akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #30 : Luty 23, 2013, 10:57:09 » |
|
Z tego co widać na zdjęciach to piękny zbiornik! Czytając Wasze posty nasuwa mi się pytanie: Jak się pakuje ryby? Przez cały kraj żywe mogą dojechać? Jak to wygląda? Ciekawość odkrywania świata się odzywa.
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #31 : Luty 23, 2013, 11:05:31 » |
|
Czytając Wasze posty nasuwa mi się pytanie: Jak się pakuje ryby? Przez cały kraj żywe mogą dojechać? Jak to wygląda? Ciekawość odkrywania świata się odzywa. Worki z wodą i tlenem + karton ocieplony styropianem. Wysyłka - najlepiej PKP bo przesyłka leży sobie w przedziale konduktorskim, czyli w ciepłym i suchym miejscu. Kiedyś kupiłem ryby z wysyłka PKS. Paczka jechała całą droge z innymi bagażami. Dostałem karton pognieciony i mokry. Może miałem pecha, bo znam ludzi którzy PKS sobie chwalą.
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #32 : Luty 23, 2013, 11:41:18 » |
|
Te ryby muszą być chyba ledwo żywe... o.O jakoś nie tak sobie to zawsze wyobrażałam.
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #33 : Luty 23, 2013, 12:07:35 » |
|
Te ryby muszą być chyba ledwo żywe... o.O jakoś nie tak sobie to zawsze wyobrażałam.
Czemu ledwo żywe? A jak Twoim zdaniem wiezie się ryby z odłowu, czy chodźby z hurtownii gdzieś na 2 koniec polski?
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #34 : Luty 23, 2013, 14:08:10 » |
|
a no tak. łojeja. Świat jest zadziwiająco prosty. Ludzie zawsze szukają drogi na około. Ale to chyba nie miejsce na rozmowy a transporcie ryb. Jeszce raz gratuluję akwarium i pozdrawiam serdecznie wszystkich akwarystów! ŻYCIE JEST PIĘKNE!
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #35 : Luty 23, 2013, 15:44:37 » |
|
1. Miały być z płn Wenezueli i wsch Kolumbii 2. Miały być dostosowane wielkością do baniaka 3. Miały być z czarnych wód 4. Miały być pelęgniczki Więc średnia wyszła - Mikrogeophagus ramirezi i takie dziś małe 2-miesięczne 4 maluchy trafiły do mojego zbiornika.
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 24, 2013, 10:23:17 » |
|
No i jak tam te Twoje ramirezy? Pływają czy znów coś zmieniłeś?
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 30, 2013, 21:52:02 » |
|
coś poszło nie tak na serwerze?
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2013, 10:26:46 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 05, 2013, 10:25:17 » |
|
Nic nie zmieniałem, ale zastanawiam się czy w ogóle warto. Kwiaty pokrywają korzeniami coraz większą powierzchnię słupa wody więc nic nie będę dodawał. Po pewnej modyfikacji osmozy (prefiltr sznurkowy), zastosowałem armatkę torfową - to był strzał w dziesiątkę. Jarzeńce mają taki pasek boczny czerwony, że aż dech zapiera. To samo ramirezy - nie wiedziałem, że mogą mieć takie kolory. No i co podmiana ryby wycierają się jak głupie. Parametry mówią same za siebie: pH 5.8-6.5 (nigdy nie udało mi sie tak nisko zjechać!), NO2-0, NO3-5, Kh-0, GH-1-3 Stosuję napowietrzanie z filtra wew. po to aby nie było wahnięć pH.
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 05, 2013, 17:49:28 » |
|
Fotki aktualne gdzie?
|
|
|
|
|
|
|
sebtul
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 05, 2013, 19:26:46 » |
|
Parametry mówią same za siebie: pH 5.8-6.5 (nigdy nie udało mi sie tak nisko zjechać!)
Ile zostawiłeś olchy czarnej?
|
|
|
|
gg - 4479432
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 05, 2013, 19:51:51 » |
|
Fotki aktualne gdzie?
W pierwszym poście. Ile zostawiłeś olchy czarnej?
Szyszek i liści wcale nie wymieniam tylko dokładam. Zbrojniki uwielbiają buszować w tym syfie, który zalega na dnie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2013, 19:54:55 wysłane przez badrass »
|
|
|
|
|
sebtul
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 05, 2013, 20:45:03 » |
|
Szyszek i liści wcale nie wymieniam tylko dokładam. Zbrojniki uwielbiają buszować w tym syfie, który zalega na dnie.
Chodziło mi o korzenie z korą. Czy wyrzuciłeś całą olchę (korzenie)? Czy poza szyszkami zostawiłeś coś?
|
|
|
|
gg - 4479432
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 05, 2013, 20:51:57 » |
|
Chodziło mi o korzenie z korą. Czy wyrzuciłeś całą olchę (korzenie)? Czy poza szyszkami zostawiłeś coś?
A jeśli o to chodzi to zostawiłem sobie kilka patyków, a resztę zostawiłem w piwnicy. Sam wiesz jaką smołę potrafi to zrobić. Tymi korzonkami od Ciebie to spokojnie zaczerniłbym baniak 1000l.
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 05, 2013, 21:00:25 » |
|
Świetnie to wygląda. Parametry wody jak marzenie.
|
|
|
|
|
|
|
|