Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zmiękczyć wodę?  (Przeczytany 21501 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #15 : Maj 23, 2013, 11:32:08 »

Nie pamiętam jej parametrów. Dawno nie mierzyłem. Postaram się dziś je zmierzyć i podam . Jeśli testy jeszcze mają ważność Wink. Jakis czas temu zmierzyłem jedynie pH i wyniosło 6,3 z tym ze w baniaku ... nie w kranie.
Zawsze myślałem, że dobra woda to u palet podstawa, dlatego mnie zaskoczyłeś Wink

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Maj 23, 2013, 11:49:05 »

A to, że z kranu to już nie dobra dla nich? Przecież jest mokra Grin Wink .
A tak poważnie to jak każdą rybę trzeba przyzwyczaić do wody. U mnie ryby pływały i w wodzie mieszanej z osmozą, i w samej osmozie i teraz w samej kranówie.

pozdrawiam
asmi
ibrachim12
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Maj 23, 2013, 17:19:51 »

A jakieś szyszki czy coś takiego?
A jak się używa tekiego filtra RO i na czym to polega.
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2013, 17:25:08 wysłane przez ibrachim12 » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #18 : Maj 23, 2013, 19:05:38 »

A to, że z kranu to już nie dobra dla nich? Przecież jest mokra Grin Wink .
A tak poważnie to jak każdą rybę trzeba przyzwyczaić do wody. U mnie ryby pływały i w wodzie mieszanej z osmozą, i w samej osmozie i teraz w samej kranówie.
Mokra to pewnie jest, ale gdyby była tak twarda jak w moim kranie, to pewnie za wiele byś nie poszalał.
W takim razie bardzo proszę o podanie parametrów wody w Twoim kranie - jestem bardzo ciekawy jaka jest tam twardość.
I jeszcze jedno. Co ile dni puszczasz wode przez osmoze i na jak długo?

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Maj 24, 2013, 11:21:12 »

I jeszcze jedno. Co ile dni puszczasz wode przez osmoze i na jak długo?

Nie mam jakiegoś określonego terminarza. Po prostu jak jestem w łazience odkręcam kranik od osmozy i czekam aż woda z wężyków zacznie lecieć i zamykam kranik. Ot i tyle.

pozdrawiam
asmi
ibrachim12
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Maj 24, 2013, 15:21:05 »

Zamiast dyskutować może odpowiedcie na moje pytania:
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Maj 24, 2013, 17:48:28 »

Zamiast dyskutować [...]

A jak myślisz ... do czego służy forum?

Szyszki dobre są do zrobienia z wody herbatki. Napewno jej nie zmiękczą.

Filtr podłączasz do instalacji wodnej w domu. Powinien mieć swoje zasilanie, aby móc go uruchamiać w dowolnej chwili. Z filtra są dwa wyjścia ... jeden na wodę odpadową i drugi na osmozę. Po uruchomieniu filtra właśnie pod ten drugi wężyk podstawiasz jakieś naczynie ... wiadro, beczkę ... i czekasz aż woda nakapie. I tyle. Cała filozofia.

pozdrawiam
asmi
ibrachim12
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Maj 25, 2013, 07:21:49 »

Ale cały filtr RO musi być włorzony do akwarium?
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Maj 25, 2013, 09:18:29 »

Nie. popatrz na te >>fotki<< sam się zorientujesz o co chodzi.

Zmierzyłem dziś tez wodę w kranie i baniaku.

Twardość węglanowa... kh ... kran - 11
                                       baniak - 1 (już przy pierwszej kropli woda zmieniła kolor tak wiec mozliwe, ze wynik powinien byc "0")

twardość ogólna ...gh ... kran - 14
                                 baniak - 7

pH kran - 7 - 7,2
  baniak - 6

« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2013, 09:39:52 wysłane przez A-smi » Zapisane

pozdrawiam
asmi
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #24 : Maj 25, 2013, 10:34:56 »

Nie. popatrz na te >>fotki<< sam się zorientujesz o co chodzi.
Asmi, daj spokój - za chwile dostaniesz opierd.., że wklejasz jakiś link zamiast dokładnie opisać o co chodzi.
Jeśli kogoś przerasta minimum wysiłku i nie potrafi wpisać w wyszukiwarce zwrotu "ro zasada działania" to lepiej zmienić swoje hobby filatelistykę lub coś podobnego przy czym nie można sobie zrobić krzywdy.
To jest naprawdę chore - gość znajduje czas żeby pisać posty z pretensjami, ale nie ma go, by zorientować się w temacie który był setki razy wałkowany na forach.

Zmierzyłem dziś tez wodę w kranie i baniaku.

Twardość węglanowa... kh ... kran - 11
                                       baniak - 1 (już przy pierwszej kropli woda zmieniła kolor tak wiec mozliwe, ze wynik powinien byc "0")

twardość ogólna ...gh ... kran - 14
                                 baniak - 7

pH kran - 7 - 7,2
  baniak - 6
Dzięki za info.
Przy takich parametrach wyjściowych to rzeczywiście można pominąć ro.
Raz jeszcze dziękuje

ibrachim12
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Maj 26, 2013, 13:23:12 »

Cytat:
 ale nie ma go, by zorientować się w temacie który był setki razy wałkowany na forach.

Przepraszam ale nie znalazłem na forum takiego wątku.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2013, 13:31:39 wysłane przez ibrachim12 » Zapisane
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 20, 2013, 13:19:05 »

Popełniłem kiedyś takiego posta. Może się przyda  Cheesy

Witam,
Często na forach akwarystycznych pojawia się pytanie: Jak zmiękczyć wodę? Odpowiedź jest z reguły w stylu: dodaj destylki, demineralki albo RO. Wszystko fajnie bo odpowiedź jest prawidłowa, ale większość osób nie zdaje sobie sprawy co te określenia znaczą. Faktem jest, że wszystkie metody dają w efekcie czyste H2O, ale zasada jego otrzymywania jest różna. Posiadają one zalety i wady, a dobór metody zależy od wiedzy i umiejętności, ale przede wszystkim od wygody użytkownika.

Czyli po kolei:

1. Najszybszy sposób, ale też najdroższy. Idziemy do marketu lub na stację benzynową i kupujemy oferowaną tam wodę. Z reguły będzie się ona nazywać WODA DEMINERALIZOWANA. Koszt pojedynczego litra jest niewielki, ale przy dużym zapotrzebowaniu kompletnie się nie opłaca, że o lataniu z baniakami nie wspomnę.

2. Woda destylowana

Zasada jej pozyskania polega na doprowadzeniu wody do wrzenia, a następnie jej skropleniu. Ze względu na relatywnie wysoką temperaturę wrzenia wody oraz jej duże ciepło parowania 2257 kJ/kg (dla porównanie dla etanolu 879 kJ/kg) otrzymanie wody destylowanej wymaga dużego nakładu energii i z tego względu jest wysoce nieekonomiczne. Dodatkowo woda taka najczęściej jest pozyskiwana w instalacjach wykonanych z miedzi i może zawierać kationy Cu2+, co dyskwalifikuje ją dla zastosowań w hodowli krewetek. Metoda te nie pozwala też usunąć z wody substancji lotnych, np. alkoholi czy chloroformu.

3. Woda demineralizowana

Otrzymuje się ją przy użyciu żywic jonowymiennych (inaczej nazywanych wymieniaczami jonowymi). Istnieją 2 rodzaje tych żywic: kationity (usuwające z wody kationy, głównie Mg2+ i Ca2+) oraz anionity odpowiedzialne za usuwanie anionów: siarczanów, chlorków, fosforanów, azotanów, wodorowęglanów. Wymieniacze jonowe są to nierozpuszczalne w wodzie związki wielkocząsteczkowe (polimery), które w swojej budowie chemicznej zawierają:
- polimerową makrocząsteczkę
- grupę funkcyjną o charakterze jonowym związaną w sposób trwały z makrocząsteczką
- ruchliwy jon o ładunku przeciwnym do ładunku grupy funkcyjnej
Dla lepszego zobrazowania na poniższym schemacie przedstawiam strukturę kationitu na bazie sulfonowanego polistyrenu. Na czarno część polimerowa, na niebiesko grupa funkcyjna o charakterze jonowym (w tym przypadku sulfonowa), a na czerwono ruchliwy jon (wodorowy).

Właśnie ten jon może zostać zastąpiony przez kation metalu, czyli związany z kationitem co skutkuje jego trwałym usunięciem z wody = jej zmiękczeniem. Aniony można usunąć stosując anionit, a kombinacja kationit + anionit może usunąć z wody wszystkie substancje jonowe. Po wyczerpaniu możliwości jonowymiennych żywicy, można ją łatwo zregenerować przy pomocy roztworu kwasu, np. solnego.
Jonity występują w postaci granulek o średnicy od części do kilku milimetrów.
Zaletą tej metody jest niski koszt zakupu i eksploatacji, wadą konieczność okresowej regeneracji jonitu i konieczność monitorowania parametrów otrzymywanej wody. W procesie tym zwykle nie są usuwane zanieczyszczenia organiczne, wirusy czy bakterie.
Ciekawy artykuł o chemii żywic jonowymiennych można znaleźć pod adresem: http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/kationit .

4. Woda RO (Reverse Osmosis) czyli woda otrzymana metodą odwróconej osmozy.

Odwrócona osmoza według definicji to wymuszona dyfuzja rozpuszczalnika przez błonę półprzepuszczalną rozdzielającą dwa roztwory o różnym stężeniu. W przeciwieństwie do osmozy spontanicznej, odwrócona osmoza zachodzi od roztworu o wyższym stężeniu substancji rozpuszczonej do roztworu o stężeniu niższym, czyli prowadzi do zwiększenia różnicy stężeń obu roztworów.  A w tłumaczeniu z polskiego na nasze to przenikanie cząsteczek wody przez półprzepuszczalną, zwiniętą membranę wywołane ciśnieniem wody wodociągowej. Przez membranę nie mogą przenikać (lub przenikają w bardzo niewielkim stopniu) cząsteczki zanieczyszczeń takie jak jony, polimery, białka, bakterie, wirusy czy inne zanieczyszczenia organiczne. Spora część wody zawierająca zagęszczone zanieczyszczenia nie przenika przez membranę i usuwana jest do ścieków. Jest to główna wada tej metody: na 1 litr oczyszczonej wody przypada kilka litrów ścieku. Stosunek ten zależy od rodzaju membrany i ciśnienia wody na wejściu do filtra RO. Woda podawana na membranę musi być wstępnie oczyszczona z „grubszych ” zanieczyszczeń, co ma na celu zwiększenie jej  żywotności. Stosuje się w tym celu prefiltry, najczęściej węglowy i mechaniczny (polipropylenowy).
Zaleta metody to praktycznie bezobsługowość – wystarczy odkręcić zawór i podstawić baniak na wodę. Wady to duże zużycie wody, duże koszty początkowe, konieczność okresowej wymiany prefiltrów, utrzymywanie wilgotności membrany.

___________________________________________________________ _______________________________________

To teraz o tym jak obliczyć ilość wody RO i kranówki, żeby uzyskać założone parametry twardości. Korzystamy z tzw. metody krzyżowej. Już tłumacze jak to działa.
Zakładamy że nasza kranówa ma twardość ogólna np. 20, a my chcemy uzyskać np. 8 stopni niemieckich. Woda RO ma ten parametr zerowy.

20.............8_________(tyle części wody kranowej)
......\....../
.........8
....../......\
.0..............12________(tyle części wody RO)

Tworzymy taki oto diagram, w którym po lewej wpisujemy wartości roztworów które mieszamy, a po środku wartość docelową. Teraz bardzo skomplikowana operacja matematyczna: odejmowanie. Po skosie odejmujemy mniejszą wartość od większej: czyli 20-8=12 i 8-0=8.
Odpowiedź w naszym zadaniu brzmi: Aby otrzymać wodę o twardości ogólnej 8 należy zmieszać 8 litrów kranówki i 12 litrów RO.

Mam nadzieję że Was nie zanudziłem i pomogłem w zrozumieniu rozległego tematu nazywanego ogólnie chemią wody. Jeśli coś jest nadal niejasne to chętnie wytłumaczę dokładniej.

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
Luckitrans
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 22, 2013, 11:28:56 »

Ja słyszałem o zmiękczeniu wody skorzystałem z filtru odwróconej osmozy. Nie jest to może sposób mega tani, ale najlepszy moim zdaniem. Ewentualnie woreczki zmiękczające, tylko wiadomo stosujemy je na wodzie, którą dolewamy do akwarium.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2013, 16:42:54 wysłane przez Luckitrans » Zapisane
Doron
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Sierpień 26, 2013, 09:43:05 »

Filtr odwróconej osmozy, czyli RO jest rozwiązaniem najlepszym Wink
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #29 : Sierpień 26, 2013, 11:09:14 »

.......... Ewentualnie woreczki zmiękczające, tylko wiadomo stosujemy je na wodzie, którą dolewamy do akwarium.
A osmozę to niby na jakiej wodzie mamy? też przecież na tej co wlewamy do akwarium.
Jeśli ktoś ma jakiś garaż z kranem itp. to kationit jest super rozwiązaniem.
Jedyny minus to to że trzeba mieć sporo miejsca, woda która przeleci przez kationit musi gdzieś się zbierać i odstać z 1dzień. Dzięki temu masz 100% wody czystej, bez odpadu jak przy ro. Oczywiście o robocie nie mówię bo kationit trzeba regenerować kwasem co nie jest przyjemne.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: