Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Szyszki olchy czarnej  (Przeczytany 6968 razy)
Kadafix
Stały użytkownik

« : Maj 01, 2013, 20:29:03 »

Witam. Dziś byłem nazbierać szyszki olchy czarnej. Są suche, otrząsłem je z nasion. Chciał bym robić z nich wywar. I tu moje pytania:
1)Czy można zagotowywać je w wodzie z kranu (czytałem i pisało o wodzie demineralizowanej, ale wolał bym kranówę)
2)Czy ilość wody którą będę zalewał musi być określona dla ilości szyszek, czy tylko tyle jej, żeby przykryło szyszki Huh)
3)Szyszki zabarwiają wodę, a ja bym chciał tego uniknąć. Jest może na to jakiś sposób, albo ile szyszek dać na ile l, aby nie było widać zabarwienia, albo żeby było znikome, a nadal działało tak jak ma (bakteriobójczo itd.)
Z góry dzięki za odpowiedź.

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Maj 02, 2013, 07:29:46 »

Witam. Dziś byłem nazbierać szyszki olchy czarnej. Są suche, otrząsłem je z nasion. Chciał bym robić z nich wywar. I tu moje pytania:
1)Czy można zagotowywać je w wodzie z kranu (czytałem i pisało o wodzie demineralizowanej, ale wolał bym kranówę)
2)Czy ilość wody którą będę zalewał musi być określona dla ilości szyszek, czy tylko tyle jej, żeby przykryło szyszki Huh)
3)Szyszki zabarwiają wodę, a ja bym chciał tego uniknąć. Jest może na to jakiś sposób, albo ile szyszek dać na ile l, aby nie było widać zabarwienia, albo żeby było znikome, a nadal działało tak jak ma (bakteriobójczo itd.)
1. A jaką wode wlewasz do zbiornika? Kran czy demineralizowaną? Zagotuj szyszki w takiej wodzie jaka trafi do bańki.
2. Im mniej wody tym intensywność wywaru (kolor, zapach) będzie większa. Wszystko zależy od tego, co chcesz uzyskać.
3. To po co w takim razie chcesz przygotować wywar z szyszek?

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2013, 14:34:02 »

3. To po co w takim razie chcesz przygotować wywar z szyszek?

Ponieważ wyczytałem, że działają one glonobójczo, odkażają wodę i obniżają parametry. Dlatego chcę stosować owy wywar (czy sam wywar daje tylko zabarwienie???)
Planuje używać je w akwarium roślinnym, to dobry pomysł, czy sobie lepiej odpuścić Huh

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Maj 02, 2013, 15:32:20 »

Ponieważ wyczytałem, że działają one glonobójczo, odkażają wodę i obniżają parametry. Dlatego chcę stosować owy wywar (czy sam wywar daje tylko zabarwienie???)
Planuje używać je w akwarium roślinnym, to dobry pomysł, czy sobie lepiej odpuścić Huh
Szyszki działają pleśniobójczo i zmniejszają ph za sprawa zawartych w sobie garbników.
Żeby szyszka mogła "działać" powinna być zbierana w porze suchej, a owoce (szyszka) powinny być przechowywane od pół roku do roku, wtedy szyszki dają najlepszy efekt.

Zabarwienie wody jest związane z garbnikami. Brak brązowego koloru wody = brak garbników w wodzie, a tym samym szyszki stają się zbędne. 

Stosując szyszki należy kontrolować podstawowe parametry wody: ph, kh, gh. Szyszki w twardej wodzie mogą powodować skoki ph z uwagi na to, że głównym buforem dla ph, jest kh. Wysokie kh generuje wysokie ph i odwrotnie - to w sumie tak w skrócie.
Chcąc zastosować wywar z szyszek w swoim baniaku, powinieneś najpierw zadbać o odpowiednią twardość wody. Unikniesz wtedy kłopotu.
Pamiętaj, że z pozoru niekorzystne, ale stabilne ph jest lepsze od ph dedykowanego dla danego gatunku ryb, ale uzyskanego poprzez zachwiania parametrów wody.  Może być tak, że raz zmieniając parametry w swoim baniaku, przy każdej podmianie będziesz musiał dawkować szyszki.

No i ja dalej nie rozumiem po co chcesz to robić w swoim zbiorniku?
Zwykle ludzie dawkują szyszki w celu zabarwienia wody (przy biotopie czarnych wód), ochrony ikry przed pleśnią, no i w celach zbicia ph (przy odpowiednim kh).
W Twoim przypadku ja odradzałbym stosowania szyszek.

Jeśli jednak postanowisz się w to bawić, pamiętaj, że jedną szyszkę dawkuje się na ok. 10l wody w zbiorniku.

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 02, 2013, 16:04:51 »

Chyba jednak zrezygnuje z szyszek. Ale dzięki za pomoc Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: