Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Żółta woda  (Przeczytany 5997 razy)
Tomek
Nowy
*

« : Styczeń 17, 2004, 18:27:45 »

Jak mam pozbyć się żółtawego koloru wody, który pojawja sie w jakiś tydzień po wymianie wody i tak jes zawsze ale woda nie jest metna ale żółtawa. dodam tylko ze zbiornik ma 60l filtr nazwy nie znam tłoczy 80l na godzine.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2004, 23:00:02 »

Masz może w akwarium korzeń lub lignit? Wówczas takie abrwienie jest zupełnie naturalne, jeśli go nie chcesz to postaraj się o lepiej spreparowany korzeń.
Drugą przyczyną moze być nadmiar NO3, to również barwi wodę na żółto. Zdarza się to przy przerybieniu lub/i zbyt obfitym karmieniu. Jeśli tak masz to odmulaj dno.
Sprubuj usunąć te zabarwienie węglem.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2007, 12:14:46 »

Mam ten sam problem, na dole mam wypisane co mam w akwa czy to możliwe, że mam aż tak duże przerybienie??Nie daje im też aż tak dużo jedzienie w prawdzie potem troche zostaje na liściach. Czy mam im mniej dawać??

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2007, 13:31:46 »

IMHO może być za słaby filtr i/lub za mała powierzchnia filtrująca. może postaraj się podłączyć jakąś mocniejszą pompkę. nie wiem jak jest z podmianami u was?
u siebie zauważyłem też że zielone pastylki dla glonojadów trochę barwią wodę tak na żółto-zielono  Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2007, 13:35:27 »

w prawdzie potem troche zostaje na liściach. Czy mam im mniej dawać??
Tak masz im mniej dawać. Po karmeniu nic nie powinno zostawać, a już na pewno nie tyle, żeby można to zauważyć.
5 skalarów na 112 litrów to zdecydowanie za dużo. Ogólnie 112 jest za małe dla skalarów

Tiger
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 30, 2007, 13:49:52 »

Może lepszy filtr  by sie przydał. Ja mam akwa 50l i filtr który przerabia 320l/h  a u ciebie 60l a filtr przerabia 80l/h.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2007, 15:39:39 »

Spodziewałem się krytyki związanej ze skalarami, lecz rozmawiałem z dwoma dświadczonymi akwarytami (jeden z nich posiada skle zoologiczny) i podobno spokojnie wejdzie aż 8 dorosłych skalarów... Również przeczytałem kilka książek i tam podają na ile cm. ryby powinno być miejsca i wyliczyłem, że 6 skalarów to spokojnie, a wogóle ryby rosną piękne i zdrowe Smiley są bardzo żywe i przyjazne. Filtr był zły tzn pod pokrywą gdzie znajdowała się gąbka gniło jedzenie, gąbka i pokrywa zostały wymienione na dużą gąbke i już bez obudowy, a filt to fan 3 i przefiltrowywuje 750 l na godzine.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2007, 20:14:38 »

podziewałem się krytyki związanej ze skalarami, lecz rozmawiałem z dwoma dświadczonymi akwarytami (jeden z nich posiada skle zoologiczny) i podobno spokojnie wejdzie aż 8 dorosłych skalarów... Również przeczytałem kilka książek i tam podają na ile cm. ryby powinno być miejsca i wyliczyłem, że 6 skalarów to spokojnie, a wogóle ryby rosną piękne i zdrowe
8 skalarów Huh Pewnie pan doświadczony sprzedawca chętnie by sprzedał by ci te 8 rybek. W książkach różne bzdury piszą ... Ja ostatnio czytałem mały poradnik jak hodowac złote rybki, i pani pisała ze 60l to spokojnie na 5 rybek. I że kula też jest OK - pod warunkiem ze ma filtr podzwirowy i pomkę. Powiem tak, mialem 2 skalary w 112 i jak dorosły to było widać, że akwa jest za małe, że nie są takie żywotne jak wcześniej i zwiększyła się agresja. No ale jak ktoś się uprze to i 20 upchnie ...  Undecided

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #8 : Styczeń 31, 2007, 07:29:59 »

Akurat ten sprzedawca nie miał skalarów na sprzedaż Smiley więc spokojnie nie o to chodzi. Sam nie wiem chciałbym spróbować, wiem, że w tym przypadku uczenie się na własnych błędach to też możę zaszkodzić rybkom i jestem tego świadomy, lecz spróbuje. Kocham skalary i wiem, że mogę im zaszkodzić, ale pozbędę się ich wtedy kiedy zacznie się z nimi dziać coś złego.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 31, 2007, 07:40:23 »

Jeśli kochasz ryby to nie myślisz o nich w kategoriach "pozbyć się" jak będzie im się działo coś złego. To tak jakbyś kupił szczeniaczka a potem kiedy z niego wyrośnie wielki labrador oddał go do schroniska bo Twoje M3 jest dla niego za małe. Trzeba myśleć perspektywicznie dla Ciebie i ryby. jeśli chcesz mieć skalary to myśl, że z nich wyrosną spore ryby i dostosuj im warunki jakie im będą odpowiadały.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #10 : Styczeń 31, 2007, 07:48:35 »

Eh... widze, że na serio wszyscy są przeciwko trzymaniu skalarów w 112 litrach. To pozbyć się masz racje to złe określenie tutaj użyłem. Staram się im stworzyć super warunki, planuje kupienie większego zbiornika, ale uzbieranie kasy na to troche mi zajmie. A jeżeli tak to jaki zbiornik 240 litrów i jeszcze większy, wiecie na serio mi zależy, żeby mieć te ryby, ale krzywdy nie chce im zrobić. Sad

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: