Chcę kupić filtr ro do celów akwarystycznych. Przede wszystkim zależy mi na jak najmniejszych gabarytach całego filtra i chciałbym się zmieścić w 300 zł. Będę z niego korzystał raz w tygodniu do podmian, około 70l - 120l. Jestem całkowicie zielony w temacie i dlatego proszę o odpowiedzi na poniższe pytania.
1. Który filtr wybrać? Poniżej link do sklepu z kilkoma filtrami. Może jakiś inny, którego nie ma w tym sklepie?
http://sklep.osmoza.pl/filtry-akwarystyczne-c-4.htmlMożesz brać i pierwszy i drugi. Oba zdadzą egzamin. Wazne zeby membrana miała co najmniej 75 gpd.
2. Czy filtr należy zamontować poniżej ujęcia wody, czy powyżej?
Nie wiem co znaczy powyżej, poniżej. Ja mam zamontowany przy spłuczce do kibla. W zestawie była złączka, dzięki której można podłączyć filtr np do kranu w łazience czy kuchni albo innym pomieszczeniu. Przy sedesie mam niedaleko wannę, do której wstawiam pojemnik 30 litrowy i do niego kapie woda z filtra. Nawet jak sie przeleje to nie idzie woda na mieszkanie a do wanny.
3. Czy można tak go zainstalować aby woda z filtra w okresie jesienno-zimowym szła bezpośrednio do ścieków, a w okresie wiosenno-letnim do podstawionego wiaderka/pojemnika?
W zestawie z filtrem jest zawór, który to służy do zamykania lub otwierania wody. Jeśli potrzebujesz nałapać wody z ro to go odkręcasz, a po nałapaniu zamykasz. Ot cała filozofia. Filtr RO nie musi działać non stop tylko wtedy kiedy potrzebujesz.
W zestawie jest obejma plastikowa, którą montuje się na rurze spustowej np. od umywalki. Nawiercasz otwór na tej rurze, zakładasz obejmę, w której jkest miejsce na wężyk i odpad leci w kanał. Możesz tez sobie skonstruować ... przedłużyć wężyk ... aby np. woda odpadowa leciała do ogródka, a nie w kanał... albo do wiaderka.
4. Czy może on być obudowany/być we wnęce? Czy gdy będzie we wnęce to będzie można łatwo wymienić wkłady i membranę osmotyczną?
MOze być. Choć zawsze lepiej mieć jakieś pole manewru. Filtr montowany może być do ściany na plastikowych uchwytach, z których łatwo go zdjąć.
5. Czy zamontowanie go sprawia trudność? Czy przeciętnie zdolny manualnie "leszcz", bez wykształcenia technicznego sobie poradzi?
Tu jest rysunek jak podłączyć filtr ... mojego autorstwa
. I wcale to nie jest trudne. Tez nie jestem fachowcem ... hydraulikiem, ale niektóre rzeczy można naprawdę samemu zrobić.
6. Na co zwrócić uwagę kupując/wybierając filtr?
Czy jest kompletny
.
Żeby miał membranę minimum 75-tkę.
7. Na co zwrócić uwagę montując filtr.
Zeby z "dobrego" wężyka łapać wodę, a nie odpad, a ro do kanału
. Ja po prostu oznaczyłem sobie kawałkiem izolacji, z którego wężyka leci dobra woda.