mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #15 : Luty 12, 2013, 08:29:00 » |
|
Przestań mnie zniechęcać, gdyż ja cały czas planuje takiego klocka :p Akwarium ładnie się zapowiada, chociaż szczerzę mówiąc nie przepadam za BW. Ps. Chyba pora zmienić podpis Kadafix, jeśli masz tylko miejsce, weź sobie przynajmniej 240l - niby to tylko 20cm różnicy na długości, ale w dalszej perspektywie ma to spore znaczenie. No i baniak nie jest tak klockowaty Badrass, nie pamiętam dokładnie skąd jesteś, ale do Arsika masz chyba niezbyt daleko. Pogadaj z nim, on sprowadzi Ci w zasadzie wszystko co sobie wymyślisz.
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #16 : Luty 12, 2013, 19:50:26 » |
|
Chętnie zobaczyłbym zdjęcia z bliska, przede wszystkim aranżu podłoża i samej strefy przydennej. Czy planujesz jakieś zbrojniki?
Na razie od Twoich korzeni nic nie widać Muszę dziś (jak zdąży do 22.00 nalecieć woda z RO) podmienić z 50l wody. Parę z nich wyleci na pewno bo robi się straszna smoła, a co do zbrojników...to wiesz nawet nie brałem ich pod uwagę ale dałeś do myslenia. Badrass, co ja bym dal za takie pH. Korzeni, gałęzi i lignitów mam od cholery, a i tak poniżej 6,5 ostatnio nie dam rady zejść.
Sam jestem w szoku! Mnie również nigdy sie nie udało. Jutro bedzie u mnie znajomy z pH-metrem elektronicznym to sprawdzę czy przypatkiem testy kropelkowe są OK. Badrass, nie pamiętam dokładnie skąd jesteś, ale do Arsika masz chyba niezbyt daleko. Pogadaj z nim, on sprowadzi Ci w zasadzie wszystko co sobie wymyślisz.
No przecież ze stolicy....ale Krzyżackiej, a o kim mówisz nie mam zielonego pojęcia.
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #17 : Luty 12, 2013, 19:54:29 » |
|
o kim mówisz nie mam zielonego pojęcia.
Arsik to Artur z Akwa-pasji. Mieszka w Szczecinie i faktycznie ściągnie co zechcesz. Nie myślałeś nad tłem skrzynkowym? W BW świetnie wygląda podświetlone ledami.
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #18 : Luty 12, 2013, 20:45:16 » |
|
Nie myślałeś nad tłem skrzynkowym? W BW świetnie wygląda podświetlone ledami.
No niby mam przygotowane na styrodurze gałązki brzozy w piwnicy ale to może jeszcze poczekać
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #19 : Luty 16, 2013, 21:47:14 » |
|
No więc tak: mija tydzień od założenia baniaka. W tym czasie wywaliłem korzenie olchy z korą, bo tak barwiło wodę, że nic nie było widać. Dodałem odżywki dla bakterii, wsadziłem 2 nowe korzenie - podobno torfowe. Zmierzyłem parametry wody: pH: 6,8-7,0 (trochę skoczyło) GH (TWo) - 3*n KH (TWw) -9*n NO2 - 0 mgl/l NO3 - 0 mg/l Temp 23-25*C, świecę różnie od 4 do 7 godz. ze względu na brak fauny i flory. Wiem, że baniak świeży ale NO3 powinno już coś chyba pokazywać? Tym bardziej, że na korzonkach pokazała się jakaś pleśń ( znaczy że coś tam już żyje ) Póki co w tym tygodniu położę na powierzchnie trochę pistii Co do obsady to zastanawiam się: Pielęgniczki kratkowane Otoski Zwinniki lub drobnoustki
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #21 : Luty 16, 2013, 22:23:10 » |
|
Wiedziałem, że zaczniesz pierwszy mnie motywować do uzyskania naprawdę nietypowego baniaka No na Allegro jest rzeczywiście jest wybór... pospolity. Niby mam na to jeszcze czas ale już dostaję do łba - cóż mógłbym tam wsadzić. Muszę poszukać kontaktu do gości, od którego miałem kiedyś taeniacara candidi. Może coś będzie miał ciekawego. A czy muszą być z Ameryki? Otóż nie, może coś z Afryki tam też są czarne wody.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #22 : Luty 16, 2013, 22:37:33 » |
|
Azja tez bylaby fajna. Przy takich parametrach wody czekoladowce czulyby sie swietnie. Do tego np. jakies ciekawsze szczupieńczyki...
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2013, 08:50:34 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #23 : Luty 17, 2013, 09:23:32 » |
|
taeniacara candidi.
I to jest bardzo dobry wybór Nieźli wojownicy z tych ryb.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #24 : Luty 21, 2013, 20:20:48 » |
|
I co, Badrass. Wybrałeś coś?
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #25 : Luty 22, 2013, 09:12:33 » |
|
Jeszcze nie, tłumaczę sobie, że jeszcze mam czas, że jeszcze cykl azotowy się nie zakończył. Sam nie wiem co tam wpuścić. Tanieacara candidi napewno nie będzie, bo nie ma skąd w pobliżu.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #26 : Luty 22, 2013, 10:25:38 » |
|
Jeszcze nie, tłumaczę sobie, że jeszcze mam czas, że jeszcze cykl azotowy się nie zakończył. Sam nie wiem co tam wpuścić. Tanieacara candidi napewno nie będzie, bo nie ma skąd w pobliżu. A wysyłkowo?
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #28 : Luty 22, 2013, 20:11:52 » |
|
A wysyłkowo?
Wiesz to jak loteria, może sie okazać, że wyjdzie jak u Ciebie ze skośnopręgimi Ciekawi mnie co będzie na dnie.
Też myślałem o "eLkach" ale jakoś nie widzę tego za bardzo Nie wiem, dam znać na pewno jak coś wpadnie mi w oko. Pzdr
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #29 : Luty 22, 2013, 20:18:08 » |
|
Wiesz to jak loteria, może sie okazać, że wyjdzie jak u Ciebie ze skośnopręgimi
Wiesz, ja w ogóle miewałem problemy z wysyłkowym zakupem ryb, ale bardzo dużo ludzi dokonuje zakupu w taki sposob i wszystko jest ok. Dużo zależy jednak od sprzedawcy i tego jak zapakuje ryby.
|
|
|
|
|
|
|
|