najaraniec
Zainteresowany
|
|
« : Luty 18, 2013, 17:23:05 » |
|
moja moli jest gruba ale co ją przełożę do kotnika to szybko chudnie karmię ją więcej ale to nic nie daję
|
|
|
|
|
|
|
nikodem0
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2013, 17:28:30 » |
|
jest tego pełno na forum! karmiąc ją "więcej" jej nie rozmnożysz........, potrzebna do tego jest parka (samica i samiec).
|
|
|
|
|
|
|
najaraniec
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2013, 17:34:10 » |
|
mam dwa samce i jedna samice ja pytam jak poznać kiedy ją przełożyć do kotnika
|
|
|
|
|
|
|
nikodem0
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2013, 17:38:53 » |
|
wtedy gdy czarna plamka będzie dośc duża i samica , będzie sie dziwnie zachowywać. poczytaj na forum! - to patrzysz na wielkośc brzucha.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 18:00:43 wysłane przez nikodem0 »
|
|
|
|
|
najaraniec
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2013, 17:40:33 » |
|
a możesz mi powiedzieć jak u czarnej molinezji zobaczyć czarną plankę?
|
|
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 18, 2013, 18:34:11 » |
|
a możesz mi powiedzieć jak u czarnej molinezji zobaczyć czarną plankę? hahaha
|
|
|
|
|
|
|
najaraniec
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2013, 18:36:14 » |
|
taki był przed chwilą mądry a czytać pytań nie potrafi może Ty pomożesz???
|
|
|
|
|
|
|
najaraniec
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 18, 2013, 18:36:39 » |
|
a możesz mi powiedzieć jak u czarnej molinezji zobaczyć czarną plankę? hahaha pomozesz??
|
|
|
|
|
|
|
nikodem0
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 18, 2013, 18:50:39 » |
|
GDYBYŚ TROCHE PRZECZYTAŁ TO BYŚ WIDZIAŁ , ŻE ZMIENIŁEM WIADOMOŚĆ , ZADAJESZ TAKIE PYTANIA KTÓRE BYŁY POWIELANE 1000 RAZY!!!!!
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 18:55:08 wysłane przez nikodem0 »
|
|
|
|
|
najaraniec
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 18, 2013, 18:55:13 » |
|
GDYBYS TROCHE PRZECZYTAŁ TO BYŚ WIDZIAŁ ZE ZMIENIŁEM WIADOMOŚC , ZADAJESZ TAKIE PYTANIA KTÓRE BYŁY POWIELANE 1000 RAZY!!!!!
ona chudnie tylko w kotniku jest obserwowana cały czas a małych nigdy nie ma mimo tego że kotnik jest w innym akwa. kotnik jest na przyssawkach w innym akwa na szybie zamontowany
|
|
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 18, 2013, 18:55:29 » |
|
Samica, która ma urodzić młode ma pękaty brzuch (pod koniec wyglądający prawie jak u osobnika chorego na puchlinę). Jeśli masz dobrze zarośnięte akwarium, to nawet nie musisz odławiać samicy, bo zawsze kilka młodych gdzieś się ukryje i przeżyje w gąszczu. Jeżeli jednak przeniesiesz ją do kotnika, to musisz uważać i po porodzie odpowiednio szybko ją stamtąd zabrać, bo samica zjada młode, które się jej nawiną "pod nos".
|
|
|
|
|
|
|
najaraniec
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 18, 2013, 18:58:55 » |
|
Samica, która ma urodzić młode ma pękaty brzuch (pod koniec wyglądający prawie jak u osobnika chorego na puchlinę). Jeśli masz dobrze zarośnięte akwarium, to nawet nie musisz odławiać samicy, bo zawsze kilka młodych gdzieś się ukryje i przeżyje w gąszczu. Jeżeli jednak przeniesiesz ją do kotnika, to musisz uważać i po porodzie odpowiednio szybko ją stamtąd zabrać, bo samica zjada młode, które się jej nawiną "pod nos".
kotnik jest w oddzielnym akwa i jest na szybie zamontowany kotnik jest dwu komorowy w jednej mam gupiczke i małe gupiczki są a molinezji nigdy nie widać. narybek może z kotnika wypłynąć na zbiornik ogólny w tym oddzielnym akwa a żadnych dorosłych tam nie ma to akwa jest tylko na kocenie przygotowane i po ogólnej przestrzeni poza kotnikiem jest tylko narybek
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 19:05:10 wysłane przez najaraniec »
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 18, 2013, 19:03:42 » |
|
Może rodzić w nocy i do rana zdąży wszystkie młode zjeść. W dawnych czasach obserwowałem swoje żyworódki i często gęsto było tak, że młoda rybka przeżywała zaledwie kilka sekund po porodzie, bo matka odwracała się i ją zjadała.
Być może jest też tak, że przenosisz samicę tuż przed porodem - w takim przypadku w wyniku stresu może ona urodzić martwe młode.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 19:13:48 wysłane przez falko »
|
|
|
|
|
najaraniec
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 18, 2013, 19:07:54 » |
|
Może rodzić w nocy i do rana zdąży wszystkie młode zjeść.
no ale dorosłe nie mają dostępu do narybku (
|
|
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #14 : Luty 18, 2013, 19:23:28 » |
|
Jeżeli masz nawet osobne akwarium tylko dla narybku, to po prostu wpuść do niego samicę na jakiś tydzień przed spodziewanym porodem. Daj tam sporo pływających roślin - moczarki, paprotnice itp. Do czasu zanim odłowisz samicę młode będą miały więcej szans na ukrycie się niż w plastikowym kotniku, z którego nie zawsze zdążą odpowiednio szybko wypłynąć.
|
|
|
|
|
|
|
|