Wersja robocza
|
|
« Odpowiedz #56 : Luty 11, 2013, 10:19:15 » |
|
mrs Dam ci taki przykład. Akwarium 112l 80x35x40 czyli też male stadko 20 neonów innesa vs. 6 sztuk młodziutkich Ramirezek. Efekt przez 80% czasu neony były zastraszane przez Ramirezki i pływały w ławicy. Oczywiscie dwie czy trzy sztuki czasami sie odrywały i szukały schronienia po krzaczorach. Co do ikry czy narybku to pewnie masz racje ramirezki dopiero dorosły, i też czytałem że na młode w obecnosci neona niema co liczyc.Neony zrobiły już wypad z akwarium , zastąpiły je inne ryby mam nadzieje ze dadza rade. Tym bardziej ze zostały tylko dwie parki Ramirez,docelowo jedna. A co do jedzenia to był jedyny pewny czas kiedy neony pojedynczo szukały żarcia w trawniku, czyli stado szło w rozsypke. mrs co mam ci do powiedzenia: 1. To co dzieje sie w jednym akwarium niekoniecznie musi dziac sie w drugim. 2 Nie masz monopolu na jedyną słuszną prawde o prowadzeniu akwarium i zachowaniach ryb. 3. Czepiasz sie , ale tu sie chyba powtarzam. Niedawno chyba cos w ten desen było w innym poscie. 4. Wydaje mi sie ze forum służy do wymiany doswiadczen i informacji a nie do gloszenia jedynych słusznych prawd. 5. Za Chiny nie wiem dlaczego tak cie wkur...., ze próbujesz systematycznie mnie gasic. Może jestem inny niż ty , może mam inne podejscie trudno.Daj mi prywatnego bana i po sprawie.
P.s. Jesli kogokolwiek wprowadzam w błąd to przepraszam , nie wiem wszystkiego jak mrs.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2013, 10:37:01 wysłane przez Bagniak »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #57 : Luty 11, 2013, 11:02:38 » |
|
Dam ci taki przykład. Akwarium 112l 80x35x40 czyli też male stadko 20 neonów innesa vs. 6 sztuk młodziutkich Ramirezek. Efekt przez 80% czasu neony były zastraszane przez Ramirezki i pływały w ławicy. Oczywiscie dwie czy trzy sztuki czasami sie odrywały i szukały schronienia po krzaczorach. Co do ikry czy narybku to pewnie masz racje ramirezki dopiero dorosły, i też czytałem że na młode w obecnosci neona niema co liczyc.Neony zrobiły już wypad z akwarium , zastąpiły je inne ryby mam nadzieje ze dadza rade. Tym bardziej ze zostały tylko dwie parki Ramirez,docelowo jedna. A co do jedzenia to był jedyny pewny czas kiedy neony pojedynczo szukały żarcia w trawniku, czyli stado szło w rozsypke. mrs co mam ci do powiedzenia: 1. To co dzieje sie w jednym akwarium niekoniecznie musi dziac sie w drugim. 2 Nie masz monopolu na jedyną słuszną prawde o prowadzeniu akwarium i zachowaniach ryb. 3. Czepiasz sie , ale tu sie chyba powtarzam. Niedawno chyba cos w ten desen było w innym poscie. 4. Wydaje mi sie ze forum służy do wymiany doswiadczen i informacji a nie do gloszenia jedynych słusznych prawd. 5. Za Chiny nie wiem dlaczego tak cie wkur...., ze próbujesz systematycznie mnie gasic. Może jestem inny niż ty , może mam inne podejscie trudno.Daj mi prywatnego bana i po sprawie.
P.s. Jesli kogokolwiek wprowadzam w błąd to przepraszam , nie wiem wszystkiego jak mrs.
Słuchaj, patrząc choćby na zdjęcia zbiornika Reno, widać neony pływające osobno, więc jakby nie było, napisałeś nieprawdę. Ramirezy ścigające neony można włożyć między bajki Sapkowskiego. W sieci każdy może dorobić sobie bajeczkę, żeby jego teoria wydała się prawdziwsza. Ja tylko napisałem, że takimi stwierdzeniami wprowadzasz ludzi w błąd. Nie atakuje Ciebie personalnie, nie obrażam Cię, więc przestań pieprzyć… Skoro – jak sam piszesz – chodzi tu o wymianę doświadczeń, to chyba mam prawo niezgadzać się z Tobą, prawda?
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #58 : Luty 11, 2013, 11:08:47 » |
|
Podsyłam fotki (na prośbę A-smi??? ) mieszkańców którzy nabrali barw i pewności siebie... Myślę, że nie tylko na moją prośbę, ale i sam tez chcesz się pochwalić. Uwielbiam pielęgniczki, a już kakadu szczególnie. Są piękne.U mnie w dwusetce pływają teraz jedynie mieczyki, trzy bocje i para kiryśników. Chyba czas aby i one do niego trafiły. Szkoda tylko, ze baniaczek taki krótki. Niemniej już swój urok ma.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
Bagniak
Nowy
Wersja robocza
|
|
« Odpowiedz #59 : Luty 11, 2013, 11:57:11 » |
|
Patrzac na zdjecia Reno widac że neony pływają razem. Widac na pierwszym z ostatnio wstawionych zdjec, stadko zajmuje ok 1/3 dlugosci zbiornika wiec na moje 20-25 cm to chyba niewiele.Mówimy tu o małym zbiorniku gdzie neony moga schowac sie tylko z którejs strony korzeni .Zwalam to na karb tego ze dopiero niedawno zostały wpuszczone.Przypuszczam że Kakadu zainteresuja sie nimi kiedy juz oswoją sie ze zbiornikiem, miejsca jest mało wiec prawdopodobnie zawsze bedą sie znajdowały w zasiegu rewiru i bedą odganiane.W dodatku neony z natury wolą strefe przydenna wiec to zwieksza prawdopodobienstwo ze bedą sobie z kakadu wchodzic w droge. Lecz może oczy mnie mylą i moje myslenie na "chłopski rozum"jest do bani. Sapkowskiego nie czytałem od dawna może cos napisał o neonach i Ramirezkach czort wie. Teorii nie dorabiam sobie do niczego dziele sie tylko moimi obserwacjami. Na dzien dzisiejszy Ramirezki podobnie jak wczesniej z neonami , załatwiaja sprawy z młodymi prystelkami. Po powrocie z pracy postaram sie zrobic fotke podskubanych ogonków Prystelek. Moze wtedy wytłumaczysz mi co sie z nimi dzieje, samookaleczenia wykluczam Natomiast zostawiaja w spokoju Żałobniczki jakkolwiek wieksze i z natury agresywniejsze. I Prystelki i Żałobniczki trzymaja sie srodka akwarium ale to tylko jakies 35cm wiec co tu mówic o strechach do pływania. Agresja i przeganianie nasilaja sie po przycince co wydaje mi sie naturalne bo ryby nie maja jak schodzic sobie z oczu. Może Ramirezy o których ty piszesz to jakies "cieleta",możliwe jest że moje Ramirezy to jacys kibole w świecie małych pielegnic.W taki razie musze sprawdzic czy aby na pewno z "LECHA". To czy u Reno zacznie sie jakas akcja to dopiero sam Reno stwierdzi może sie podzieli swoimi obserwacjami za jakis miesiąc lub dwa. Fakt nie obrażasz mnie nie stosujesz wyzwisk ani nic w tym stylu, poprostu ucinasz wypowiedz kogos i kropka. To akurat dyskusja nie jest gdyby była napisał bys cos w stylu "Drogi kolego pozwolisz że nie zgodze sie z tobą , ale z moich obserwacji w bance takiej i takiej wynika żę...". Wiec przestaje " pieprzyc" bo akurat mam w pracy samych facetów a to troszke niepolitycznie. Przepraszam, własnie jestem po lekturze kilku z twoich wypowiedzi. Żle Cie odebrałem masz poprostu taki styl , chodz odnosze wrażenie że spora wiekszosc fomuowiczów Cie poprostu irytuje. Postaram sie wiecej nie reagowac na twoje odpowiedzi. Bez obrazy Bagniak
|
|
|
|
|
|
|
|