Irishman
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #30 : Listopad 15, 2013, 21:31:58 » |
|
Jesli chodzi o koszta, to ogrzewanie powinno kosztowac ok 1zl dziennie, oswietlenie ok 2.8zl dziennie Czyli ok 100zl miesiecznie. Czy ja wiem czy to az tak duzo? Paczek i kawa dziennie wiecej kosztuja. Filtrow nie licze bo to kilkanascie watow. Zalozylem ze jedna kwh kosztuje 60gr. ( nie orientuje sie do konca, od 10 lat nie mieszkam w PL) Hobby musi kosztowac. Ja np nie kupuje % zbyt czesto wiec w zamian mam to. Fakt Samo akwarium plus sprzet plus swiatlo plus kamienie itd kosztowalo sporo kasy. I to sporo wiecej niz w pl, ale coz nie ma nic za free idzie w koszta domowe i tyle.
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #31 : Listopad 16, 2013, 09:55:07 » |
|
Dzięki za opis. Widziałem już kilka suchych startów na polskich forach, ale żaden z nich nie miał tak efektownego finału Wrzucaj na bieżąco zdjęcia jak się baniak rozwija pod wodą, bo to bardzo ciekawe. Co do rośliny na trzecim planie to jest to jedna z odmian rotali. Rotala rotundifolia indica.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #32 : Listopad 16, 2013, 11:28:14 » |
|
Czytam ten wątek od samego początku i ja także jestem pod wrażeniem rozwoju Twojego zbiornika. Darzę ogromnym szacunkiem ludzi którzy są w stanie odpalić tak ogromne szkło i jeszcze utrzymać go w takiej formie jak Ty. Jeśli połączysz wszystkie koszty utrzymania zbiornik (nawozy, pokarmy, wymiana świetlówek, energia elektryczna, woda) to rocznie zapewne zbliżysz się do 3 tyś. zł. Niby o tym się nie mysli patrząc na wszystko przez pryzmat hobby, ale kwota robi wrażenie
|
|
|
|
|
|
|
Irishman
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #33 : Listopad 16, 2013, 15:27:07 » |
|
Mrs W jednym mam lepiej od was. Poki co choc juz niedlugo woda na zielonej wyspie jest darmowa. A wracajac do kosztow, to. Hqi 250zl na rok, t5 okolo 450zl na rok Nawozy nie wiem, ale suche sole nie sa drogie. Najwiekszym kosztem czekajacym mnie bedzie zarybienie... Niestety rybki sa tu drogie. No ale rzeczywiscie rocznie wyjdzie pewnie cos kolo 2500zl Chyba dobrze, ze nie mam miejsca na wiekszy baniak, bo nie ukrywam , ze gdybym mial miejsca na 2000 litrow to... Mrs Co do utrzymania zbiornika w ladnej formie to u mnie daleka droga. Dzisiaj dopiero 3cia doba od zalania.. Pogadamy za miesiac jak do tego czasu bede panowal nad gloniskami to bede widzial promyk swiatla w tunelu. Podchodze z respektem i rezerwa do swoich umiejetnosci.
|
|
|
|
|
|
|
Irishman
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #34 : Listopad 16, 2013, 19:01:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #35 : Listopad 16, 2013, 20:16:51 » |
|
No ale rzeczywiscie rocznie wyjdzie pewnie cos kolo 2500zl Chyba dobrze, ze nie mam miejsca na wiekszy baniak, bo nie ukrywam , ze gdybym mial miejsca na 2000 litrow to... He, większy litraż zawsze będzie kusił Mrs Co do utrzymania zbiornika w ladnej formie to u mnie daleka droga. Dzisiaj dopiero 3cia doba od zalania.. Pogadamy za miesiac jak do tego czasu bede panowal nad gloniskami to bede widzial promyk swiatla w tunelu. Podchodze z respektem i rezerwa do swoich umiejetnosci.
Przy akwarystyce nauczyłem się przede wszystkim cierpliwości, a w dalszej kolejności tego, że im dłużej w tym siedze tym bardziej jestem przekonany jak wiele muszę się jeszcze nauczyć Tak czy inaczej, do wszystkiego musisz dotrzeć sam, bo każdy zbiornik jest inny - no ale wszystko to doskonale wiesz, wystarczy więc czekać tylko na efekty
|
|
|
|
|
|
|
Irishman
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #36 : Listopad 16, 2013, 21:43:00 » |
|
Tak czy inaczej, do wszystkiego musisz dotrzeć sam, bo każdy zbiornik jest inny - no ale wszystko to doskonale wiesz, wystarczy więc czekać tylko na efekty Nie jest to moje pierwsze akwarium, choc nie ukrywam, ze to jest 4x wieksze od poprzedniego
|
|
|
|
|
|
|
Irishman
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #37 : Listopad 19, 2013, 14:52:04 » |
|
Okrzemki, okrzemki, wszedzie widze okrzemki. na glosso, na hc, na kamieniach.
dodatkowo na hc sa 3, czy 4 skupiska zielonego glonu, ktory wyglada jak taki wielki zdrowy glut z nosa. Z niektorych korzeni wyrasta biala wata ( jakas plesn pewnie) no i ogolnie jakies zielone badziewia zaczynaja atakowac.
FIGHT fight fight
dodalem wczoraj polowe porcji mikro, oraz polowe porcji suvhyvh soli kno3
dzisiaj wieczorem bedzie podmiana ok 40%, ponownie dodam polowe dziennej porcji nawozow a takze bakterie na start akwarium, ktorych wczesniej nie dawalem, myslalem, ze jeden kubelek ze starego akwa zalatwi sprawe.
Mysle tez nad podniesieniem czasu oswietlenia. - pol godziny dluzej na t5 i pol godziny dluzej dla hqi.
w tej chwili mam 30 min t5 160w 30min t5 320w 3h 450w hqi 30 min t5 320w 45min t5 160w
Co2 leci na godzine przed startem swiatla i konczy sie na pol godziny przed koncem w ilosci ok 3babelkow na sec ( co2 rozpuszcza sie w 100%).
nie jestem szczesliwy, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #38 : Listopad 19, 2013, 18:33:47 » |
|
Vento, a to nie czasem po prostu rotala rotudifolia? Mnie uczyli, że prawdziwa r.indica jest sprzedawana jako ammania bonsai
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #39 : Listopad 19, 2013, 23:11:55 » |
|
Vento, a to nie czasem po prostu rotala rotudifolia? Mnie uczyli, że prawdziwa r.indica jest sprzedawana jako ammania bonsai Teorii i dyskusji na ten temat jest tysiąc. Ja uczyłem się z specyfikacji firmy Tropica, którą akceptują wrocławscy botanicy, bo też się nią posługują-wiem to ze zjazdów fanów akwarystyki roślinnej we wrocławskim ogrodzie botanicznym.
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #40 : Listopad 20, 2013, 19:01:24 » |
|
Ano właśnie, w nowym katalogu Tropici też jest o tym, podpisana jako ammania bonsai, a indica w nawiasie obok aaa tam, mi się marzy cryptocoryna rosanerving ale juz nie robię tu bałaganu
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Irishman
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #41 : Listopad 22, 2013, 23:04:01 » |
|
Pomecze was kilkoma nowymi zdjeciami. 14 Listopad 22 Listopad Ten Henio ponizej rosnie slicznie. Jak widzicie z tylu atak okrzemkow. dlugie nitki w natarciu Fire mech i glony... mech ktory rosl jako submersyjny w starym akwarium mocno niszczeje, aczkolwiek pojawiaja sie nowe male zielone listki.. a tak ogolnie, to Rotala strasznie wybija do przodu, rosnie niesamowicie szybko. w akwarium z jednej strony dlugie nitki, z drugiej okrzemki.... Mam nadzieje, ze uda mi sie zapanowac nad tym. zaczalem dozowac suche sole, na razie glownie kno3, jako ze no3 bylo 0. troche tez eksperymentuje z mikro w plynie ( znam sklad procentowy)
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2013, 23:42:03 wysłane przez Irishman »
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #42 : Listopad 23, 2013, 22:30:23 » |
|
Bedzie dobrze
|
|
|
|
|
|
|
Irishman
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #43 : Listopad 23, 2013, 23:35:09 » |
|
Bedzie dobrze Juz wiem co jest nie HALO Kropelki jbl Kh 6. *dkh Ph 7 Gh 12 *dgh Nh4 ~0.05 mg/l No2 0.05 No3 10 Fe 0.2 Co2 24 Po4....... Tu jest pies pogrzebany. Wstyd napisac ile... Wyglada na to, ze gdzies pomylilem przecinek przy wyliczaniu dawki. Podmienilem na szybko 25% Jutro kolejna podmiana. Ps jest jakis srodek absorbijacy nadmiar fosforu?
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #44 : Listopad 24, 2013, 16:37:05 » |
|
W kranie ile masz Po4? Skoro azotu masz 10, to Po4 powinno być 1mg/l.
|
|
|
|
|
|
|
|