Widziałem też jedną rybkę, ale niestety nie znam nazwy. Wyglądała jak bystrzyk amandy, z tym, że biały miała maksymalnie 2-3cm, pływała w ławicy no i miała trochę dłuższe płetwy: grzbietową i brzuszną - prawie jak bystrzyk ozdobny, tylko wiele mniejsza i smuklejsza.
Zobacz - promienniczka Wernera (tęczanka filigranowa).
Co do razbory galaxy, o którą m.in. pytałeś, to nie jest ona za bardzo rybą ławicową, a chyba o takie Tobie chodzi. Galaxy zbijają się w grupę "od wielkiego dzwonu" (u mnie jedynie podczas podmian wody), a poza tym każdy osobnik ma swój rewirek w akwarium, z którego granic mniej lub bardziej ochoczo przegania inne razbory ze swego gatunku.
Rybkę mogę śmiało polecić, bo i ładna i mimo niewielkich rozmiarów widoczna w akwarium (nie jest zbyt płochliwa i nie chowa się po kątach), a i z ceną stopniowo lepiej (6-8 zł, raz spotkałem też po 5 zł). Tyle, że ławicy się raczej po niej nie spodziewaj.
Jeśli chodzi o dostępność różnych gatunków w sklepach, to popytaj sprzedawców - może któryś przywiezie na zamówienie. Znam jednego, który w sklepie ma głównie mieczyki, welonki, skalary i neony, bo te najlepiej mu schodzą, a jak ktoś sobie zażyczy, to bez problemu przywozi z giełdy mniej popularne gatunki.