|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2013, 14:11:05 » |
|
Gratuluję! Pomyślności w odchowaniu chociaż jednego, byś w przyszłości mógł patrzeć na tego swojego odchowanego samca/samice pływającą z młodym PS. Także wyczekuję larw, tyle że pielęgnicy
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
tiggi
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2013, 14:23:55 » |
|
Dziękować Tatusiem miał być inny samiec -plakat biały, ale niestety miał inne plany postanowił całkowicie ignorować zalecającą się samiczkę. A że ja jestem niecierplia to podmieniłam samca który natychmiast zaczął budować gniazdo
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2013, 14:47:55 » |
|
I dobrze, o ile dobrze kojarzę to błędnikowce, same się dobierają. Więc może tamten pierwszy był nie dojrzały, lub po prostu nie zainteresowany. Pamiętajmy, aby przy rozmnażaniu pamiętać o warunkach jak najpodobniejszych do naturalnych./ Nie oddzielać rodziców od ikry, jeśli w naturze się nią opiekują! Zatracą instynkt macierzyński, a potem ludzie się dziwią, że dorośle tarlaki jedzą swoją ikrę./ W innym wypadku nastąpią nieodwracalne zmiany wywołane przez człowieka. Chamska ingerencja w naturę.
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
tiggi
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2013, 14:55:26 » |
|
Niestety oboje rodziców trzeba było odłowić. Samicę atakował samiec więc musiałam ją odłowić. Później samiec zaczął wyjadać ikrę....
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2013, 15:05:51 » |
|
Trzeba było go zostawić, po którymś tarle wykształciłby się w nim instynkt macierzyński, a gdyby zapewnić parce odpowiednio duże akwarium tarliskowe i gęstą roślinność w nim, myślę, że byłaby bezpieczna. Inna sprawa, jeśli do wszystkiego doszło w zbiorniku ogólnym. (nie wiem czy takie zdarzenia maja miejsce, nie posiadam takiej wiedzy)
|
|
|
|
|
|
|
tiggi
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2013, 15:09:33 » |
|
Tarło odbyło się w małym akwarium tarliskowym... Może z 15 litrów będzie w tym akwarium...
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2013, 15:47:51 » |
|
Może czasem warto postawić na większy zbiornik niż piszą w opisach rozrodu.
|
|
|
|
|
|
|
tiggi
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 23, 2013, 15:48:53 » |
|
Niestety dysponowałam tylko takim. To też było moje pierwsze tarło. Człowiek uczy się na błędach ...
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 23, 2013, 15:59:40 » |
|
dokładnie. ważne, aby się poprawiać i dążyć do bycia jak najlepszym w tym co chcemy osiągnąć. powodzenia w dalszym rozmnażaniu!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
django
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 28, 2013, 20:07:06 » |
|
I tak dobrze że się rozwijają jakoś Wrzuć zdjęcie jak rybki będą trochę większe
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje w życiu miłości. Tylko miłość kominki z płaszczem wodnym ma sens na tym świecie, chociaż jest nielogiczna. W moim sercu krzyczy pustka. Serce tonie, ale nie chce desperacko łapać się byle czego. Czeka na coś wyjątkowego... tylko co jeśli będz
|
|
|
iroslaw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 28, 2013, 20:40:51 » |
|
Co im dajesz do jedzenia - ja swoje bojki i prętniki karmiłem żółtkiem kurzym i artemią ale ilość młodych była dużo większa . powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
tiggi
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Marzec 01, 2013, 08:22:13 » |
|
Dostają baby firsta Hikari, dostają też mikroplankton dla morskich ryb w pyłku... I żywią się tym co pływa w akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|