Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwszy raz 160l  (Przeczytany 3314 razy)
chemik666
Nowy
*

« : Luty 09, 2013, 06:26:24 »

PS,zalozylem nowy temat bo tamtego nikt mi nie przeniósł.
Witam,to moje 1 akwarium także proszę o wyrozumiałość.

Akwarium-160l
Filtr hw 302
Grzałka Tetra 150
Podłoze 25 l JBl +czarny zwirek
Oswietlenie   2x39 + 2x30 odliczając podłoze itp. wyjdzie z 1w
Swiece na razie po 8h

Rosliny :dostałem gratis zestaw roślin wiec je posadziłem ,,w planach miałem trochę inne ale to z czasem
Obsada:
40 neon inessa
10 kirysek spizowy
2 zbrojniki
harem kakadu
10 amano

Rosliny:
Rotala rotundifolia
 Rotala wallichii
Rotala rotundifolia sp. green
. Limnophila sessiliflora
Heteranthera zosterifolia
Hydrocotyle leucocephala
 MICRANTHEUM UMBROSUM
 Ludwigia repens
BACOPA MONNIERI
 BACOPA CAROLINIANA
Hedyotis salzmanii
 Pogostemon stellatus
.Hemianthus Micranthemoides
.Glossostigma Elatinoides
.Eleocharis Parvula
Lileopsis brasiliensis
 Hemianthus Callitrichoides
.Echinodorus Tenellus
Sagittaria Subulata

Proszę o rady?pozdr

[/quote]

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2013, 11:22:17 »

A jkie parametry wody? Kiedy akwa wystartowało? Po oświetleniu i ilości róznych gatunków roślin celujesz w roślinne?

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
chemik666
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2013, 12:18:27 »

Hmm mam testy paskowe także wynik może być jedynie dobry luz zły.testy paskowe jbl.Akwarium ma miesiąc,moze gdzies w głowie mam roślinne ale nie wiem czy to się uda..dołożę w tym tyg co2 i zobaczymy co się bd działo.
Bagniak
Nowy
*

Wersja robocza

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2013, 18:30:26 »

Pierwsze akwarium... wyrozumiałosc...,  a po kiego grzyba ci To. Akwarium  bardzo ładne moim zdaniem, tylko czekac jak rosliny podrosną. Woda kryształ widac ze chińczyk robi dobrą robote. Co do swiatła ro radziłbym ostrożnośc ok 1w/1l to ruletka, rosliny po takiej zmianie nabierają apetytu. Co2 mikro i makro. Potrzebne są testy , inaczej glon ci pokrywe uniesie  Cheesy .I pewna wprawa w stosowaniu nawozów, sama teoretyczna wiedza nie wystarczy. Dla przykladu kiedy ja zwiekszyłem ze zwykłych 0,3 W na 0,9w/1l  akwarium w dwa dni pokryło sie zielonym pyłkiem. Może zastanów sie czy dołożenie jednej swietlówki ci  wystarczy,drugą mozesz wsadzic jak sie sytuacja unormuje. Wiekszosc roslin i tak bedzie ci rosła dobrze.
 Mam taką swoją zasade ze nawet zmiany na lepsze przeprowadzam powoli,( dotyczy wody nawozów swiatła i ryb).
Ciekawi mnie gdzie dają takie fajne gratisy jak ten zestaw roslin?
Na zdjecu widze ze boki masz niedoswietlone( a może tylko mi sie tak wydaje) wez to pod uwage kiedy bedziesz kombinował ze swiatłem , roslinniak lubi miec swiatlo wszedzie.
Na krewetkach sie nie znam  ale chyba nawet te spore amanki mogą miec kłopoty( czyt. kakadu i zbrojniki jak podrosną)  w czasie wylinki, moze tu doradzi ktos kto zajmuje sie krewetkami
Czekam na nastepne foty bo akwarium zapowiada sie medalowo.
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2013, 18:40:08 wysłane przez Bagniak » Zapisane
chemik666
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 10, 2013, 20:11:29 »

Przy szybkości krewetek to jestem spokojny,bardziej boje się ze znowu wybiorą się na spacer<nie przezyły 3>Nawozic już zaczałem od poltora tyg.PlantaActiv mikro i makro no i potas,co2 na razie carbo ale w tym tyg to się zmieni ..bd butla.:Podmiany co tydzień 30 litrow,Mam około 40 l podłoza wiec może jest te 120 l wiec swiatła około.0,66 po dołożeniu jednej będzie 0,9 przy komplecie bd 1.16 wiec faktycznie sporo,narazie wszystko rosnie systematycznie każdego dnia widać,te 2 30w chce wymienić bo sa wypalone,nie zapadła jeszcze ostateczna decyzja ze je włacze,mam nadzieje ze mi pomożecie podjąć własciwa decyzje.Zeby nie spieprzyc.

Kakadu najbardziej wybarwiony to on?
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2013, 21:13:28 wysłane przez chemik666 » Zapisane
chemik666
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2013, 15:23:18 »

Nowe foto:)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: