Witam
I od razu przepraszam za jakos fotek
Akwarium: 80x35x40 proste 112 l ( ok 84 l). Wystartowało 15.12.2012
Filtracja: Aquael multikani 5 l (5 modułów ); prefiltr z gąbki ;4 moduły ceramiki;1 moduł gąbka orginalna+te co oddzielały kosze.
Oświetlenie: Pokrywa samoróbka 3x swietlówki kompaktowe 6500K 865 1200lumenów 20W „Leuci”( były cztery ale się patrzec się nie dało ). czas oswietlenia 10.00-20.00
Grzałka :Elite 100 W
Podłoże : Ada amazonia new 4l zawiniete w moskitiere zajmuje 2/3 pow akwarium liczac od tyłu zasypane żwirkiem do wys. 5 cm ( jest to wersja oszczednosciowa bo akwarium zamienie na większe 200 l za 3-5 mies)
Woda : RO+ uzdatniacz z soli kupowany na allegro. Podmiana 30% raz w tygodniu
Woda w akwarium
TwW 5
TwO 8-10
Ph 6,6- 6,7
No3, PO4, Fe -utrzymywały się w normie, teraz już niemierze bo cos mi nie idzie z ta alchemią
Nawozy:
-CO2 z butli 8 b/s, elektrozawór ,licznik bąbli szklany dyfuzor 35mm znajduje się pod wlotem i wylotem filtra ( chciałem nad nim dac jeszcze dzwon dyfuzyjny ale się nie zmiescił
. CO podawane jest 30 min po właczeniu oswietlenia i i odcinane 45min przed koncem.
Raz w tygodniu :
15ppm K2So4 z soli
10ml Kobaltosan „tropical”
0,5 kropli Biostymulatora Ti (Tytan)
Codziennie:
-Mikro z soli (B,Cu,Fe,Mn,Mo,Zn) podawane do wartosci 0,50 ppm Fe (wyliczone raz korekta początkowo co tydzien teraz wcale)
-Makro z soli, podawane do wartosci NO3 3,0ppm; PO4 0,30ppm K 3,0ppm (korekta początkowo co tydzien ostatnio wcale)
po przycince: EC wymiennie z aqua art carbo 12ml przez trzy dni( na wszelki wypadek, traktowane jako zabezpieczenie przed glonem)
Dodatki: torf granulowany 100g wymieniany co trzy tygodnie, i wywar z 6 szyszek raz w tygodniu, dla kolorku
Testy: NO3,PO4 ToW , TwO wykonczone i chyba już nie kupie
Ph tester elektroniczny -no to, to się przyda zwłaszcza przy moich kombinacjach
Rośliny:
-Hemiantus micranthemoides
-Nomaphila stricta
-Microsorium pteropus
-Bacopa Carolinina
-Bacopa Australis
-Ceratoperis corunta
-Ceratoperis thalictoides
-Limnophila sessiliflora
-Rotala rotundifolia
-Hygrophila polysperma
-roslina X (dodam zdjecie może ktos rozpozna, dostałem ją gratisem do jakiś zakupów na woreczku było napisane „EuAralis Stellata”)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a2a8a186f2ad65f.htmlno i moje porażki :
-Ludwigia respens (leży płasko na gruncie i trawnik ja zarasta, podnosze ja i podpieram a ona kładzie się na nowo)
-Hedytois salzmanii ( rosnie powoli i przegrywa wyscig z trawnikiem, a tak to listki ma ok)
Ryby :
4 szt P. Ramireza (2 pary )
Prysteleki 7szt
Żałobniczki 10szt
kosiarki 3szt ( w tym akwarium tylko podrastaja wymienie je na Otoski)
neon 3 szt ( do oddania)
Cesarska Tetra 1 szt( do oddania)
Opis: Akwarystyka roslinna w takim wydaniu zajmuje się od ok 3 mies w tym akwarium dopiero się ucze przycinania i zachowań gatunków. W dodatku to ogromna frajda tak sobie poprzycinac, tym bardziej ze do drugiego mojego akwarium to łap raczej nie ma co pchac . Od około 6 lat mam akwarium , ale traktowałem je dotychczas jako ozdobna lampke.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oto moje akwarium po restarcie. Akwarium 212 l 25.01.2013.
Akwarium:120x40x50 Profil 212 l (170-180 l)
filtracja: Tetra Tec 700 biolog
Aquael fan-3 mechanik
Oświetlenie: 2x30W Flora-glo, Aqarelle -jako ze to ma być LT wróciła stara klapa, jeśli stwierdze ze jednak swiatła jest za mało zamienie ja na pokrywe samoróbke 4x30W
Grzałka: Elite 150W – Nastawiona na 24°C ale pokrywa grzeje tak ze jest 26°C
Podłoże: Na bazie ziemi ogrodowej. 4L torf ;4l podłoże kwiatowe, 2,5l keramzyt 16-20mm; 2,5l keramzyt potłuczony młotkiem na mniejszą granulacje. Na samym dnie 3 l glinki takiej z której kiedys robiło sie cegły podobno ma sporo Fe. Całosc zasypana mixem żwirków kwarcowych 2-6mm.
Woda: RO+uzdatniacz z soli
Woda w akwarium:
TwO 10
TwW 6
Ph 6,6
Co2 odłączone (ale się zastanawiam)
Nawożenie: na starcie dolałem tylko 30 ppm K2So4
Rośliny:
- Cryptocoryne wendetii ( forma zielona i czerwonobrązowa)
-Cryptocoryne ciliata/ condrata ( dostałem ja kiedys jako Kryptokoryne sercolistna)
-Ceratopteris thalictroides ( Różdżyca ruwetkowata)
-Anubias bateri var nana
-Anubias bateri var bateri
-Microsorium pteropus
Na próbę zasadziłem tez:(małe sadzonki na razie nie widac, zobaczymy czy urosnie w takim swietle)
-Heterantera Paskowana
-Limnofila Bezszypułkowa
-Bacopa Australis
Ryby:
Stara obsada niedługo odejdą na wieczne łowiska
Razbora klinowa 23 szt
Fałszywa kosiarka 2szt
Zbrojnik niebieski 2 szt (para)
Nowe ryby:
Barwniak czerwonobrzuchy 3 szt (2+1)
Gurami dwuplamiste 6szt marmurkowych niebieskich( 1 szt dorosła dostalem od kolegi)
2 szt marmurkowych czerwonych
Bocja wspaniała 2 szt (dokupie jeszcze jedna lub dwie)
Bocja siatkowana 1 szt (podarowana przez kolege , może będzie jej weselej w towarzystwie innych bocji).
No i małe stadło jakis zdegenerowanych gupików na żywy pokarm
Ozdoby: 2 mangrowce , i sporo wierzby mandżurskiej , trzy nowe kawałki drewna celowo zostawiłem nieobrane, są spreparowane wierzba tak wyglada na początku.
A to stary układ który ze zmianami funkcjonował ok 6 lat
Opis:Zawsze nie rozumiałem co to znaczy inspiracja w opisach zbiorników, aż do zeszłego lata. Szedłem sobie na ryby brzegiem kanału który zbiera wode z rowów melioracyjnych i wpływa do torfowiska( czy raczej połaczonego ze soba szeregu jeziorek w otoczeniu bagna). Kanał miał z jednej strony brzeg zarosniety Olcha i Wierzbą a ich korzenie zwisały do wody, ilosc rybek które tam przebywały zdziwiła mnie ogromnie. Od tego czasu chciałem mieć takie właśnie akwarium, no i chyba mam. Tyle ze w wersji tropikalnej. Co prawda zrezygnowałem z kryjówek dla ryb w postaci puszek po Coca-coli i Lechu pilsie( za namową żony
), ale chyba akwarium nie straciło nic z naszej NevNature.