badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« : Luty 10, 2013, 20:23:32 » |
|
Witam! Po sprzedaniu 200-setki wreszcie postawiłem postawić baniak taki jaki chciałem - czyli niski i długi, a skleił mi go mistrz Polski północnej - Marek Redek - Bizon. Wczorajsza ciążka praca zaowocowała zbiornikiem typu BW. Efekty są widoczne na poniższych fotkach. Ale po kolei... Zalany 09.02.2013 Baniak - 100x40x35(wysokość) prosty 140l, za tło robi czarna folia samoprzylepna Oświetlenie - 2x żarówka LED 3W w oprawkach z IKEI zamocowane na pałąku z nierdzewki Filtr - Biolog:JBL E900 (od spodu 2xceramika, 1xtorf granulowany, 1xgąbka), Mechanik: Glowica z gęstą gąbką AquaSzut 750 Grzałka - Jakaś chińska 200W Podłoże - gruby piach, a na nim korzenie olchowe i bukowe, gałązki dębowe, lignity, liście dębu i buku, szyszki olchy Flora - Brak, chociaż pnączaki, które są nad akwarium może będą nacięte i zanużone w wodzie Fauna - Z wiadomego powodu - chwilowo brak PARAMETRY WODY:Woda jest wyłącznie z filtra RO pH - 6,4-6,6 GH - 1-3 KH - 1-3 Testy ZOOLEK Temp. 24-26'C Proszę o wyrozumiałość co do jakości fotek - robiłem na szybko telefonem No i chyba tyle, teraz Wasza kolej... Aktualizacja 05.06.2013 I chyba tyle póki co
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2013, 19:51:03 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Bagniak
Nowy
Wersja robocza
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2013, 20:39:25 » |
|
OK ze telefonem. Pokój ładny daj teraz fote akwarium hehe
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2013, 22:21:33 » |
|
Moje klimaty, zapowiada się świetnie. Jaką obsadę planujesz?
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2013, 06:38:45 » |
|
Ekstra, Badrassie. Jak już wziąłeś się za BW, to widze, że na poważnie. Parametry wody - rewelacyjne. Aranż - rewelacyjnie. Nawet otoczenia baniaka jest super. Mam nadzieje, że postawisz na jakąś ciekawą obsadę!
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2013, 18:34:13 » |
|
Moje klimaty, zapowiada się świetnie. Jaką obsadę planujesz?
Właśnie - obsada... to jest największy problem, bo nie chcę zepsuć takiego aranżu ramirezami i neonami. Marzą mi się A. Agassizzi Fire Red w układzie 2+6 Ekstra, Badrassie. Jak już wziąłeś się za BW, to widze, że na poważnie.
Dawno Ci mówiłem, że zaskoczę siebie i Was Poniekąd tylko taki biotop podoba się mojej żonie więc może za jakiś czas zaszaleję z duuużo większym baniakiem Co do obsady to j/w do:Emperor
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2013, 19:02:41 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2013, 19:59:45 » |
|
Dawno Ci mówiłem, że zaskoczę siebie i Was Poniekąd tylko taki biotop podoba się mojej żonie więc może za jakiś czas zaszaleję z duuużo większym baniakiem Szalejesz z tymi litrażami. Tak z ciekawości, dlaczego zlikwidowałeś większy baniak i postawiłeś mniejszy?
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 11, 2013, 20:31:43 » |
|
Tak z ciekawości, dlaczego zlikwidowałeś większy baniak i postawiłeś mniejszy?
Zawsze po głowie mi chodził zbiornik niski i długi, a jednocześnie szerszy niż wyższy. Jest może nieco mniejszy ale uwierz mi robi wrażenie bardzo przestronnego. A dwusetka to...było nieporozumienie - to jest klocek, który nie ma głębi. Już wiem, że w niedalekiej przyszłości ( jak tylko córa pójdzie na studia na drugi koniec Polski) to postawię baniak 170x50x70(szerokość)=595L !!!
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 11, 2013, 20:33:01 » |
|
Zawsze po głowie mi chodził zbiornik niski i długi, a jednocześnie szerszy niż wyższy. Jest może nieco mniejszy ale uwierz mi robi wrażenie bardzo przestronnego. A dwusetka to...było nieporozumienie - to jest klocek, który nie ma głębi. Już wiem, że w niedalekiej przyszłości ( jak tylko córa pójdzie na studia na drugi koniec Polski) to postawię baniak 170x50x70(szerokość)=595L !!!
No tak, to ma swój urok. A 600l to będzie coś. Myślałeś coś więcej o aktualnej obsadzie?
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2013, 20:36:39 » |
|
Badrass jak już koniecznie chcesz Apistogramm'y to może jakieś rzadziej spotykane?
|
|
|
|
|
|
|
Kadafix
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 11, 2013, 21:31:15 » |
|
A dwusetka to...było nieporozumienie - to jest klocek, który nie ma głębi.
Przestań mnie zniechęcać, gdyż ja cały czas planuje takiego klocka :p Akwarium ładnie się zapowiada, chociaż szczerzę mówiąc nie przepadam za BW. Ps. Chyba pora zmienić podpis
|
|
|
|
Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2013, 21:35:22 » |
|
Badrass jak już koniecznie chcesz Apistogramm'y to może jakieś rzadziej spotykane?
Tak, pewnie, że chciałbym jakieś nietuzinkowe ale tylko agassizzi są łatwo dostępne dla mnie. Tak poza tym woda w baniaku zczerniała, pH waha się w tej chwili pomiędzy 5,0-5,5 . Coś mi strasznie zakwasza wodę, stawiam na korzenie od sebtul-a
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2013, 21:40:39 » |
|
Przestań mnie zniechęcać, gdyż ja cały czas planuje takiego klocka :p Ps. Chyba pora zmienić podpis Do BW jak i do tangi czy malawi - wydaje mi się, że to dobre wymiary. Ja też zaczynałem kilka lat temu od dwusetki ale to był typowy roślinniak (do tego pasuje), a tak pro po o co chodzi z tym opisem?
|
|
|
|
|
|
|
Kadafix
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 11, 2013, 21:54:48 » |
|
Przestań mnie zniechęcać, gdyż ja cały czas planuje takiego klocka :p Ps. Chyba pora zmienić podpis Do BW jak i do tangi czy malawi - wydaje mi się, że to dobre wymiary. Ja też zaczynałem kilka lat temu od dwusetki ale to był typowy roślinniak (do tego pasuje), a tak pro po o co chodzi z tym opisem? A to dobrze, bo mi właśnie o roślinniak chodzi ;p Twój podpis czy jak to tam się zwie: Chwilowy brak baniaka ale... znowu będzie BW Smiley już niedługo
|
|
|
|
Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 11, 2013, 22:04:00 » |
|
Badrass, co ja bym dal za takie pH. Korzeni, gałęzi i lignitów mam od cholery, a i tak poniżej 6,5 ostatnio nie dam rady zejść.
|
|
|
|
|
|
|
sebtul
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Luty 11, 2013, 22:58:32 » |
|
Pogoda jest taka jaka jest i boję się wejść na bagna. Z jednej strony lód za cienki, z drugiej śnieg przysypał wszystko i nie bardzo widać gdzie stanąć. Pamiętam o jakiejś rozczochranej dębinie i dłuższych korzeniach olchy lecz może się okazać, że dopiero w kwietniu gdy śniegi stopnieją, bo na mrozy chyba raczej już nie można liczyć. Przy mocno wysuszonej olszy czarnej można zejść nawet do pH poniżej 5. Nie bardzo wiem, o co w tym chodzi, bo przy świeżych korzeniach, które się nie przesuszyły tak niskiego pH nie osiągnąłem. Baniaczek ciekawie się zapowiada. W mojej opinii szkoda, że uciekłeś z wysokości. Ale z drugiej strony może obsada, którą planujesz jej nie wymaga i po co taki kloc. Chętnie zobaczyłbym zdjęcia z bliska, przede wszystkim aranżu podłoża i samej strefy przydennej. Czy planujesz jakieś zbrojniki?
|
|
|
|
gg - 4479432
|
|
|
|